Seneye başlayacak olan Yükseköğretim Kurumları arasındaki yurtiçi öğretim üyesi ve öğrenci değişim programı Farabi, Doğu’daki üniversitelerde görevli öğretim üyesine de avantaj getiriyor…
Avrupa Birliği (AB) üye ve aday ülkelerinde uygulanan üniversiteler öğrenci değişim programı Erasmus’un Türkiye versiyonunu olan "Farabi" önümüzdeki eğitim öğretim yılında uygulamaya geçiyor. Program hakkında bilgi veren İstanbul Üniversitesi (İÜ) Farabi Değişim Programı Koordinatörü Yard. Doç. Dr. Aylin Aktükün, binlerce öğrenci ve öğretim üyesinin dahil olacağı bu projeyle hem üniversitelerarası organik bağın pekişeceği hem de ortak projelerin üretilmesi için yeni fırsatlar doğabileceğinin altını çizdi.
Programın "gönüllülük" esasına dayalı olduğuna dikkat çeken Aktükün, ayrıca, öğretim üyeleri için önemli maddi kazanç kaynağı olabileceğini belirterek şunları söyledi:
Öğrenciye burs verilecek
"Artvin, Tunceli, Bayburt, Kars, Iğdır, Batman, Gümüşhane, Mardin, Siirt, Ardahan, Bingöl, Hakkari, Şırnak, Bitlis, Ağrı, Muş ve Adıyaman illerindeki bir üniversitede bir veya 2 dönem ders verecek öğretim üyelerinin geldikleri üniversitede aldıkları ek ders ücretinin 8 kat fazlasını alma imkanı olacak.
Buna göre herhangi bir üniversitede çalışan ve ortalama olarak bin 700 TL maaş alan yardımcı doçent unvanına sahip bir öğretim üyesi, bu saydığımız illerdeki üniversitelere gittiğinde ek ders ücretiyle birlikte toplamda ortalama 3-4 bin TL, 2 bin TL maaşlı doçent 4-5 bin TL, 2 bin 500 TL maaşlı profesör ise ortalama olarak 5-6 bin TL maaş alabilecek. Aynı şekilde Doğu illerinden de öğretim üyesi Batı’ya gelecek ancak onların alacağı ek ders ücreti gittikleri üniversitelere göre 3 veya 5 kat şeklinde değişecek." Aktükün ayrıca, öğrencilere 5 veya 10 ay boyunca aylık 150 TL’den başlayarak burs verileceğini aktardı.
Kaç kişi faydalanacak?
İstanbul Üniversitesi’nin yapacağı değişim sayısı hakkında da bilgi veren Aktükün, önümüzdeki sene 415 kişinin diğer üniversitelere gideceğini 388 kişinin de İÜ’ye geleceğini kaydetti. Aktükün, ülke genelinde ise bu sayının toplamda 10 binleri bulabileceğini vurguladı. Aktükün, Farabi Değişim Programı son toplantısında alınan kararla bu uygulamaya vakıf üniversitelerinin de dahil olduğunu ancak, öğrencilerin burs imkanından faydalanamayacaklarını söyledi.
Program için gerekli şartlar
Program ön lisans, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri ile yardımcı doçent, doçent ve profesörleri kapsayacak. Hazırlık ve 1. sınıf önlisans ve lisans öğrencileri ile esas eğitime başladıkları ilk yarıyıl yüksek lisans ve doktora öğrencileri hariç bütün öğrenciler projeden faydalanabilecek.
Dikkate alınacak diğer bir nokta ise öğrenci not ortalaması olacak. Buna göre ön lisans ve lisans kümülatif akademik not ortalaması en az 4 üzerinden 2 ya da 100 üzerinden 70 olan öğrenciler programa dahil edilecek. Ayrıca yurt ve barınma ihtiyacı da YÖK tarafından karşılanacak. Başvuruların en geç 9 Temmuz‘a kadar yapılması öngörülüyor.