Gençlerin Umudu Çubukçu’da

Eğitim Güncel
Eğer Çubukçu, dünya gençlerini Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında buluşturan kongre için yürütülen sponsorluk çalışmalarını tamamlarsa, Türkiye 2010’da tüm dünya gençlerini İstanbul’d...
EMOJİLE

Eğer Çubukçu, dünya gençlerini Birleşmiş Milletler (BM) çatısı altında buluşturan kongre için yürütülen sponsorluk çalışmalarını tamamlarsa, Türkiye 2010’da tüm dünya gençlerini İstanbul’da konuk edecek.

E-Gençlik Derneği, 2003’te gönüllü bir hareket olarak doğdu. 2007’de resmi dernek statüsüne kavuştu. 5. Dünya Kongresi öncesinde yaşanan sıkıntıları derneğin yönetim kurulu üyesi Abdurrahman Temelli Radikal’e anlattı:
“Kongre; sadece bir toplantı değil, tüm bileşenleriyle bir eğitim çalışması, bir fuar, bir kültürler buluşması, bir festival ve aynı zamanda bir kalkınma hareketi. 2010’da 31 Temmuz-13 Ağustos tarihlerinde İstanbul’da Yıldız Teknik Üniversitesi Davutpaşa Kampüsü’nde düzenlenecek. Kongreye BM üyesi 150 ülkeden gençlerin, gençlik örgütlerinin, akademisyenlerin ve gazetecilerin katılması bekleniyor. Kongre hazırlıklarını Milli Eğitim Bakanlığı ile yürütmeye çalışıyoruz ancak kongrenin finansal bir destekçisi yok. Çalışmalarımızın bürokrasi ayağını yürütebilmemiz için Milli Eğitim Bakanlığı (MEB)bize bir ofis açmıştı. Ancak, devletten gelen bu destek yarım kaldı. MEB’in sürdürdüğü sponsorluk çalışmalarından henüz sonuç alınamadı. Şimdi tek umudumuz yeni Bakan Nimet Çubukçu. Kendisinin bizi bir an önce kabul etmesini bekliyoruz.”

BM’den önemli uyarılar
Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP)’nin Türkiye’de Gençlik konulu Ulusal İnsani Gelişme Raporu’nun koordinatörü ve başyazarı, kalkınma uzmanı Aygen Aytaç raporunda Türk gençliği için yatırımın önemini şöyle vurgulamıştı.

* Türkiye’nin önünde sadece 10-15 yıl daha açık kalacak bir fırsat penceresi var. Bu sürede genç nüfus daha da büyüyecek. Her ülkenin başına tarihinde sadece bir kere gelen bu demografik fırsat penceresinden Türkiye yararlanamazsa, fırsat sonsuza kadar kaçmış olacak.

* Türkiye’nin bu ‘demografik fırsat’tan yararlanması için gençlerine yoğun bir yatırım yapması gerekiyor. Türkiye, gençlerini geleceğin zorlu küresel pazar koşullarına hazırlamayı başaramazsa, geleceğin gençliği ülkede sosyal, politik ve ekonomik gerilimlerin bir kaynağı haline gelebilir. Mesele acil, zaman daralıyor.

* Türkiye, dünyada gençlik politikası olmayan ender ülkelerden. Son 10 yılda 155 ülke, gençlik politikaları, 168 ülke koordinasyon mekanizmaları kurdu.