Yüksek öğretim kurumlarının birbirleri ile ortak projeler üretip hayata geçirmeleri, kısa süreli öğrenci ve akademik personel değişimi yapabilmeleri için karşılıksız mali destek sağlayan Erasmus değişim programından yararlanma şartları nelerdir? Her lisans mezunu katılabilir mi? Dil yeterliliği gerekli mi? Hangi üniversiteler ile anlaşmalar var? Başvuru nasıl yapılır, süreç nedir? İşte tüm bu soruların cevabı:
1. Öğrenci değişiminden nasıl yararlanabilirim?
Lisans ve Lisansüstü düzeyinde öğrenim gören öğrenciler programları boyunca bir defaya mahsus olmak üzere bir veya iki dönemliğine Avrupa’da anlaşmalı olunan üniversitelerde değişim öğrencisi olarak bulunabilirler.
2. Hangi üniversitelerle anlaşma var?
Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin aşağıdaki üniversitelerle anlaşma mevcut olup şartlarını sağlayan öğrenciler buralara gidebilirler:
• University of Münster (Almanya)
• University of Osnabruck (Almanya)
• University of Bochum (Almanya)
• University of Bayreuth (Almanya)
• University of London, Heytrop College (İngiltere)
• Trinity College (İngiltere)
• University of Lampeter (İngiltere)
3. Nasıl başvuru yaparım, süreç nasıl işler?
Başvurular her yılın başında Ocak ayı içinde yapılır ve Fakültede ve Marmara üniversitesinin Erasmus biriminin web sitesinde ilan edilir. Her fakültenin öğrencisi başvurusunu kendi bulunduğu fakültenin koordinatörüne yapar. Seçilen öğrencilerimiz Güz, Bahar ya da Güz + Bahar olmak üzere öğrenim hareketliliğinden yararlanabilirler. Yukarıda verilen linkte bulunan uygulama el kitabı başvuru süreciyle ilgili daha detaylı ve güncel bilgi vermektedir.
4. Dil şartı aranır mı?
Dil şartı kesinlikle aranmaktadır. Genellikle Mart ayı içinde Marmara Üniversitesi Erasmus öğrenci değişimi adaylarına bir dil sınavı yapar ve bu sınavdan en az 50 almak gerekir. Ancak İngiltere’de bulunan üniversiteler ayrıca Toefl sınavını şart koşarlar. Genellikle istenen skor 100’dür, fakat 80 ve üzeri skorlar da değerlendirilmeye alınabilir. Bu bakımdan İngiltere tercihinde bulunacak öğrencilerin başvuru yapmadan önce Toefl ile ilgili şartı yerine getirmeleri tavsiye edilir.
5. Öğrencilere burs verilir mi?
Burs imkanı saplanmaktadır. Sınırlı sayıda öğrenci burslu olarak giderler. Burs imkânından faydalanacak öğrenciler başvuran öğrenciler arasında not ortalamaları ile Üniversitenin yapacağı dil sınavı puanının ağırlıklı ortalamalarına göre yapılacak sıralama neticesinde belirlenir. Ancak burs alamadığı halde seçilen öğrenciler yine de kendi imkânlarıyla öğrenim hareketliliğinden yararlanabilirler.
5. Gidilecek yerlerde kalacak yer ayarlanıyor mu?
Maalesef böyle bir imkanı bulunmamaktadır. Öğrenci gideceği yerde kalacak yerini kendisi ayarlayacaktır.
Bu konuda daha detaylı bilgi için yukarıda verilen internet adresine başvurabilir ya da Marmara Fakülte koordinatörünüze müracaat edebilirsiniz.
Fakülte Koordinatörü
Yrd. Doç. Dr. BİLAL BAŞ
Eposta: bilal.bas@marmara.edu.tr
Haftalık Görüşme Saatleri: [Daha sonra ilan edilecektir.]