Heybeliada Azınlık Meslek Okulu

Eğitim Güncel
1 Ekim 1844’te kurulan ve 1971 yılında kapatılan Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu’nun Teoloji Bölümü’yle birlikte yeniden açılması halinde, resmi adının "Heybeliada Azınlık ...
EMOJİLE

1 Ekim 1844’te kurulan ve 1971 yılında kapatılan Heybeliada Rum Ortodoks Ruhban Okulu’nun Teoloji Bölümü’yle birlikte yeniden açılması halinde, resmi adının "Heybeliada Azınlık Meslek Okulu" olması yönünde "ön mutabakat" sağlandı. Okul, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı olarak hizmet verecek. Okulun açılışının, önümüzdeki eğitim- öğretim yılına yetiştirilmesi için çalışmaların hızlandırılması da kararlaştırıldı.

Değişiklik tartışması

Rus Ortodoks Patriği Kirill’in de "Ruhban okulunun açılabileceği bilgisi bize ulaştı" sözleriyle özetlediği süreç kapsamında, AKP Hükümeti öncelikli olarak "Anayasa değişikliği" tartışmalarını sonuca bağlayacak.

Hükümet temsilcileri, "Anayasa değişikliğinin şart olmadığı" tezini savunan Fener Rum Patrikhanesi temsilcileriyle ilerleyen haftalarda bir araya gelecek.

Gayri resmi sürdürülen temaslar, önümüzdeki günlerde Patrikhane üst yönetimiyle resmi düzeye taşınacak ve atılacak adımlar hakkında karşılıklı bilgi alışverişinde bulunulacak.

Lise öğrencisi hakları

Heybeliada Azınlık Meslek Okulu mezunları, lise diploması alacaklar; öğrencilikleri boyunca diğer lise öğrencilerinin haklarına sahip olacaklar. Açık olduğu dönemdeki gibi bu okuldan mezun olanlar, yüksek öğrenim görmemeleri halinde uzun dönem askerlik yapacaklar.

38 yıldır kapalı

Heybeliada Ruhban Okulu’nun Teoloji Bölümü, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nun bazı maddelerinin 12 Ocak 1971 tarihinde iptali üzerine, İstanbul Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 12 Ağustos 1971 tarihli yazısıyla, 9 Temmuz 1971’den itibaren geçerli olmak üzere kapatılmıştı. Fener Rum Patrikhanesi Avukatı Kezban Hatemi, "Ruhban Okulu’nun kapalı tutulması, sürekli bir Anayasa ihlalidir. Lozan Antlaşması’nı TBMM onamıştır" dedi.