Öğrenci Seçme Sınavı (ÖSS) sonuçlarına göre üniversiteye yerleşenler için kesin kayıt dönemi 7 Eylül’de sona erdi. Kayıtların tamamlanmasının ardından üniversiteler boş kontenjanlarını YÖK‘e bildirecek. Bu kontenjanlar ek yerleştirme ile doldurulacak. Merkezi yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması nedeniyle boşalan ve Tercih Kılavuzu yayınlandıktan sonra açılan bölümlere ÖSYS sonuçlarına göre ek yerleştirme yapılacak. Ek yerleştirmede adayların yükseköğretim programları arasından tercih yapabilmesi için; 2009 genel yerleştirme sırasında açıköğretim kontenjansız programları hariç, herhangi bir yükseköğretim programına yerleştirilmemiş olması gerekiyor.
Özel yetenek sınavıyla bir bölüme kesin kayıt yaptıran adaylar da ek yerleştirme için tercih yapabilecek. Adayların yükseköğretim programlarını tercihleri arasında gösterebilmesi için bu programların koşullarını karşılaması gerekecek. Bunun dışında, yeni açılan yükseköğretim programları ile merkezi yerleştirmede kontenjanı dolmayan ve taban puanı oluşmayan yükseköğretim programları, ilgili puanı hesaplanmış tüm adaylarca tercih edilebilecek. Merkezi yerleştirmede kontenjanı dolan ve taban puanı oluşan, ancak yerleştirilen adaylardan bazılarının kayıt yaptırmaması nedeniyle kontenjan açığı oluşan lisans (Tablo 4) ve ön lisans programları (Tablo 3-B) taban puanına eşit veya daha büyük puana sahip olan adaylar tarafından tercih edilebilecek. Ön lisans programları (Tablo 3-A) için taban puan koşulu aranmayacak.
Ek yerleştirme 5-9 Ekim’de
ÖSYM yetkililerinden aldığım bilgiye göre, ek yerleştirme 5-9 Ekim arasında olabilecek. Ancak bu tarihler kesin değil. Kesin tarih 15 Eylül’den sonra kamuoyuna duyurulacak. Bir taraftan devlet üniversitelerinin kontenjanlarının artırılması, bir yandan tercih yapmayı düşünen öğrenci sayısının azalması, diğer taraftan ekonomik kriz vakıf üniversitelerinin kontenjanlarını boş bıraktı. Önümüzdeki yıl üniversiteye girişte yeni sınav sistemi uygulanacak. Bence, YÖK’ün bu sorunları göz önünde tutarak, bu yılki ek yerleştirmeye özgü, vakıf üniversitelerinde puan barajlarının kaldırılmasıyla ilgili yeniden düzenleme yapmasında yarar var. Vakıf üniversitelerinin kontenjanları boş kalırsa daha mı iyi olacak? Bir tarafta üniversiteli olmak isteyen gençler, bir tarafta kontenjanı boş kalan üniversitelerimiz. Bu durum, beni son derece rahatsız ediyor. Ayrıca, bu üniversitelerimizi de dostça uyarmak istiyorum. Ülkemiz insanının ekonomik durumunu da göz önüne alarak ücretlerinizi bir miktar düşürün.
Bu eğitim kurumlarının kâr amacı gütmesi mümkün değil. Faaliyetlerinden oluşabilecek kârı, eğitim-öğretim amaçlı yatırıma dönüştürmek zorundalar. Kuruluşları kanunla yapılan ve YÖK‘ten eğitim-öğretime başlama izni alan bu üniversiteler, gençlerimiz için yeni bir umut kaynağı oldu. Bence hükümetimizin yükünü azaltan, ancak onun denetiminde olan vakıf üniversitelerine her türlü desteği vermeliyiz. Üniversiteli olamadım diye üzülen gençler, işte size yeni bir şans. Eğer arzu ediyorsanız ve şartlarınız da yeterliyse vakıf üniversitelerini tercih edebilirsiniz.