Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, “OECD ülkelerinin milli gelirden eğitime ayırdığı pay en çok yüzde 5,2, bizim eğitime ayırdığımız pay 5,8. Avrupa ülkelerinden çok daha fazla bir payı eğitime ayırıyoruz.” dedi.
Altınova Belediyesi tarafından Kent Ormanı’nda düzenlenen 11. Kültürler Buluşması etkinliğine katılan Bakan Yılmaz, burada yaptığı konuşmada, hükümet olarak eğitime çok önem verdiklerini söyledi.
En çok bütçeyi eğitime ayırdıklarına dikkati çeken Yılmaz, “OECD ülkelerinin milli gelirden eğitime ayırdığı pay en çok yüzde 5,2, bizim eğitime ayırdığımız pay 5,8. Avrupa ülkelerinden çok daha fazla bir payı biz eğitime ayırıyoruz. 2002 yılında milli eğitime ayrılan pay 11 milyar liraydı. Bu o zamanki bütçenin yüzde 10’una tekabül ediyordu. Şimdi eğitime ayırdığımız pay 122 milyar lira. Bu yılki bütçenin de yaklaşık yüzde 20’sine tekabül ediyor. Eğitime önem veren her şeye önem veren demektir. Eğitimi imar edersen her şeyi imar edersin demektir.” diye konuştu.
Meslek eğitimini memleket meselesi olarak gördüklerini dile getiren Yılmaz, şu anda liseye giren öğrencilerin yüzde 13’ünün imam hatip lisesinde eğitim gördüğünü anlattı.
Lise öğrencilerinin yüzde 44’ünün de meslek lisesine gittiğini aktaran Yılmaz, “Geri kalanı ise anadolu lisesi ve diğer liselere gidiyor. Hedefimiz bu oranı yüzde 60’lara çıkarmak. Bu oran yakalanabilir bir hedef mi? Evet. Bursa’da yüzde 61, İstanbul’da yüzde 53 ancak Antep’te yüzde 36. Meslek lisesini memleket meselesi görüyoruz ve her yere yaygınlaştıracağız. Çıraklık eğitimini zorunlu eğitim kapsamı altına aldık. Çıraklık eğitimini bitirenlere ustalık belgesi ve iş yeri açma belgesi vereceğiz. Finans desteği isterse onu da vereceğiz. Meslek lisesi mezunlarına teknisyen belgesi vereceğiz. Meslek eğitimini Türkiye’de hak ettiği yere getirirsek Türkiye’nin yarını daha güçlü olacaktır.” diye konuştu.