Ekonomik Kriz Bursları da Vurdu

Eğitim Güncel
Ekonomik kriz bu yıl vakıf ve derneklerin burs planlarını da etkiledi. Kimi kurumlar bu yıl yeni burs başvurusu kabul etmeyeceğini açıklarken bazı vakıflar da burs verilecek öğrenci sayısını düşürdü. ...
EMOJİLE

Ekonomik kriz bu yıl vakıf ve derneklerin burs planlarını da etkiledi. Kimi kurumlar bu yıl yeni burs başvurusu kabul etmeyeceğini açıklarken bazı vakıflar da burs verilecek öğrenci sayısını düşürdü.

Her yıl birçok üniversite öğrencisine burs imkanı sağlayan İbrahim Çeçen Vakfı, “kontenjan doluluğu” nedeniyle 2009 – 2010 eğitim döneminde yeni başvuru almayacağını duyururken, Kale Grubu’na bağlı İbrahim Bodur Vakfı da her yıl 100 olarak belirlediği bursiyer sayısını bu sene 30 ile sınırlandırdı. Ayhan Şahenk Vakfı ise web sitesinde yaptığı açıklamada bu yıl yapılan burs başvurularının değerlendirilmeyeceğini bildirdi. İbrahim Çeçen Vakfı’nın başkanlığını yürüten Günseli Çeçen, bu yıl kaynaklarının tümünü Ağrı’da yaptırdıkları İbrahim Çeçen Üniversitesi’ne aktardıklarını bu nedenle de burs başvurularını değerlendirmediklerini söyledi. Ayhan Şahenk Vakfı’ndan yapılan açıklamada ise bu yıl burs vermek yerine okulların onarım ve tamiratlarına maddi kaynak yaratılacağı belirtildi.

Tarihlere dikkat

Üniversite öğrencilerinin burs için ilk başvurduğu kaynak, Kredi Yurtlar Kurumu (YURTKUR). Aylık verilen ve geri ödemesi olan öğrenim kredisi ve harçlar için verilen katkı kredisi için YURTKUR en fazla tercih edilen kurumların başında geliyor. Yine her üniversite kendi öğrencilerine burs imkanı sunarken bazı dernek, vakıf ve özel şirketler de üniversite öğrencilerine yönelik burs programları hazırlıyor.

Ancak vakıf, dernek ve şirketlerden burs almak isteyen öğrencilerin dikkat etmesi gereken en önemli konu, başvuru şartlan ve tarihler. Bunun için fakültelerden ve kurumlardan açıklanan bilgileri takip etmek ya da kurumlarla birebir kontağa geçmek gerekiyor. Birçok vakıf ve dernek başvuru koşullarını İnternet siteleri üzerinden duyuruyor. Bu nedenle de burs almak isteyen öğrencilerin gerekli belgeleri önceden hazırlamaları ve belirtilen tarihlerde teslim etmeleri gerekiyor. Aranan en önemli koşul ise öğrencinin burs almaya gerçekten ihtiyaç duyuyor olması. İşte burs veren bazı dernek, vakıf ve özel kuruluşların listesi…

Adana Ticaret Odası Sosyal Hizmetler ve Eğitim Vakfı: Adana’da ikamet eden, maddi desteğe muhtaç başarılı üniversite öğrencilerine karşılıksız burs veriliyor. 1-31 Ekim tarihleri arasında başvuru kabul ediliyor. Başvuruların bizzat vakfa yapılması gerekiyor. Koşullar ve gerekli belgeler için www.atosev.org.tr adresi ziyaret edilebilir.

Alarko Eğitim – Kültür Vakfı: Boğaziçi Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İstanbul, Ankara ve Galatasaray Üniversitesi’nin bazı bölümlerinde öğrenim gören öğrencilere burs veriliyor. Burs almak isteyen öğrencilerin, üniversitelerin burs ofislerinden aldıkları “ALEV Burs İstek Formu”nu doldurmaları gerekiyor. Vakıf geçen yıl öğrencilere aylık 180 TL ödeme yaptı. (0 212) 227 52 00 No’lu telefondan bilgi alınabilir.

