İlköğretimde Ayrı Binalarda Eğitim

Eğitim Güncel
”İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması” konulu komisyonda, ”İlköğretim okullarında zorunlu eğitimin kademeli olması ve öğrencilerin fiziksel g...
EMOJİLE

”İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması” konulu komisyonda, ”İlköğretim okullarında zorunlu eğitimin kademeli olması ve öğrencilerin fiziksel gelişim ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim görmesi” önerisi kabul edildi.

”Eğitimde 2023 Vizyonu” konusunun ele alındığı 18. Milli Eğitim Şurası’nda ”İlköğretim ve Ortaöğretimin Güçlendirilmesi, Ortaöğretime Erişimin Sağlanması” başlığını ele alan komisyonunda, ”kesintisiz eğitim” uygulaması en fazla tartışılan konu oldu.
Komisyonda, ”İlköğretim zorunlu eğitimin ‘kesintili’ ve ‘kademeli’ olması” önerisi komisyonda gergin anlar yaşanmasına yol açtı.

MEB Kız Teknik Eğitimi Genel Müdürü Emine Kıraç, ”Hepimiz kız çocuklarının okullaşması, ekonomik özgürlüğünü alması ve daha iyi anne olarak yetişmesi için uğraş veriyoruz. Biz ortaöğretime bu çocukları geçirelim, erken evlilikten kurtaralım derken böyle bir kararın alınması ülkemiz adına zuldür, günahtır. O nedenle bu madde değiştirilmeli” diye konuştu.
Komisyon üyelerinin bir kısmı 8 yıllık eğitimle ilgili yasadaki ”kesintisiz’‘ ibaresinin kaldırılmasını savunurken, bazı üyeler de bu ibarenin kaldırılması halinde Güneydoğu ve Doğu Anadolu bölgelerindeki çocukların okula gitmeyeceğini, buradaki okullara öğrenci bulmakta zorluk çekileceğini vurguladılar.

Dile getirilen görüşlerden sonra öneri, ”İlköğretim okullarında zorunlu eğitim kademeli olmalı. Öğrencilerin fiziksel gelişim ve yaş farkı dikkate alınarak ayrı binalarda eğitim verilmeli” şeklinde düzenlenerek, kabul edildi.

”BİRLEŞTİRİLMİŞ SINIF UYGULAMASI SONA ERDİRİLMELİ”

Komisyonda ikili öğretim ve birleştirilmiş sınıf uygulamasının kaldırılıp kaldırılmaması konusu da tartışıldı, İstanbul Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız birleştirilmiş sınıf uygulamasının zorunluluktan kaynaklandığını ve dünyanın pek çok yerinde bunun uygulandığını söyledi.
İlköğretim Genel Müdürü Er de Türkiye’de birleştirilmiş sınıflarda okuyan öğrencilerin toplam öğrenciye oranının yüzde 4.2 olduğunu belirterek, ”Bu bir zorunluluğun sonucudur.

Birleştirilmiş sınıf aslında ucube bir şey değil. İlköğretim 1-3.sınıfta program bütünlüğüne bakıldığında birleştirilmiş sınıf korkulacak bir şey değil. Bu biraz da demografik yapıyla alakalı, göçle alakalı” diye konuştu.

Tartışmalar sonucunda ”Kademeli olarak ikili öğretim ve birleştirilmiş sınıf uygulamasının sona erdirilmesi, kalabalık sınıf mevcutlarının çağdaş ölçütlere göre (20-25) düzenlenmesi” önerisi kabul edildi.
Buna ek olarak ”kısa vadede sınıf öğretmenlerine üniversitede birleştirilmiş sınıf eğitimi ve yönetimi verilmesi” görüşü de benimsendi.

”ORTAÖĞRETİME GEÇİŞTE SINAVIN KALDIRILMASI” ÖNERİSİ

Komisyonda ortaöğretime geçişte sınav uygulamasının olup olmaması konusu da ele alındı.
Komisyona katılan bazı üyeler sınavın kaldırılmasını önerdi. Bunun üzerine konuşan MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, bu önerinin Türkiye’nin gerçeklerine uygun olmadığını belirtti.

Gürkan, ”Okul türlerini kaldırmadığınız müddetçe bu anlamdaki bir sınavın kaldırılması yönündeki radikal bir karar, sıkıntı yaratır. 2023 vizyonuna göre kademeli olarak okul türleri kaldırılacaksa bu şekilde bir tavsiye olabilir. Bu tavsiyenin sonucuna göre sınav diye bir şey kalmaz” diye konuştu.

Yeteneklere yönelik okullara alımlarda eleme yapılabilmesi için sınavın gerekli olduğunu ifade eden Gürkan, ”Sınavın kaldırılması cümlesi sıkıntılı bir cümledir. Şu şekilde olabilir, yeteneklere göre yönlendirmelerin geliştirilmesi olabilir” dedi.

”Okul türlerinin kademeli olarak kaldırılması” görüşünün de tartışıldığı komisyonda bu görüşe Kız Teknik Eğitim Genel Müdürü Kıraç tepki gösterdi ve bu önerinin kaldırılmasını istedi.
Bunun üzerine dile getirilen görüşler üzerine, ”Ortaöğretime geçişte yeteneklere göre yönlendirme ve yöneltme yapılması, ortaöğretime geçişin temel eğitimde öğrenciye rehberlik yapılarak yönlendirme yapılması” önerisi oylanarak kabul edildi.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107