Herkese Matematik Öğretti!..

Eğitim Güncel
“Matematik öğrenmeyen kalmasın” düşüncesiyle yola çıkan matematik öğretmeni Muharrem Duş, önce bir öğretme sistemi geliştirdi, ardından marka tescilini aldı, sonra bunun 10 ayrı kitabını y...
EMOJİLE

“Matematik öğrenmeyen kalmasın” düşüncesiyle yola çıkan matematik öğretmeni Muharrem Duş, önce bir öğretme sistemi geliştirdi, ardından marka tescilini aldı, sonra bunun 10 ayrı kitabını yazdı. Bu dersi en küçük parçalara ayırarak anlatan Duş “Herkesin başarılı olabileceğini göstermek istedim. Kitaplar o kadar çok sattı ki vergi listesine girdim” diyor

Sadece dört işlem yapabildiğinizi, problem çözmeyi beceremediğinizi düşünüp sayıları yan yana gördüğünüzde ürküyor musunuz? Matematikle hiç aranız yok, adını bile duyunca ortamdan uzaklaşıyor musunuz? Dünyanın pek çok yerinde böyle hisseden birçok kişi var. Eğer “Matematiğe kafam basmıyor” diye düşünüyorsanız yanılıyorsunuz. Herkes bu dersi iyi-kötü temel özellikleriyle öğrenebilir. İşte buradan yola çıkan matematik öğretmeni Muharrem Duş, ders konularını en küçük parçalara ayırıp sonra kısa kısa sorular hazırlayarak yeni bir sistem geliştirdi: Modüler Piramit. Bu öğretim tekniğinin marka tescilini de alan Duş, bu sistemle tam 10 ayrı matematik kitabı yayımladı.

Muharrem Duş, Boğaziçi Üniversitesi Matematik Bölümü’nü bitirdikten sonra Marmara Üniversitesi İktisat Fakültesi’nde yüksek lisansını tamamladı. Bir süre üniversitede araştırma görevlisi olarak görev yapan Duş, son 15 yıldır matematik öğretmenliği yapıyor. Son dokuz yıldır ise kendi dersanesinde çalışıyor. Matematiğin, öğrenmeyi öğrettiğini belirten Duş “Bu disiplinle akıl yürütmeyi, analiz ve sentez yapmayı öğreniyor, hayattaki problemleri çözüyoruz. Her işi yapabilirsiniz duygusu hissettiriyor” diyerek matematiğin hayattaki önemini vurguluyor.

Üniversiteye hazırlanan ama soru çözemediği zamanlar matematikten uzaklaşan gençlere bu dersi sevdirmek için kolları sıvayan Duş, geliştirdiği anlatım modelini şöyle anlatıyor: “Öğretmenliğe ilk başladığım yıllarda önce konuyu anlatıp sonra öğrencilere test veriyordum. Her öğretmen klasik bunu yapar. Çocuklar o soruları çözmeye çalışırken testler çok iyi düzenlenmediğinden dolayı üçüncü soruda takılıyordu. Bu onun dersten kopmasına ve hevesinin kaçmasına neden oluyor. Bunu düşünerek matematikteki konuları küçük parçalara ayırdım. Bir konuyu önce kitapta açıkladım, sonra örnek bir soru çözdüm ve buna ‘köşe taşı’ adını verdim. Ardından birbirinin benzeri ama öğrencinin de katkısının olacağı beş soruyu test halinde sundum. Aynı konuyu beş ayrı bölümde zorluk derecesine göre aynı yöntemle hazırladım. O konunun en sonuna ise 20 soruluk karma bir test ekledim. Bu daha önce Türkiye’de hiç denenmemişti.”

EN ÇOK SATAN ÜÇÜNCÜ KİTAP

Öğrencilerin “Bu soruyu yapamıyorum” diyemediğini anlatan Duş, bu yöntemle 10 adet kitap yazdı. Her bir kitap için 3 bin, toplamda ise 30 bin soru hazırladı. Kendi yayınevinden bu kitapları piyasaya çıkaran Duş “Dağıtımcıların verdiği rakamlara göre kitaplar 2009’da tam 500 bin adet sattı. Bu kitaplar sayesinde geçen yıl Kadıköy’de vergi listesinde 42’nci oldum” diyor. Duş, bu kitapların şimdi de İngilizcesini hazırladığını belirterek kısa bir süre sonra ABD’ye göndereceğini söylüyor.

Tunceli’den veliler kitap istiyor

Kitabın sadece İstanbul’da değil, Türkiye’nin pek çok yerinde satışa sunulduğunu belirten Muharrem Duş, birçok kişiden tebrik telefonları aldığını da söylüyor: “Bir gün Tunceli’nin bir kasabasında baraj inşaatında çalışan mühendis bir hanım aradı ‘Tüm kitaplarınızdan istiyorum’ dedi. Kendisine indirimli kitap göndermeyi teklif edince ‘Hayır ben iki katı ücret ödeyeceğim. Burada çocuğumu gönderebileceğim bir dersane yok. Çocuğuma bu kitapları satın alıyorum ve bunlardan çalışıyor’ yanıtını verdi. Şişli Terakki Lisesi’nin öğretmenleri de aynı sistemi diğer dersler için de uygulamamızı istedi. Onu da yaptık.”

Taklit edenler aleyhine dava açıyorum

Geliştirdiği Modüler Piramit Sistemi’nin 2004 yılında marka tescilini aldığını anlatan Muharrem Duş, piyasada pek çok taklidinin bulunduğunu söylüyor. Duş “Kitabın aynısını yazanlar vardı, dava açtım ve kazandım. Hatta benim köşe taşıma genetik şifreleme adını vermiş. Şimdi beş ayrı dava daha açmaya hazırlanıyorum” diyor.