Gençlerin Hayatı Sınav!

Eğitim Güncel
Her yıl Seviye Tespit Sınavına (SBS) girmek zorunda olan ve lise eğitiminin sonunda kendilerini bekleyen üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin, ciddi psikolojik yük altında kaldığı bildirildi. P...
EMOJİLE

Her yıl Seviye Tespit Sınavına (SBS) girmek zorunda olan ve lise eğitiminin sonunda kendilerini bekleyen üniversite sınavına hazırlanan öğrencilerin, ciddi psikolojik yük altında kaldığı bildirildi.
Psikolog Seval Baysal, zor eğitim koşulları ve sınav stresinin, çocuk ve gençlerin psikolojisini olumsuz etkilediğini söyledi.

”Her yıl SBS, sonunda da üniversite sınavıyla sınanma, çocuklara, gençlere ciddi psikolojik yük getiriyor” diyen Baysal, velilere ilk ve en önemli tavsiyesinin ”çocuklarını başkalarıyla rekabete sokmamaları” olduğunu kaydetti.

Zaten zorlu bir gelişim sürecinden geçen çocuğun, başkalarıyla kıyaslanmaktan zarar göreceğini ifade eden Baysal, kimi zaman çocuğunu başka çocuklarla değil, evdeki kardeşiyle bile kıyaslayan velilere rastladıklarını, böyle bir durumun öğrencinin kendine güvenini ciddi ölçüde zedelediğini belirtti.
Her bireyin gelişiminin ve özelliklerinin farklı olduğunun unutulmaması uyarısında bulunan Baysal, çocuklar için ”yüksek çıtalar” koymanın, onlardaki kaygıyı artırdığını söyledi.

Baysal, eğitim sisteminin anne babaları da ister istemez içine çektiğini ve rekabet ile hırsın devreye girdiğini belirterek, ”Anne babaların kendi hırslarını dengelemeleri, çocuklarıyla birlikte yürümeleri lazım” diye konuştu.

"SIRF TEST ÇÖZMEKLE HAYATA HAZIRLANILMIYOR"

Velilerin çocuklarına güvendiklerini sık sık sözlerle ve eylemlerle göstermesi gerektiğini ifade eden Psikolog Seval Baysal,
”Sadece sınava odaklı yaşamak, çocukları başarıya götürmez. Bu yılların onların kendilerini geliştirmeleri, sosyalleşmeleri gereken yıllar olduğunu da unutmayalım. Üniversite yıllarında kişinin sadece sınavlardaki başarısı değil, ne kadar donanımlı olduğu da ön plana çıkıyor. Bu donanımın temelleri de öğrencilik yıllarında atılıyor. Sırf test çözmekle hayata hazırlanılmıyor.”

"DENGE VE DÜZEN SAĞLAYIN"

Ailelere çocukların başarılı olurken aynı zamanda psikolojilerini de koruyabilmeleri için ders ve diğer aktiviteler arasında denge sağlamaları ve düzenli yaşam önerisinde bulunan Psikolog Baysal, sosyal ortamlara girmek, spor yapmak, kitap okumak gibi aktivitelerin, stresi azaltmanın yanı sıra çocuğa gelecekte çok fayda sağlayacak donanım da kazandırdığını söyledi.

Uyku, yemek ve çalışma saatlerinin düzenli olmasının, ders programına ek olarak ilgi duyduğu konulara programında yer verilmesinin, öğrenciyi başarıya yaklaştıracağını bildiren Baysal, bu programlar hayata geçirilirken ebeveynler ile çocuk arasındaki iletişimin, diyaloğun canlı tutulması gerektiğini vurguladı.