Kabuklarını Kıran Kadınlar

Eğitim Güncel
Erkekler kahvehanede otururken onlar, her türlü sosyal ve kültürel faaliyette hep ön sıralara yerleşiyor. Hazro Kaymakamlığı‘nın hayata geçirdiği ‘Kabuğunu Kıran İnciler Projesi’ çer...
EMOJİLE

Erkekler kahvehanede otururken onlar, her türlü sosyal ve kültürel faaliyette hep ön sıralara yerleşiyor. Hazro Kaymakamlığı‘nın hayata geçirdiği ‘Kabuğunu Kıran İnciler Projesi’ çerçevesinde kurulan kültür merkezi, bayanlara spor yapma, bilgisayar kullanma, resim ve müzik eğitimi alma imkânı sunuyor.

Üç tarafı dağlarla çevrili, yol geçmez kervan yürümez bir ilçe… Şehir merkezinde üç beş işyeri ve resmi daire dışında bir şey yok. Ana caddenin arka sokakları köyden farksız. Tandır ve ahırlar arasında kalan toprak damlı evlerde bir yaşam… Erkekler ilçedeki çay ocaklarında zaman geçirirken, kadınlar çaresiz. Diyarbakır‘ın Hazro ilçesini resmeden bu tablo artık değişiyor. Kadının fendi Türkiye’nin en az gelişmiş ilçesinde de erkeği yendi. Erkekler kahvehanelerde zaman geçire dursun, kadınlar kaymakamlığın desteğiyle mükemmel imkânlara kavuştu. Bir araya gelerek dernek kuran kadınlar, 2 katlı bir kültür merkezini hayata geçirdi. İsteyen fitness salonunda spor yapıyor, dileyen bilgisayar başında dünyayı dolaşıyor, arzu edenlere resim ve müzik eğitimi veriliyor.

Doğu ve Güneydoğu‘daki kadınlar, sadece namus ve töre cinayetleriyle medyada yer alıyor. Bu durum, bölgedeki bütün kadınların aynı kâbusu yaşadığı algısına neden oluyor. Aslında son yıllarda hızlanan bölgedeki değişime en çok kadınlar ayak uyduruyor. Konser, tiyatro ve açılış törenlerinde hep ön sırada yer alıyorlar. Hükümetin GAP Eylem Planı kapsamında desteklediği projelere yine en çok onlar ilgi gösteriyor. Güneydoğu’nun ücra köşesi Hazro’da kadınlar tabiri caizse kabuğunu kırdı. Hazro Kaymakamlığı, kadınların sosyal yaşamda daha fazla yer almaları için ‘Kabuğunu Kıran İnciler Projesi’ni hayata geçirdi. Ardından Hazrolu kadınlar bir araya gelerek Pelşin Kadın Derneği’ni kurdu. Daha sonra Kadın Kültür Merkezi açıldı. Kadınların işlettiği bu merkezde kreş, fitness salonu, internet odası, müzik salonu, hobi odaları ve kütüphane bulunuyor. Son derece lüks döşenen merkezden bayanlar ücretsiz yararlanıyor. İsteyen müzik, isteyen resim dersi alıyor. Merkeze olan ilgi her geçen gün artıyor.

Pelşin, Kürtçe ‘yeşil yaprak’ anlamına geliyor. Dernek Başkanı Selime Yıldırım, ilçede bir ilki gerçekleştirdiklerini söylüyor. Kadınların kültür merkezine gösterdiği ilginin kendisini bile şaşırttığını belirten Yıldırım, "Kimse gelmez diye düşünüyorduk. Açılışta bir mevlit okuttuk. Dernek binası kadınlarla doldu. Burada kadınlara yönelik akla gelebilecek her türlü hizmeti sağlıyoruz. Kadınlarda oluşturduğumuz bilinç ve sağladığı faydalar açıkça görülmeye başlandı. Buradaki faaliyetler aile yapılarını güçlendiriyor, çocuklarının eğitimine katkı sağlıyor ve toplum içerisinde söz sahibi olmalarına imkân veriyor." şeklinde konuşuyor.

Kültür merkezindeki eğitmenlerin ücretleri, halk eğitim merkezi tarafından karşılanıyor. GAP Eylem Planı kapsamında sağlanan destekle merkezin teçhizat ve donanımı yapılmış. Hazrolu kadınlardan Afşin Paksoy, haftanın 7 gününü, kültür merkezindeki etkinliklere katılarak geçirdiğini anlatıyor. İnternetle burada tanıştığını ifade eden Paksoy, "Küçük bir ilçede böyle bir merkezin olması çok güzel." diyor. Emel Koca ise ilçedeki tek sosyal hayatın kültür merkezi olduğunu ve bu tür merkezlerin yaygınlaştırılması gerektiğini vurguluyor. Koca, kültür merkezinde sanattan sağlığa çok şey öğrendiğini dile getiriyor.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107