Üniversiteyi kazanamadıysanız üzülmeyin. Hızla meslek sahibi olmanın en iyi yolu “meslek edindirme sertifika programları”ndan geçiyor. Para dergisi ücretsiz meslek eğitimi veren kursları araştırdı. Mezuniyet sonrası verdikleri sertifikalar birçok şirket tarafından kabul gören bu kurslar hayatınıza yön vermek için iyi bir alternatif. Ücretsiz kurslar bu bakımdan kaçırılmayacak bir fırsat.
Türkiye’deki niteliksiz iş gücünü nitelikli hale getiren meslek edindirme kursları,ülkedeki istihdam oranının artmasında oldukça etkilidir. Kurslar, daha çok boyacı, CNC operatörü, çelik montaj işçisi, dikiş makinası operatörü, doğalgaz tes, sat işçisi, kaynak ve teknolojileri operatörü, makina bakımcı, hidrolikçi, pres tezgah operatörü, perakende satış operatörü ve tıbbi sekreterlik alanlarında açılıyor.
En fazla talep gören programlar arasında ise, bilgisayarlı muhasebe elemanı, dikiş makinası operatörlüğü, bayan kuaförlüğü,güvenlik görevlisi ve çocuk bakıcılığı yer alıyor.
• Bilgisayar teknolojileri: Bilgisayar işletmenliği,muhasebe yardımcılığı, web tasarımı, grafikerlik.
• Dil Eğitimi: İngilizce, Osmanlıca, Arapça.
• Mesleki ve teknik eğitimler: Bahçıvanlık, berberlik, bilgisayarlı modelistlik, cilt bakımı, diksiyon, erkek terziliği, ev hizmetleri, fotoğrafçılık, gazetecilik, girişimcilik, hazır giyim, kuaförlük, modelistlik, okuma-yazma, Osmanlı mutfağı, radyo programcılığı ve sunuculuğu, sinema ve televizyon, stilistlik, takı tasarımı, trikotaj, Türkçe, yardımcı annelik, yaşlı ve hasta bakıcılığı, yemek.
• Spor eğitimleri: Masa tenisi,aerobik,step,fitness,body building,koşu bandı,tekvando.
• Müzik eğitimleri: Piyano,ney,ud,bağlama,gitar,solfej,halk oyunları,tembur,kanun,türk halk müziği,Türk sanat müziği,batı müziği,kabak kemane,klasik kemençe,kaval,yaylı tambur,keman.
• El sanatları: ahşap boyama,ahşap oymacılığı,cam boyama,cam işlemeciliği, cam süslemeciliği, deri aksesuarlığı, desen tasarım, el nakışı, el sanatları, ev tekstili, fantezi giyim, filografi, folyo,giyim, gümüş sim örücülüğü, halı-kilim, iğne oyası, ipek(batik), kırkyama, kumaş boyama, kurdele nakışı, makine nakışı, mefruşat, mozaik, örücülü-şiş örücülüğü, resim, rölyef, seramik, tel kırma, telkari, vitray.
• Türk-İslam sanatları: Hat, tezhip, ebru, minyatür, çini, kalem işi, sedef işçiliği.
• Sosyal ve kültürel eğitimler: Hijyen eğitimi, protokol ve görgü kuralları, Türkçe, benim ailem.
İSMEK kuruluşundan bu yana ne kadar mezun verdi?
İsmek bugüne kadar 810 bin İstanbullu’ya eğitim verdi. İsmek kursları İstanbul’un dört bir yanında 2008-2009 eğitim yılı itibariyle toplam 218 kurs merkezinde eğitimlerini devam ettirdi.
Kaç branş bulunuyor?
İstihdama yönelik mesleki ve teknik eğitim branşlarının yanı sıra hobi içerikli el becerilerini geliştirmeye yönelik el sanatları eğitimi,geleneksel Türk-İslam el sanatları eğitimleri, bilgisayar ve dil eğitimleri, spor eğitimleri, müzik eğitimi, sosyal ve kültürel eğitimler gibi oldukça geniş bir alan yelpazesine sahip. Toplam 123 branşta eğitim veriliyor.
En çok tercih edilen branşlar hangileri?
