Türkiye, kesintisiz 8 yıllık eğitimin kaldırılarak yerine 4+4+4 sisteminin getirilmesini tartışıyor.
AK Parti’nin ortaya koyduğu ve dün Meclis alt komisyonunda ilk halinde değişiklik yapılarak kabul edilen sisteme muhalefet partileri tepki gösteriyor.
Bunların başında, yeni sistemle okullaşma ve kız çocuklarının eğitime devam etme oranlarının düşeceği, ‘çocuk gelinlerin’ sayısının artacağı ve başörtüsünü ilköğretime gireceği iddiaları geliyor.
Bu ortamda, Kalkınma Bakanlığı’na bağlı Doğu Anadolu Kalkınma Ajansı’nın Hakkari, Van, Bitlis ile Muş illerini kapsayan araştırması dikkat çekti ve çalışma Akşam gazetesinde Ali Ekber Ertürk imzasıyla yayınlandı.
‘2011-2013 Bölge Planı’ raporda dikkat çeken unsurlar şöyle:
— İlköğretimde okullaşma oranı yüzde 99.89’la Türkiye ortalamasına yakın düzeyde. Ancak ortaöğretimde okullaşma oranı, yüzde 48.47’yle Türkiye ortalaması olan yüzde 84.19’un neredeyse yarısı düzeyinde.
— Kız çocuklarının önemli bir bölümü 8 yılın ardından okulu bırakıyor. 2010 – 2011 Eğitim-Öğretim yılı verilerine göre ilköğretime devam eden her 100 çocuktan 49’unu kız öğrenciler oluştururken bu oran ortaöğretimde yüzde 36’ya geriliyor.
— Doğu ve güneydoğudaki üniversitelerde okuyan öğrenciler arasında bir değerlendirme yapıldığında kız öğrencilerin oranının (yüzde 31) erkek öğrencilerin oranının (yüzde 69) altında yer aldığı gözlenmekte. Bu açıdan bakıldığında, bölgede eğitim olanaklarını artırmanın yanı sıra eğitimde kadın-erkek fırsat eşitliğinin de sağlanması gerektiği ortaya çıkmaktadır.
— Ayrıca rapora göre, bölgedeki kız ve erkek öğrenciler arasında, zorunlu eğitimi tamamladığı halde okuma-yazma bilmeyenler var.
"ANNE VE BABALARA YALVARDIM"
DAKA Yönetim Kurulu Üyesi AK Partili Bitlis Belediye Başkanı Fehmi Alaydın’ın konuyla ilgili ifadeleri şöyle:
"Kentimiz ve çevre illerde maalesef kız çocuklarımızın çoğu aile yapısı nedeniyle ortaöğretime devam etmiyor. Aileler, kız çocuklarını ilköğretimden sonra ya anneye yardım etmesi için eve ve tarlaya çekiyor ya da evlendiriyor. Yaşları çok küçük olsa da yasal olmayan gayri resmi evlilikler yaptırılıyor.
Bizler yerel yöneticiler olarak bu oranı düşürmek için çabalıyoruz. Bitlis merkezde Fen Lisesi’ni, Anadolu Lisesi’ni kazanan gözleri pırıl pırıl kız öğrencilerimiz vardı. Ben bizzat ailelerine yalvardım. Ancak aileler bu kızlarımızı okula göndermediler. Sonradan öğrendiğime göre bu kızlar evlendirilmiş. Çok yazık. Burada devletimize büyük görev düşüyor. Bölgeye çok sayıda yatılı okul ve yurt yapılmalı."
Nvtmsnbc