Ek Yerleştirme Nasıl Olacak?

Eğitim Güncel
Üniversite sınavında hiç bir okula yerleşemeyen adaylar için her şey bitmedi. Yaklaşık 111 bin adayın, ek kontenjan yoluyla hala üniversiteli olma fırsatı var. NTV Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, ek yer...
EMOJİLE

Üniversite sınavında hiç bir okula yerleşemeyen adaylar için her şey bitmedi. Yaklaşık 111 bin adayın, ek kontenjan yoluyla hala üniversiteli olma fırsatı var.

NTV Eğitim Uzmanı Sadık Gültekin, ek yerleştirme tercihlerini yapacak olan üniversite adaylarını uyardı:

"Ek yerleştirme az kişiyi sevindirir ama çok kişinin de canını yakar! Acele karar vermemekte yarar var!.."

Ek yerleştirmenin muhakkak başvurulması ve kazanılması gereken bir kavram olarak algılanmaması gerektiğini söyleyen Gültekin, ek yerleştirmede üç grup öğrencinin ortaya çıktığını belirtti:

"Sevinenler, üzülenler ve canı yananlar… Canı yananlar, geri dönüşü olmayan bir yola girenlerdir. Çünkü 2 yıllık da dahil olmak üzere istemediği bir yeri kazanan aday; bir sonraki sene sınava girdiğinde önemli ölçüde puan kaybedecektir.

Örneğin; ortaöğretim başarı puanı 400 olan bir aday bu sene pişman olacağı bir yeri kazandığı ve seneye tekrar sınava girdiği taktirde, aşağı yukarı 30 puanı düşecektir. O nedenle bilinçli hareket etmek gerekir."

Gültekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ek yerleştirme 6-11 Ekim arasında yapılacak, ancak burada çok büyük hatalar yapılıyor. Üniversitelere kayıtlar 7 Eylül’de bitti ve o zamandan bu zaman kadar arada tam bir aylık bir süre var. Çünkü kayıtların bittiğinin ertesi günü yani 8 Eylül’de boş kontenjanlar belli oldu.

BİR AY BOŞUNA BEKLEDİK

ÖSYM‘nin internet sitesinde, ayın 6’sında internetten kılavuz yayınlanacağı yazıyor, oysa Kurumun bunu daha önceden açıklaması gerekirdi. Başvuru tarihi olarak sadece 6 günlük bir süreç var. Halbuki aradaki bu bir aylık süreçte adaylar, çok daha sakin ve net bir biçimde seçimlerini yapabilirlerdi. Dolayısıyla biz bir ay boşuna boşuna beklemiş olduk.

Ek yerleştirmede üç tür senaryo ortaya çıkacak:

1 – Yeni açılan bölümlere, puanı yeter her aday tercih yapabilir.

2 – Kontenjanı dolmayan dolayısıyla taban puanı ortaya çıkmayan bölümler için yine şartları sağlayan taban puanını aşan adaylar tercih yapabilir.

3 – Örneğin; normal yerleştirmede bir bölümün kontenjanı 60 kişi olarak ilan edilmiştir. O 60 kişi oraya yerleştir olarak gözükmüş ve bölümün taban puanı çıkmıştır. Fakat kayıt aşamasına gelindiğinde, bazı adaylar kaydını yaptırmamış ve o bölümlerde bir boşluk olmuştur. İşte o bölümleri tercih etmek için o bölümün çıkan puanına ya da üzerine sahip olmak gerekiyor.

BİR DAHAKİ SENE SINAVA GİREN ADAYIN PUANI DÜŞER

Bir başka özellik daha var; normal yerleştirmede açık öğretim fakültesini kazanan adaylar, ek yerleştirmeye başvurabilirler. Ek yerleştirmede açık öğretim fakültesinin kontenjansız programlarını kazanan adaylar, seneye tekrar sınava girdiklerinde herhangi bir puan kaybına uğramazlar. Ek yerleştirmenin, normal yerleştirmeden hiç bir farkı yoktur. Tek farkı kapasitesinin daha sınırlı olması ve daha az kontenjana sahip olmasıdır.

Aday; ek yerleştirmede 2 ya da 4 yıllık bir yeri kazandığı taktirde, kayıt yaptırsın ya da yaptırmasın, bir dahaki sene tekrar sınava girdiğinde önemli ölçüde puan kaybı yaşayacaktır. İşte burada çok dikkat etmek gerek! Çünkü ek yerleştirme az sayıdaki kişiyi sevindirir ama çok sayıdaki kişinin de canını yakar!

AÇIK ÖĞRETİM FAKÜLTESİ PUAN KAYBETTİRMEZ

Adaylar, açık öğretim fakültesini yazdıklarında herhangi bir puan kaybına uğramazlar.

Diğer bir özellik ise; ÖSYM, normal yerleştirmede, çoğu adayın canını yaktı. Puan dönüştürmesi yanlış hesaplandı ve bir çok kişi hüsrana uğradı. Şimdi burada, adaylar gönül rahatlığı ile tercih yapabilecekler çünkü bölümlerin salt olarak taban puanları ortaya çıktığı için ÖSYM aradan çekilmiş olacak. Dolayısıyla normal yerleştirmedeki gibi adaylar, herhangi bir riskle karşılaşmayacaklar.

LİSANS VE ÖNLİNSANS PROGRAMLARINDA KAÇ BOŞ KONTENJAN VAR?

4 yıllık lisans programlarında, yaklaşık olarak 37 bin kontenjan boşluğu var. Bunun bini yurt dışındaki üniversitelere, 12 bini devlet üniversitelerine, 11 bini vakıf üniversitelerine ve 13 bini de KKTC’deki üniversitelere ait.

En fazla kontenjan ise 2 yıllık meslek yüksek okullarının… Burada yaklaşık olarak 80 bin dolayında bir boşluk söz konusu ve bunun 60 bini devlet üniversitelerine ait olacak."