Görme Engelliye Sınav Kolaylığı

Eğitim Güncel
YÖK ve ÖSYM, görme engelli öğrencileri sevindirecek bir çalışma için düğmeye bastı. Üniversite sınavında soruların Braille alfabesi ile yazılmasını planladıklarını söyleyen ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan...
EMOJİLE

YÖK ve ÖSYM, görme engelli öğrencileri sevindirecek bir çalışma için düğmeye bastı. Üniversite sınavında soruların Braille alfabesi ile yazılmasını planladıklarını söyleyen ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan, "Ancak 2010’daki sınavda bir değişiklik yok." dedi.

Milyonlarca öğrencinin hayatının dönüm noktasıdır üniversite sınavı. Zorlu maratonun sonunda alınacak puanı sınavda ‘solunan’ hava belirler. Rahat ve kendinden emin olan adaylar, soruları fazla zorlanmadan çözerken, birçok genç, heyecandan doğru bildiğini bile yapamaz. Hele imtihana rehber eşliğinde girmek zorunda kalan görme engelliler için o atmosferde konsantre olmak daha güçtür. Engellilerin yaşadığı sorunların farkında olan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) ile birlikte sevindirici bir çalışma üzerinde çalışıyor. ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, üniversite sınavlarında soruların Braille alfabesi (kabartma yazı) ile yazılması gibi bir dizi önerinin görüşüldüğünü açıkladı. Ancak 2010’da yapılacak sınavda herhangi bir değişiklik olmayacağını ifade eden Yarımağan, "Bunlar daha ileriye dönük. Henüz verilmiş bir karar yok. Hazırlık yapılması gereken konular." dedi.

YÖK, sınav ve üniversite eğitiminde engelli öğrencilerin karşılaştığı sorunlar ile ilgili bir toplantı yaptı. Programa, ÖSYM Başkanı Yarımağan, sanatçı Metin Şentürk, üniversite öğretim üyeleri ve engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşları katıldı. Yarımağan,YÖKün engelliler ile ilgili oluşturduğu komisyonun uzun süredir çalışmalarına devam ettiğini söyledi. Komisyonun zaman zaman uzmanları da çağırarak, engelliler konusunda sınavlar ve üniversite eğitiminde yapılması gerekenler konusunda görüş alışverişinde bulunduğunu kaydeden Yarımağan, "Yani bu, süren bir toplantılar zinciri. Bugün engelliler ile ilgili bir danışmanlık kuruluşu ve Metin Şentürk’ün başkanı olduğu örgüt birer sunum yaptı." diye konuştu.

Yarımağan, sınav ve üniversite eğitiminde engellilerin karşılaştığı sorunlar ile ilgili şunları anlattı: "Mesela görme engellilerin kendilerine göre sorunları var. Bunlara alternatifler sunulmak isteniyor. Sadece bir okuyucunun soruları okuması değil, onların kendi alfabelerinde soruların yazılması veya sınırlı engelli olanlar için büyütme olanakları, alet kullanmaları, bilgisayarla sesli olarak soruların okunması, hiperaktifler için onların ihtiyaçlarının karşılanması gibi? öneriler görüşülüyor. İmkanları artırıp onlara daha çok alternatif sunma genel eğilim."

Sanatçı Metin Şentürk de toplantı çıkışında yaptığı açıklamada, başkanlığını yaptığı Dünya Engelliler Vakfı’nın projeleri olduğunu ifade ederek, "Bunu hocalarımız ile paylaşmak, akademik destek almak için buraya geldik." dedi. Şentürk, yapılan sunumun içeriği ile ilgili şunları dile getirdi: "Vakfımızın kuruluş amacını, hedeflerimizi sıraladık. Dünya Engelliler Birliği’nin kurulması, engellilerin nitelikli ve öncü bir şekilde toplumda tam ve adil bir şekilde temsillerinin sağlanması, yerel yönetimlerde sosyal uygunluk vizesinin uygulanmasının sağlanması, engelliliğin engellenmesi ile ilgili? birçok projemizi paylaştık."