Sultangazi Kaymakamlığı’nca açılan sanat merkezi, adı siyasi olaylarla anılan Gazi Mahallesi’nden gençlerin ağırlıkta olduğu 565 öğrenciye eğitim veriyor.
Siyasi olaylarla gündeme geldiği için önyargıyla bakılan Gazi Mahallesi, adını umut veren projelerle duyuruyor. Kırsal bölgelerden aldığı göç nedeniyle nüfusu 500 bine yaklaşan Sultangazi ilçesi, kültürel, sosyal ve sanatsal eğitim faaliyetleriyle, çocuk ve gençlere ücretsiz imkanlar sağlıyor. Sultangazi Kaymakamı Yusuf Ziya Çelikkaya’nın 1.5 yıl önce ilçede açtığı Sultangazi Sanat Merkezi (SUSAM), meslek edinmek, sanatın her dalını öğrenmek isteyenlerle dolup taşıyor. Merkeze, adı siyasi olaylarla anılan Gazi Mahallesi‘nin çocuk ve gençlerinden de yoğun talep var. Aralarında ‘taş atan çocuklar’, suça meyilli gençlerin de bulunduğu 2 bin kişi bugüne kadar keman, bağlama, gitar, tiyatro, şan, resim, diksiyon gibi eğitimler aldı. Merkezde ayrıca muhasebe, web tasarımı, grafik, animasyon, gazetecilik gibi meslek edindirme kursları da veriliyor.
HAFTANIN 7 GÜNÜ EĞİTİM
Ücretsiz verilen eğitimler, daha önce 15 ila 25 yaş arası gençleri kapsarken, talebin artması üzerine yaş sınırlaması kalktı. Şimdi çocuğuyla bağlama ya da muhasebe eğitimi alanlar kursiyerler var. Toplam 8 sınıfın bulunduğu SUSAM‘da, 11 öğretmen haftanın 7 günü, şu sıralar 565 öğrenciye sabah saat 10.00’dan 21.00’e kadar eğitim veriyor. Uzakta oturanlar, evlerinden servisle alınıp tekrar servisle bırakılıyor. Proje, özellikle kent yaşamına uyum sağlayamayan ya da ekonomik sıkıntılar nedeniyle küçük yaşta çalışmak zorunda kalan gençleri hedefliyor. SUSAM Genel Koordinatörü Hasan Çakır, "Aileler çok memnun. Sorunlu çocuklar sakinleşiyor, paylaşmayı, sorumluluk almayı öğreniyor. Özgüvenleri yerine geliyor" diyor.
‘ÖNYARGILARIN KIRILMASINI UMUT EDİYORUM’
Gizem Yumuk: 18 yaşında. 1.5 aydır keman dersi alıyor. "İçine kapanık, özgüveni olmayan biriydim. Artık ne istediğimi biliyorum. Bu projenin Gazi Mahallesi’ne karşı olan önyargıları kıracağını umut ediyorum" diyor.