Gelecek Tasarım Dünyasında…

Eğitim Güncel
İnsanlar, toplumlar ve kültürler arasındaki ilişki ve iletişimde sanat ve tasarım ana rolü oynuyor. Sanatın amaca yönelik kullanımı arttı ve yaygınlaştı. Sanatçı ve tasarımcı çalışmaları ile insan yaş...
EMOJİLE

İnsanlar, toplumlar ve kültürler arasındaki ilişki ve iletişimde sanat ve tasarım ana rolü oynuyor.

Sanatın amaca yönelik kullanımı arttı ve yaygınlaştı. Sanatçı ve tasarımcı çalışmaları ile insan yaşamındaki ekonomik, psikolojik, entelektüel ve teknolojik sorunlara çözümler üretiyor. Değişen dünyaya yön verebilmede en önemli özellik özgün olma, yaratıcı olma ve tasarım yapabilmek. Geleceğin dünyasına tasarım dünyası deniyor, geleceğin mesleği ise tasarımcılık olarak gösteriliyor.

Günümüzde  teknoloji her zamankinden hızla gelişiyor. Buna bağlı olarak günlük yaşantımız değişiyor, dünyamız değişiyor. Günü kullanmamız, işimiz, köyümüz, kentimiz, giyimimiz, alışkanlıklarımız, zevklerimiz değişiyor. Bu derece hızlı değişim ve dönüşüm insanı yabancılaştırıp yalnızlaştırırken, diğer taraftan da teknolojinin yaygın kullanılması nedeni ile herkesi yakın ve tanıdık kılıyor. Bireyler ve toplumlar arasındaki ortak yaşam ve iletişim zorunluluğu her şeyi etkiliyor. Sınırların kalkmasının ve dünya toplumlarının küreselleşmesinin de bir amacı var. Böylece yerel özellikler evrensel bir gözle ele alınıyor ve geleneksel değerlerin üzerinde yeni bir dünya kurgulanıyor.
Geleceğin dünyasına tasarım dünyası deniyor, geleceğin mesleği ise tasarımcılık olarak gösteriliyor. Tasarım yalnızca mekanların, nesne ve aletlerin tasarlanması değil, yaşantımızın, zevk ve alışkanlıklarımızın, kısaca dünyamızın, geleceğimizin tasarlanması olarak nitelendiriliyor.

Bu bakışı açısı ile güzel sanatlar bünyesinde üniversitelerde de resim, oyunculuk sinema-televizyon bölümleri yanında tekstil ve moda tasarımı, grafik tasarımı, iletişim ve tasarım gibi dallar kuruldu.

Kurumlar görsel kimlik arıyor

Kurumlarının görsel kimliğini belirleme başlı başına uzmanlık isteyen bir alan oldu. İletişim ve Tasarım Bölümü de, işte bu kurumların görsel kimliğini tasarlayan, uzmanları yetiştiren bölüm olarak hizmet veriyor. Bir kuruma görsel kimliğini kazandıran, kullanılan harf karakterlerinden tabelasına, kurum renginden logosuna, afişinden flamasına, zarfından ilan panosuna, hatta tanıtım müziğinden kullanılacak metinlere kadar her şeyi planlıyor. Birçok tanınmış banka, mağaza, fabrika, okul, petrol şirketi, otomobil firması bunlara en iyi örneklerdir.

Görsel kimliği belirleyen öğelerin hepsinin grafiksel tasarımı yapan uzmanlar grafikçilerdir. Afişlerini, ambalajlarını, kitap ve gazete sayfalarını düzenleyen, çizgi film yapan, davetiye, tanıtım panoları ve birçok şeyi grafikerler düzenler. Bu bölüm mezunları iletişim tasarımcıları ile birlikte çalışır.