Enerjinin adli boyutu: Enerji hukuku

Eğitim Güncel
Tuba OLĞAÇ’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Enerji hukuku uzmanlığını tanıtacağız. Enerji hukukçusu olmak i...
EMOJİLE

Tuba OLĞAÇ’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün Enerji hukuku uzmanlığını tanıtacağız. Enerji hukukçusu olmak için nasıl bir eğitim almak gerekiyor, iş imkanları nasıldır, geleceği olan bir meslek midir? Tüm merak edilenleri Enerji hukuku uzmanı Avukat Süleyman Boşça ile konuştuk…

Öncelikle enerji hukuku nedir diye sorarak başlamak istiyorum.

4628 sayılı Kanun ile enerji sektöründe çok büyük yapısal değişiklik başlamıştır. Bu yapısal değişiklik ile o zamana kadar kamu hizmeti özelliği gereği kamunun tekelinde olan, ancak kısmen yap-işlet, yap-işlet-devret modeli ile özel sektöre açık olan bir alanın serbestleşmesi ve kamunun elindeki üretim ve dağıtım tesislerinin özelleştirilmesi ve rekabetçi bir piyasa yapısı öngörülmüştür. Enerji hukukunu ayrı bir hukuk disiplini olarak doğuran da enerji sektöründeki bu yapısal değişikliktir.

4628 sayılı yasa ile birlikte enerji hukukunun kendi mevzuatı oluşmaya başlamıştır. Bunu 4646 sayılı Doğalgaz Piyasası Kanunu, 5326 sayılı Yenilenebilir Enerji Kaynaklarından Elektrik Üretimine İlişkin Kanun, 6446 sayılı yeni Elektrik Piyasası Kanunu vs. izlemiştir. Yine bu yasalara bağlı olarak birçok ikincil mevzuat hazırlanarak yürürlüğe girmiştir. Enerji sektöründe özel hukuk hükümlerine göre kurulmuş şirketlerin kendi aralarında imzaladıkları ve özel hukuk hükümlerine tabi ikili anlaşmalar piyasası oluşmuştur. Dolayısıyla sözünü ettiğimiz yapısal değişiklikler enerji hukukunun ayrı bir disiplin olarak oluşmasını sağlamıştır.

Enerji hukuku uzmanları nerelerde çalışabilirler, iş olanakları nasıldır?

Enerji ile ilgilenen şirketlerde çalışabilecekleri gibi, dışarıdan bu şirketlere avukat olarak da danışmanlık hizmeti verebilirler.

Türkiye, OECD ülkeleri içerisinde son 10 yıllık dönemde enerji talep artışının en hızlı gerçekleştiği ülke durumundadır. Türkiye, 2002 yılından bu yana elektrik ve doğal gazda Çin’den sonra en fazla talep artış hızına sahip ikinci büyük ekonomi olmuştur.

Ülkemizde, yüksek büyüme oranlarının sonucu olarak elektrik enerjisi tüketim artışı ortalama yüzde 7-8 seviyelerinde gerçekleşmiştir. 2023 yılında birincil enerji talebinin yüzde 90 oranında artarak 218 milyon TEP’e ulaşması beklenmektedir. Bir başka ifadeyle, üretim kapasite projeksiyonlarına göre yıllık ortalama talep artışının yüzde 7,5 seviyelerinde oluşması öngörülmektedir.

2023 yılında Türkiye elektrik enerjisi ihtiyacının yaklaşık 500 milyar kWh olacağı tahmin edilmektedir. Bu talebi karşılayabilmek için mevcut kurulu gücün iki katına çıkarılması gerekmektedir.

Ülkemizde enerji sektörünün 2023 yılına kadarki toplam yatırım ihtiyacının 120-130 milyar doları aşacağı tahmin edilmektedir. Dolayısıyla yatırım ihtiyacının büyüklüğü bu alanda uzmanlaşmış hukukçulara olan ihtiyaç konusunda sinyal vermektedir.

Bu mesleği seçmek isteyen gençlerin ne gibi eğitimler alması gerekir?

Öncelikle hukuk fakültesini bitirmeleri gerekmektedir. Bu alanda gerek akademisyen olarak gerekse avukat olarak çalışabilirler. Ayrıca lisans diploması üzerine bu konuda yüksek lisans yapmalarını tavsiye ediyoruz. Bunun yanında iyi derecede yabancı dil bilmek bu alanda çalışmak isteyen hukukçular için bir avantajdır.

– Mesleği seçmek  isteyen gençlere ne gibi tavsiyeleriniz olur?

Yukarıda da bahsettiğim gibi, hukuk fakültesinden mezun olmuş ve bu alanda uzmanlaşmak isteyen meslektaşlarımızın öncelikle iyi derecede yabancı dil bilmeleri, bu alanda yüksek lisans yapmaları ve enerji mevzuatını sıkı takip etmeleri faydalı olacaktır. Ayrıca enerji kaynaklarının çeşitliliği ve mevzuatın bir çok konuda farklılaşması enerji hukuku alanında uzmanlaşacaklar için alt başlıklardan birinin veya birkaçının (örneğin, doğalgaz, petrol, elektrik gibi) tercih edilerek tercih edilen alanda yoğunlaşmayı gerektirmektedir.

Aile ve Evlilik terapistliği için tıklayın…

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Ortodonti uzmanlığı için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

on5yirmi5.com