Bosna-Hersek’te 15 yıl önce açılan Türk okullarını bitiren mezunlardan 10’u, daha önce öğrenci oldukları okullarda şimdi öğretmenlik yapıyor. Yeni öğretmenler Mirza Obriç, Sabahudin Vrtagiç ve Armin Greda, bir zamanlar öğrenci oldukları okulda ders vermenin mutluluğunu yaşıyor. Türk okulu yöneticileri de öğrencilerinin meslektaşları olmalarından dolayı sevinç duyduklarını belirtiyor.
Bosna-Hersek’te 1992-1995 yıllarındaki savaşın hemen ardından Türkiye’den gelen eğitim gönüllülerinin açtığı okullar, kısa sürede ülkenin en başarılı eğitim kurumları arasına girdi. Savaş zamanında kuşatma altındaki Saraybosna’nın Sırp kontrolünde olan Vratsa semtinde Çetniklerin karargah olarak kullandığı, Boşnaklara işkence yapılan, hayatı cehenneme çeviren keskin nişancıların konuşlandığı binada, 1996 yılında hizmet vermeye başlayan Türk okulları, şimdi 4 ayrı kentte 7 ilköğretim ve lise, 1 üniversite ile hizmet veriyor.
Bosna Sema Eğitim Kurumları’na bağlı Türk okullarından bugüne kadar mezun olan yaklaşık bin 500 öğrenci, ülkenin değişik kurumlarında önemli görevlerde çalışıyor. Bu öğrencilerden bir kısmı ise daha önce öğrenci oldukları okullarda, eski öğretmenleriyle birlikte görev yapmanın heyecanını yaşıyor. Öğrenci olarak okula başladıkları zaman Türkçe bilmeyen ve Türkiye hakkında çok fazla bilgileri olmayan bu öğretmenler, öğrencilerine Türkçe öğretiyor.
Başkent Saraybosna’nın Ilıca semtindeki Uluslararası Türk Koleji’nde Türkçe öğretmeni olarak görev yapan 23 yaşındaki Mirza Obriç, 2007 yılında Türk okulundan mezun oldu. Tuzla kentindeki Felsefe Fakültesi’ne bağlı Türkoloji bölümünü bitiren Obriç, bu yıl öğrencisi olduğu okulda öğretmen olarak göreve başladı. Eski öğretmenleriyle birlikte aynı okulda görev yapmanın heyecanını yaşadığını dile getiren Obriç, "Okulda göreve başladığım ilk zamanlar eski öğretmenlerime nasıl hitap edeceğim konusunda kararsız kaldım. Ben de onlar için ‘abi’ demeyi en uygun hitap tarzı olarak benimsedim. Şimdi abilerimle birlikte ülkemin yarınlarının nesillerini yetiştiriyoruz.” dedi.
Türk okulunda okuduğu zaman bir zamanlar sınıf öğretmeni olan ve şu anda Vratsa semtindeki ilköğretim okulunun müdürü Ceylani Akay’ın, kendi ailesine "veli ziyaretine” geldiğini belirten Mirza Obriç, "Ceylani Bey’in çocuğu şimdi benim öğrencim. Geçtiğimiz günlerde ben de veli ziyareti yaparak Ceylani Bey’in evine gittim. Bir zamanlar benim aileme ‘veli ziyaretinde’ bulunan öğretmenim, şimdi benim velim oldu. Bu ziyarette çok duygulu anlar yaşadık.” şeklinde konuştu.
Uluslararası Türk Koleji’nde fizik öğretmeni olarak görev yapan 23 yaşındaki Sabahudin Vrtagiç de Türk okulunu 2007 yılında bitirdi. İstanbul’daki Fatih Üniversitesi Fizik bölümünden mezun olan Vrtagiç, 4 ay önce bir zamanlar öğrencisi olduğu Türk okulunda öğretmen olarak görev yapmaya başladı. Vrtagiç, "Eskiden hocalarım ödevlerimizi yapmamız konusunda bizi sıkça uyarırlardı. Şimdi onları çok daha iyi anlıyorum, çünkü aynı şeyleri ben öğrencilerime söylüyorum.” dedi.
Saraybosna’daki Türk okulundan 2005 yılında mezun olan 24 yaşındaki Armin Greda ise Fatih Üniversitesi Fizik bölümünü bitirmesinin ardından, Türk okulunda fizik öğretmeni olarak bir süre önce görev yapmaya başladı.
Eski öğrencileriyle meslektaş oldular
Uluslararası Türk Koleji Müdürü Mustafa Doğan, 11 yıldır Bosna-Hersek’teki Türk okullarında görev yaptığını belirterek, bir zamanlar öğrencileri olan genç öğretmenlerle çalışmanın çok güzel bir duygu olduğunu ifade etti. Türk okulunda 8 yıldır coğrafya öğretmeni olarak görev yapan Adem Alabaş ise bir zamanlar sınıf öğretmeni olan öğrencisi Vrtagiç’le meslektaş olduğunu belirtti. Bosna Sema Eğitim Kurumları Eğitim İşleri Koordinatörü İsmail Yapıcı da okullarda eski mezunlardan 10 öğretmenin görev yaptığını belirterek, bu sayıyı daha da artırmayı hedeflediklerini vurguladı.
Zaman