Bu kurslardan en çok ingilizce, bilgisayar işletmenliği, ebru, takı tasarımı, resim, diksiyon eğitimi, ev mefruşatı dikimi, enstrüman öğretimi gitar, aerobik-fitness gibi kurslar talep görüyor.
ÖZİMEK
ÖZİMEK (Özel İdare Mesleki Eğitim Kursları) projesi; bilgi toplumu ve çağdaş kentlilik bilincinin ve sosyal sorumluluk anlayışının bir olarak insana yatırım yapılması amacıyla başlatılmış. İlkokul mezunu bireyleri çağın getirdiği değişime uygun bir anlayışla nitelikli ve donanımlı kılmak hedefleniyor.Proje bir çok sektör için ara eleman yetiştirilmesi ve onlara mesleki formasyon kazandırılmasını içeriyor.Kurslar İstanbul İl Özel İdaresi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İstanbul Ticaret odası, İş-Kur İl Müdürlüğü’nün ortaklaşa çalışmalarıyla düzenleniyor. İşsizliğin azaltılmasına yardımcı olmak için düzenlenen kurslarda mesleki ve teknik öğretim okul ve kurumlarının olanaklarından faydalanıyor. Eğitim veren branşlar İş-Kur ve İTO’nun işsizlik raporları ve analizleri doğrultusunda belirleniyor. Bugüne kadar 20 bine yakın mezun verilmiş. Kurs süreleri en az 260 saat ve üstü olarak düzenleniyor.
Dersler nasıl işleniyor?
● Eğitim mekanı olarak ilgili liselerin sınıf,laboratuar ve atölyeleri kullanılıyor.
● Eğitim için meslek liselerinin en iyi ve donanamlı olduğu bölümler tercih ediliyor.
● Eğitim,çağın niteliğine uygun metod ve teknolojiyle yapılıyor.
● Talep eden her lise için rehber hoca,eğitmen desteği sağlanıyor.
● Temel mesleki kitapların yanı sıra eğitim destek notları hazırlanabiliyor.
● Eğitim dönemi sonunda,kursiyerlere MEB onaylı sertifika veriliyor.
Kursiyerlerde aranan şartlar
● TC vatandaşı olmak,
● İlkokul mezunu olmak,
● Sağlığı öğrenim görmek istediği meslek için elverişli olmak.
ÖZİMEK projesi anket sonuçları (2008)
* İş bulamayanlar (1.125) : % 19.14
* İş bulanlar (1.376) : % 23.42
* Statüsü yükselenler (2.540) : % 43.22
* İş değiştirenler (835) : % 14,22
İYMEK
İYMEK (İstihdama Yönelik Meslek Edindirme) projesi; Milli Eğitim Bakanlığı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, İstanbul Esnaf ve snatkarlar Odaları Birliği ile İstanbul Bilimum Madeni Eşya Sanatkarları Odaları Birliği arasında yapılan bir protokolle başlatılmış.
Proje kapsamından verilen sıhhi tesisat, soğutma, bilgisayar destekli çizim, PVC doğrama, dökümcülük, elektrik tesisatı,kaynakçılık, makine teknisyenliği, mobilya döşemeciliği kursları birçok sektörün ara eleman ihtiyacını karşılayacak nitelikte.
BELTEK
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin öncülüğünde düzenlenen BELTEK (Belediye Teknik Eğitim Kursu) projesi Gazi Üniversitesi’nin işbirliğiyle sürdürülüyor. 3’er aylık dönemler halinde verilen kurslara,yoğun talep nedeniyle ‘bilgisayar işletmenliği’ ‘bilgisayar donanımı ve bakım onarımı’ ile WEB sayfası tasarımı eğitimleri,2’şer aylık (hızlandırılmış) kurslar halinde veriliyor. BELTEK kapsamında 8 ana bölüm ve 74 branş mevcut.Kayıtları devam eden ana bölümler şöyle:
Elektronik, bilgisayar, elektrik, matbaa, yapı, mobilya-dekorasyon, metal-döküm model, makine, genel mesleki eğitim.
