İzmir’deki Suriyeli öğrencilerin okulu olsun!

Eğitim Güncel
İzmir Valisi Mustafa Toprak, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kente gelen Suriyelilerin eğitim çağındaki çocuklarına okul açılması talebine ilişkin, İzmir’de Suriyeli sığınmacı s...
EMOJİLE

İzmir Valisi Mustafa Toprak, ülkelerindeki iç savaştan kaçarak kente gelen Suriyelilerin eğitim çağındaki çocuklarına okul açılması talebine ilişkin, İzmir’de Suriyeli sığınmacı sayısını tespit etmenin mümkün olmadığını, 100 bine ulaştığı iddialarının ise abartılı olduğunu belirterek, tespit ettikleri sığınmacıları sınır hattında kurulan konteyner ve çadır kentlere yönlendirdiklerini söyledi.

“Sığınanların olması gereken yer Mardin, Kahramanmaraş, Gaziantep ve Kilis’te kurulan çadır ve konteyner kentlerdir. Bize gelenleri oraya yönlendirmek zorundayız” ifadesini kullanan Toprak, bu yönde de çalıştıklarını vurguladı. Toprak, “Arkadaşlarımız sığınmacıları gördüğü zaman bu bölgelere gitmek durumunda olduklarını ifade ediyorlar. Ama buradan gönderiyorsunuz öbür taraftan yine geliyor. Bir kısmı çalışma amaçlı getiriliyor. Burada çok dikkat etmek gerekiyor. Herkesin alın terine saygı duymak lazım. ‘Bir fırsat buldum kullanayım’ demekle olmaz” diye konuştu.

Suriyelilerin sağlık sorunları noktasında insani boyutu gözönüne alan bir genelge yayınlandığını, bu kapsamda hastanelere başvuran sığınmacıların tedavi masraflarının karşılandığını anımsatan Toprak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ama eğitim derseniz olmuyor. Bunun bir vatandaşlık hukuku boyutu var. ‘Onlar için okul yapılacak’ dediğiniz zaman farklı bir noktaya geliyorsunuz, çünkü böyle bir altyapı yok. Şu anda zaten ihtiyaca yetmediği için bin 600 derslik yapıyoruz. ‘Bir binaya 5 öğretmen verelim, o çocukları dolduralım’. Böyle birşeyi ilk planda yapabilmek kolay değil. İnsani boyutun gerektirdiği noktalarda mümkün olduğu kadar katkılar sağlanıyor. Ama çekim merkezi burası değil sınır hattı. Çadır kentlerde eğitim imkanları var. Burada pasaport yok, kayıt yok, ‘Ben geldim’ diyor, nereden geldiği belli değil. Bu durumda onlar için bir yer açmak sıkıntılı bir durum.”

“Üzgünüz”

Suriye’deki iç savaştan kaçarak kente gelen sığınmacıların sorunlarını çözmek için kurulan Suriyeli Mültecilerle Dayanışma Derneği Başkanı Salih Muhammed Ali ise 3 okulun günün belli saatlerinde Suriyeli öğrencilere tahsisi yönündeki taleplerinin reddedildiğini, bunun kendilerini çok üzdüğünü belirtti.

Suriye’nin Halep kentinden 4 ay önce İzmir’e gelerek Çimentepe semtinde bir eve yerleşen 7 çocuklu Velid Muhammed’in ailesinin evinde AA muhabirine açıklamalarda bulunan Ali, İzmir’de gayriresmi rakamlara göre sayıları 100 bine yaklaşan Suriyeli sığınmacıların güç şartlarda yaşamlarını devam ettirmeye çalıştığını söyledi.

Ali, birçok ailenin yeteri kadar parası olmadığını, İzmir’deki en düşük kiralı semtlerde ev tutarak eşyası bulunmayan odalarda yaşamaya çalıştığını, bulabildikleri günübirlik işlerde düşük ücretlerle çalışan insanların ülkelerindeki gelişmeleri izlediğini kaydetti.

Sığınmacıların ülkelerinde güvenliğin sağlandığı bir ortam yakalanana kadar İzmir’de bu şartlarda yaşamaya mecbur kaldığına işaret eden Ali, bu süreçte İzmirliler’in büyük bir misafirperverlik örneği gösterdiğini, birçok sığınmacı aileye eşya ve giysi yardımı yapıldığını dile getirdi.

Sığınmacıların en fazla sağlık ve eğitim konusunda sıkıntısının bulunduğuna dikkati çeken Ali, ailelerden gelen talep üzerine bir proje geliştirerek Milli Eğitim İl Müdürlüğü’ne başvurduklarını belirterek, şöyle konuştu:

“Milli Eğitim Müdürü ile görüştük. Konak, Buca ve Karabağlar ilçelerinde belirlediğimiz 3 okulun Türk öğrencilerin kullanmadığı saatlerde Suriyeli sığınmacı öğrencilere verilmesini istedik. İzmir’de çok sayıda öğretmenimiz var. Ders kitaplarını da biz temin edeceğiz. Sadece derslik istiyoruz. Ancak derslik ayrılması yönündeki talebimiz Milli Eğitim Bakanlığı tarafından reddedildi. Biz çok umutluyduk. Türkiye’de değişik kentlerde bu sorun çözüldü. İzmir’e ise ne yapacağımızı düşünür duruma geldik. Çok üzgünüz. Bize çocuklarının ne olacağını soran ailelere yanıt veremiyoruz.”
AA