Anadolu Vakfı: 1 – 30 Eylül tarihleri arasında posta yoluyla başvuruların kabul eden vakıf hem üniversiteyi yeni kazanan hem de ara sınıf öğrencilere burs imkanı sağlıyor. Dokuz ay süreyle aylık 125 TL olarak verilen burslar için www.anadoluvakfi.org.tr adresinden bilgi alınabilir.

Borusan Kocabıyık Vakfı: 2009 – 2010 eğitim öğretim yılında İstanbul, İstanbul Teknik, Boğaziçi ve Ortadoğu Teknik Üniversitesi mühendislik, işletme ve iktisat bölümlerinde okuyan öğrencilere burs verecek olan vakıf, 15 – 30 Eylül tarihleri arasında başvuruları kabul edecek. Bu okullara kayıt yaptırmış öğrencilerin kendi okullarının burs ofislerine başvurmaları gerekiyor. Burs miktarı ise aylık 200 TL olarak belirlendi. Başvuru koşulları için www.bkv.org.tr adresinden bilgi alınabilir.

Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD): Yalnızca devlet üniversitelerinin birinci (gündüz) öğretiminde okuyanlara aylık 125 TL burs veren dernek, 1 – 30 Eylül tarihleri arasında başvuruları kabul ediyor. Başvuruların ise üniversitelere en yakın ÇYDD şubesinden bizzat yapılması gerekiyor. Özellikle ailesinden farklı bir şehirde okuyan ihtiyaç sahibi gençler tercih ediliyor.

Eskişehir Sanayi Odası: Mühendislik ve mimarlık fakülteleri ile iktisadi idari bilimler fakültelerini kazanan öğrencilere burs veren kurum, www.eso.org.tr adresinden başvuru formu yayınlıyor. Adayların istenen belgeleri en geç 25 Eylül’e kadar Eskişehir Sanayi Odası’na teslim etmeleri gerekiyor.

İbrahim Bodur Kaleseramik Eğitim, Sağlık ve Sosyal Yardım Vakfı: Bu yıl 30 yeni üniversite öğrencisine burs verecek olan vakıf, başvuruları 1-22 Ekim tarihleri arasında web üzerinden kabul edecek. Dokuz ay boyunca ödenecek bursun aylık miktarı 250 TL olarak belirlendi. Ayrıntılı bilgi için www.kale.com.tr adresi ziyaret edilebilir.

İstanbul Ticaret Odası (İTO): 1 Ekim-30 Kasım tarihleri arasında başvuru kabul edecek olan kurum, devlet üniversitelerinin iktisat, işletme, endüstri ve işletme mühendisliği, siyasal bilimler fakülteleri ile dört yıllık bankacılık ve sigortacılık yüksek okulunda öğrenim gören lisans öğrencilerine burs veriyor. Ayrıca ÖSYM tarafından yüzde 100 burslu olarak vakıf üniversitelerinin aynı bölümlerine yerleştirilen öğrenciler de burslardan faydalanabiliyor. Ara sınıflarda okuyan öğrencilerin de başvuruları kabul ediliyor.

Nortel Netaş: Her yıl mühendislik fakültelerinin elektrik-elektronik, bilgisayar, telekomünikasyon ve haberleşme bölümlerinde öğrenim gören 20 son sınıf ve beş yüksek lisans öğrencisine ekim ve temmuz ayları arasında burs veriliyor. Ayrıca burs ödemesine ek olarak yüksek lisans öğrencilerine dönem başında bir defaya mahsus olmak üzere kitap yardımı kapsamında ödeme yapılıyor. Eylül-ekim döneminde kabul edilen başvurular için adayların gerekli belgeleri Nortel Netaş İnsan Kaynakları Departmanı’na ulaştırması gerekiyor.

