Yerleşen adayların kayıt yaptırmamasıyla boşalan ve yeni açılan bölümler için ek yerleştirme yapılacak. Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik, en çok öğrenci alacak bölümler arasında başı çekiyor.
Üniversiteye yerleşemeyen aday- ların merakla beklediği ek yerleştirme tercihleri bugün başlıyor. Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM), merkezî yerleştirmede boş kalan, yerleştirilen adayların kayıt yaptırmaması sebebiyle boşalan ve yeni açılan bölümler için ek yerleştirme yapacak. 2011 ÖSYS sınavına girmiş adaylar arasında yapılacak ek yerleştirmelere, ilk tercihler sonucunda herhangi bir bölüm kazanamayan, açık öğretimin kontenjansız programlarına yerleştirilen ve özel yetenek sınavı ile üniversitelerin bazı bölümlerine yerleşen adaylar tercih yapabilecek. Başvurular 6 Ekim’e kadar sürecek.
Ek yerleştirme kılavuzu ÖSYM’nin "http://www.osym.gov.tr" internet ad- resinden yayınlanacak. Kılavuz dağıtımı ve satışı yapılmayacak. Adaylar tercihlerini başvuru merkezleri veya TC kimlik numarası ve şifreleriyle ÖSYM’nin internet adresinden bireysel olarak yapabilecek.
Geçen sene 12 olan ek yerleştirme tercih sayısı bu sene 30 olarak belirlendi. Adaylar şartlarını karşıladıkları 30 programa tercihlerinde yer verebilecek. İlk yerleştirmelerde lisans programlarında devlet üniversitelerinde 14 bin 14, vakıf üniversitelerinde 8 bin 336 kontenjan boş kalırken, ön lisans programlarında bu rakam 24 bin 781 oldu. Boş kontenjanlara kazandığı halde bölümüne kayıt yaptırmayan adaylar ve yeni açılan bölümlerin kontenjanları ile birlikte boş kontenjan sayısı 100 bini geçti.
Yükseköğretim Kurulu (YÖK) bu yıl ilk kez açtığı Kürt dili ve edebiyatı bölümüne ek yerleştirmeyle öğrenci alacak. Mardin Artuklu Üniversitesi’nde açılan Kürt dili ve edebiyatı bölümüne TS-2 puanıyla öğrenci kabul edilecek. Kontenjan sayısı ise 21. Öte yandan FEM Dershaneleri Rehberlik Servisi Bölüm Başkanı Faruk Ardıç, adayların okumayacakları bölümleri kesinlikle tercih etmemeleri tavsiyesinde bulundu. Ardıç, tercih sırası belirlenirken, üniversitenin sunduğu imkânlar, yabancı dil olanakları, sağlık hizmetleri, üniversitenin bulunduğu şehir, burs, hazırlık sınıfı şartı gibi durumların göz önünde bulundurulmasını istedi. Ayrıca Ardıç, tercih yapılırken başarı sıralamasının dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Zaman