Ek yerleştirmelerde kimler tercih yapabilir?

Eğitim Güncel
Zuhal Erkek’in haberi Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirme süreci yarın başlıyor.  Ek yerleştirme tercih süreci 25 Eylül’de sona erecek. Ek yerleştirme bu yıl mut...
EMOJİLE

Zuhal Erkek’in haberi

Üniversiteye yerleşemeyen adaylar için ek yerleştirme süreci yarın başlıyor.  Ek yerleştirme tercih süreci 25 Eylül’de sona erecek. Ek yerleştirme bu yıl mutlaka bir bölüme girmeyi hedefleyen adaylar için büyük avantaj. Adaylar bu fırsatı çok iyi değerlendirmesi gerekiyor. Ek yerleştirmede dikkat edilmesi gerekenleri Final Dergisi Dershaneleri  Rehberlik ve Eğitim Koordinatörü Celil Vardar ile konuştuk.  

Ek yerleştirme için kimler başvurabilecek?

Öncelikle şunu söylemek lazım, ek yerleştirmede boş kontenjanlar;  2014 merkezi yerleştirme sonunda kayıt hakkı kazanıp da, kayıt yaptırmayan adaylardan oluşuyor. 2014 ek yerleştirmeden yararlanmak için 2014 ÖSYS’ye başvurmuş olması gerekiyor.  2014 ÖSYS’de sadece sınavsız geçişe başvurmuş olanlar bile ek yerleştirmede tercih yapabilir. Adaylar toplam 30 tercih hakkına sahiptirler. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta  adaylardan;  kimin, hangi alanlarda tercih yapabileceği konusudur.

*Sınavsız geçişe başvurmuş ama yerleşememiş adaylar, sınavsız geçiş için yeniden başvurabilirler.

*Meslek lisesi öğrencileri kendi alanlarının devamı niteliğindeki bölümlere sınavsız geçiş için Tablo 3A’dan puan koşulu aramaksızın 30 tercih yapabilirler.

* Sınava girmiş ve 140 puanı aşmış adaylar yine Tablo 3A’daki önlisans programlarını hiçbir ön koşul olmadan tercih edebilirler.

*Tablo 4’ten tercih yapabilmek için LYS’ye girmiş olmak ve LYS’de ilgili puan türünde 180 puan barajını geçmiş olmak gerekir.

Özetle söylemek gerekirse, 2014 genel yerleştirme sonrasında herhangi bir yere yerleştirilmemiş adaylar ek yerleştirmeye başvurabilirler, hatta 2014 özel yetenek ile bir yere yerleştirilmiş olanlar bile ek yerleştirmeden faydalanabilecekler.

OKUMAYI DÜŞÜNMEDİKLERİ ÜNİVERSİTEYİ TERCİH ETMESİNLER

Adaylar ek yerleştirme tercihlerini nasıl bir sıralamaya göre yapmalı?

En çok istedikleri programı en başa yazarak yapmalılar. Kazandıklarında okumayı düşünmedikleri programları yazmasınlar. Çünkü daha sonraki yıl sınava girdiklerinde ortaöğretim başarı puanları düşecek.  Gitmeyi istedikleri 30 tane programı alt alta yazsınlar, en çok istedikleri programları en başa yazsınlar, tabi ki puan üstünlüğüne dayalı bu sistem ama istek sırası da birinci derecede olması gerekir.

Yeni açılan üniversite ve bölümleri tercih edecek adaylar nelere dikkat etmeli?

Ek yerleştirme kılavuzunu inceledik, orada yeni açılan program yok gibi. Genel yerleştirmeye girmiş üniversitelerin, benzer programlarının taban puanlarını dikkate alarak tercih yapmaları gerekiyor.

7 BİN 502 PROGRAMDA 72 BİN 738 BİN KONTENJAN AÇIĞI VAR

İlk yerleştirmede tercih ettiği bölüme yerleşemeyen öğrencinin ek kontenjanla yerleşme şansı var mıdır?

Şu anda devlet üniversitelerin 4 bin 442 programda 45 bin 61 kontenjan,  vakıf üniversitelerinde 2 bin 424 programda 18 bin 410 kontenjan, KKTC’deki üniversitelerde 577 programda 8 bin 742 kontenjan, Türkistan, Bosna Hersek gibi ülkelerde 59 program için 525 kontenjan, 18 bin 231’i açık öğretim ve 54 bin 500 kişi örgün öğretim olmak üzere Toplamda 7 bin 502 programda 72 bin 738 kontenjan  açığı var. Adaylar bu boş alanlar için başvuru yapabilecek.  Fakat  adaylar Tablo 4 ve Tablo 3B’de yer alan programlardan taban puanından daha düşük olan programları tercih edemezler. Ancak Tablo 3A’da ve sınavsız geçişle öğrenci alan programları gerek sınavsız geçiş için başvuru yapacak meslek lisesi öğrencileri gerekse genel lise öğrencileri puan koşulu aramaksızın tercih edebilirler.

Ek yerleştirme ile tercih mi yapmalı yoksa tercih yapmayıp önümüzdeki yılı mı beklemeli? Kararsız olanlara ne tavsiye edersiniz?

İnsanların şöyle bir bakış açısını gözden geçirmeleri gerekiyor. Ortalama insan ömrünü 70 yıl olarak kabul ederseniz, üniversite tercihlerini yapacak arkadaşlarımızın 20’li yaşlarından olduğunu düşünürsek, üniversiteyi bitirdikten sonra geriye 50 yıl gibi ömürleri kalıyor. Hayatlarının 50 yıllık döneminde nasıl yaşamak istiyorlar, ne olmak istiyorlar, hayatın neresinde olmak istiyorlar bunun kararını vermeleri gerekiyor. Bir  yıl daha fedakârlık yapıp, çalışıp, hayatlarının geri kalan 50 yılını mutlu, keyifli geçirmelerini sağlayacak bir tercih yapabilirler. “Olsun da neresi olursa olsun” mantığıyla sevmedikleri, severek yapamayacakları bir mesleği seçmeleri doğru değil. Asıl olan mutlu olmaktır hayatta; bu nedenle 50 seneyi kurtarmak için 1 yıl daha hazırlık yapılabilir diye düşünüyorum. 

On5yirmi5