Korumalara 3 bin lira
HRM Danışmanlık Kurucu Ortağı Aylin Coşkunoğlu Nazlıaka, meslek edindirme kurslarına katılan kişilerin yaklaşık yüzde 80’inin kursları başarıyla tamamladığını belirtiyor. Bu kişilerin yüzde 50 ila 55’i de iş bulabiliyor. Uzmanlar, bu kursları tamamlayan katılımcıların da özgüvenleri arttığından hayata daha olumlu baktıklarını belirtiyorlar.
Buarada hemen belirtelim, kriz dönemlerinde suç oranları arttığı için bu sıralar güvenlik görevlisi kursuna katılan kişiler kolaylıkla iş bulabiliyor. Özel güvenlik elemanlarına verilen maaşlar 750 liradan başlıyor.
Bu rakam yakın korumalar içinse 2 bin hatta 3 bin dolara kadar çıkabiliyor.
Krizin yarattığı işsizlik sebebiyle, önceden sadece ortaokul ve lise mezunlarının başvurduğu meslek edindirme kurslarına artık üniversite mezunlarıda başvuruyor. Örneğin işsiz kalan bir banka çalışanı güzellik uzmanlığı eğitimine katılabiliyor. En çok 4 ay süren bu eğitimler 2bin ile 3bin lira arasında ücretlendiriliyor. Eğitimi tamamlayan bir uzman ayda 650 ile 1500 lira arasında gelir elde edenbiliyor.Bu sıralar erkeler arasında pilotluk ve gemicilik eğitimleri revaçta.
Ücretli olanlara da ilgi var
Son zamanlarda eğitim firmalarının açtığı ücretli meslek edindirme kurslarına da artan bir ilgi var.Örneğin,”İnsan Kaynakları Sertifika Programı” açan HRM Danışmanlık şu sıralar bu avantajı yaşıyor. Nazlıaka bütçelerin kısıldığı bu dönemde,özlellikle İK eğitimlerine talebin arttığını belirtiyor.
Bazı meslek eğitimleri de özel şirketlerin işe alım sürecinin içerisinde yer alıyor. Özellikle perakendecilik ve mağazacılık sektöründe bazı firmalar eğitim okulu kuruyor. Firma,işe alacağı kişileri önce eğitimden geçiriyor. Bu aşamada yetkinlikleri yüksek olanları tespit ediyor. Eğitim programı tamamlandıktan sonra bu kişileri işe alıyor .Sigorta, ilaç ve sağlık sektöründe de adaylara önce eğitim verip sonra sınavdan geçirerek işe alan firmalar var.
Başvuru Merkezleri
İl Milli eğitim Müdürlüğü : 0212 455 04 00
Şişli Endüstri Meslek Lisesi : 0212 222 65 45
Beşiktaş Ziya Kalkavan Anadolu Denizcilik Meslek Lisesi : 0212 261 63 06
Bağcılar Endüstri Meslek Lisesi : 0212 550 15 99
Üsküdar Haydarpaşa Endütri Meslek Lisesi : 0216 345 40 55
Ümraniye Endüstri Meslek Lisesi-Meslek Lisesi : 0216 335 60 02
İSMEK : 0212 531 01 41
BELTEK : 0312 202 34 71
İş gücü potansiyeline nitelik kazandırmak,meslek öğrenmek isteyenleri meslek sahibi yapmak,boş vakitlerini değerlendirmek isteyenlere hobi imkanı sunmak amacıyla 1996 yılında başlatılan İSMEK ( İstanbul Büyükşehir Belediyesi Sanat ve Meslek Eğitimi ) kursları halen 123 branşta eğitim veriyor. İsmek’te sıhhi tesisattan ingilizceye, el sanatlarından müziğe genç yaşlı herkes için kurs seçenekleri bulunuyor. Bugüne kadar eğitim alan kursiyer sayısı 810 bin İsmek’te verilen eğitimlerin tamamı ücretsiz . Zorunlu eğitim yaşını tamamlamış her İstanbul 16 yaşından itibaren İsmek’te kursiyer olabiliyor. Üst yaş sınırı yok. Kursiyerlerin ürettiği ürünler aracısız olarak İsmek’in satış merkezlerinde satışa çıkarılıyor.