Sabancı Vakfı: Öğrenci Seçme Sınavı’nda (ÖSS) üstün başarı gösteren öğrencilere sağlanan “Üniversiteye Giriş Bursu” dışında yine ÖSS’de üstün başarı gösteren ve Sabancı Vakfı tarafından belirlenen “Kalkınmada Öncelikli İllerdeki Liselerden Mezun Öğrenciler” ile “Engelli Öğrencilere” burs veriliyor. Ayrıca bu yıldan itibaren “Sabancı Vakfı – Vista Bursu” da uygulamaya konuluyor. Yalnızca meslek yüksek okullarına bağlı iki yıllık turizm ve seyahat hizmetleri ile ağırlama hizmetleri bölümlerine sınavsız yerleştirilen öğrencilere verilen Vista Bursu, karşılıksız ve geri ödemesiz olarak veriliyor. (0 212) 385 89 01 No’lu telefondan bilgi alınabilir.

Sema Yazar Gençlik Vakfı: Bugüne kadar 500’ün üzerinde öğrenciye burs veren vakıf, her yıl üniversiteyi yeni kazananlara karşılıksız maddi destek sağlıyor. Başvuracak öğrencilerin herhangi başka bir kuruluştan burs ve yardım almaması gerekiyor. Müracaatların şahsen veya posta yoluyla kabul edildiği burslar için son başvuru tarihi 15 Ekim 2009. Başvuru formu ise www.semayazar.org.tr adresinden temin edilebilir.

Tekfen Vakfı: Her yıl maddi desteğe ihtiyaç duyan 180 başarılı lise, üniversite ve lisansüstü öğrenciye karşılıksız eğitim bursu veriliyor. 1 – 15 Eylül tarihleri arasında başvuruları yalnızca online kabul eden vakıf, burs almaya uygun öğrencileri mülakattan geçiriyor. Burs için www.tekfenburs.org adresine başvuru yapılması gerekiyor.

Toplum Gönüllüleri Vakfı (TOG): Sosyal sorumluluk bilincini geliştirmeye açık, Toplum Gönüllüleri’nin çalışmalarına katkıda bulunmaya istekli ve maddi desteğe ihtiyaç duyan üniversite öğrencilerine burs veriliyor. Burs alanların haftada en az dört ya da ayda 16 saat veya yılda 16 gün gönüllü çalışmalara katılma zorunluluğu bulunuyor. Başvurular İnternet sayfasında yer alan form üzerinden yapılıyor. Başvuru ve bilgi için, www.tog.org.tr adresi ziyaret edilmeli.

Türk Eğitim Vakfı (TEV): Hem yeni kayıt yaptıranlara hem de ara sınıflarda eğitim gören öğrencilere burs veren vakıf, 1-31 Ekim tarihleri arasında başvuruları kabul ediyor. Bilgi almak ve başvuruda bulunmak için www.tev.org.tr adresi üzerinden ön başvuru formunun doldurulması gerekiyor.

Vehbi Koç Vakfı: 2008 sonu itibarıyla 40 bine yakın öğrenciye burs imkanı sağlayan vakıf yalnızca belli üniversitelerin öğrencilerine burs verirken, başvuruları da üniversiteler aracılığıyla kabul ediyor. Vakfın sağladığı burstan yararlanmak için rektörlük ya da fakülte dekanlıklarına başvuruda bulunulması gerekiyor. Bilgi içinwww.vkv.org.tr’ye başvurulabilir.

Yaşar Eğitim ve Kültür Vakfı: Burs alabilmek için maddi desteğe ihtiyaç duyuluyor olmanın yanı sıra bir başka kurumdan maddi yardım da alınmaması gerekiyor. Vakıf üniversiteleri ile ikinci öğretimde okuyan öğrencilere burs verilmeyen vakfa başvurular, 15 Eylül – 15 Ekim tarihleri arasında kabul ediliyor. Vakıf yalnızca işletme, işletme mühendisliği, turizm işletmeciliği, iktisat, kimya, kimya mühendisliği, makine mühendisliği, endüstri mühendisliği, gıda mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, veterinerlik, su ürünleri bölümlerinde eğitim gören öğrencilere burs veriyor. Burs miktarı 2009-2010 öğretim yılı için aylık 240 TL olarak belirlendi.

21’inci Yüzyıl Eğitim ve Kültür Vakfı (YEKÜV): Başvuru koşullarını 1 Ekim tarihinde açıklayacak olan vakıf, yalnızca İstanbul içindeki üniversiteleri kazanan öğrencilere maddi destek sağlıyor. Bilgi için www.yekuv.org adresi takip edilmeli.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107