‘Karnım Ağrıyor’ Metodu Ders Oldu

Eğitim Güncel
Genellikle çocukların okula gitmemek için başvurduğu ‘karnım ağrıyor, midem bulanıyor’ bahaneleri Ege ve Hacettepe Tıp‘ta eğitim metodu oldu. Öğrencilerin bilgilerini pekiştirmek ama...
EMOJİLE

Genellikle çocukların okula gitmemek için başvurduğu ‘karnım ağrıyor, midem bulanıyor’ bahaneleri Ege ve Hacettepe Tıp‘ta eğitim metodu oldu. Öğrencilerin bilgilerini pekiştirmek amacıyla uygulanan ‘simüle hasta eğitimi’nde gönüllü vatandaşlar, saati 6 liraya hasta numarası yapıyor. Doktor adayları da uygun teşhisi koymaya çalışıyor.

Ege Üniversitesi (EÜ), tıp fakültesi öğrencilerinin bilgilerini pekiştirmek için ilginç bir uygulamayı hayata geçirdi. Doktor adaylarının gerçek hastayla karşılaşmadan muayene becerilerini geliştirmek amacıyla ‘simüle hasta eğitimi’ne başladı. Hacettepe Tıp ile eşzamanlı yürütülen eğitimde vatandaşlar, hasta rolü yaparak gençlerin eğitimine katkıda bulunuyor. Ancak yol masraflarını karşılayacak kadar para verilen gönüllüler ise hallerinden memnun olduklarını söylüyor.

Simüle hasta eğitimine, gerçekten hekim yetiştirmeye yardımcı olmak isteyen kişilerin katıldığını söyleyen Uzm. Dr. Ayhan Çalışkan‘ın verdiği bilgilere göre uygulama, laboratuvar denilebilecek bir ortamda gerçekleştiriliyor. Çok fazla ezber gerektirmeyen çeşitli hastalık rolleri hazırlanıyor. Ancak bunlar hastaların çok fazla rol yapmasını, eğilip bükülmesini gerektirmeyen tanımlar. Öncelikli hedef, hastalarla iyi iletişim kurabilmek. Öğrencilerin hastanın söylediklerini iyi anlayabilmelerini, uygun soruları uygun biçimde sorabilmelerini ve bunun içine de muayene becerilerini ekleyebilmeleri.

Ayhan Çalışkan, bir ön görüşmeden sonra simüle hastaların seçildiğini söylüyor. Hastalar, eğitime katkıda bulunan geçici işçi statüsünde çalışıyor ve saat başına 6 lira alıyor. Bu sembolik ücret, haftada 50 lirayı ancak buluyor. Bu yıl 30 civarında kişinin başvurduğu simüle hasta adaylarından 12’si seçildi. Hanımlar daha çok ilgi gösterdiği için az olan erkek simüle hasta başvuruları daha çok dikkate alınıyor.

Öğrencinin kendisini görebileceği, performansını değerlendirebileceği bir ortam sağlayan eğitim programının en önemli özelliği de görüşmelerin kayda alınması. Öğrenciler, kendi simüle hastalarıyla yaptıkları görüşmeleri, CD veya USB bellekle alıyor. Daha sonra üzerinde çalışıp bir hafta içinde ödev olarak hazırlıyor. Kayıtları seyreden öğretim üyeleri de öğrenciye görüşlerini bildiriyor.