Eğitimde Büyük İttifak!

Eğitim Güncel
Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile ilgili bürokratların katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleşti...
EMOJİLE

Dinçer, Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün ve YÖK Başkanı Yusuf Ziya Özcan ile ilgili bürokratların katılımıyla Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığında gerçekleştirilen, "İş Piyasasının İhtiyaçlarına Göre Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi ve Eğitim-İstihdam İlişkisinin Güçlendirilmesine Yönelik İşbirliği" toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.
Ömer Dinçer, toplantıda mesleki eğitimin temel aktörleri olan dört kurumun bir araya gelmesiyle mesleki eğitimin sorunlarını gözden geçirmeye çalıştıklarını söyledi.

Toplantıda, dört kurumun mesleki eğitimle ilgili yapmakta oldukları faaliyet ve programları gözden geçirdiklerini, ayrıca bundan sonra yapılması planlanan programlar hakkında da bilgi paylaşımında bulunduklarını dile getiren Dinçer, bu kurumların mesleki eğitime ilişkin hangi faaliyet ve programları planlıyorsa bunları paylaşma imkanı bulduklarını ifade etti.
Bu paylaşımın kurumlar arasındaki koordinasyon sorunlarını önemli oranda gidereceğini var saydıklarını vurgulayan Dinçer, ülkede mesleki eğitime yönelik hemen hemen herkes tarafından gündeme getirilen eleştiriler bulunduğuna işaret etti. Dinçer, şöyle konuştu:

"Bu eleştirilerin başında, yapılan eğitimin daha çok teorik eğitim olduğu ve uygulamadan uzak kaldığına dair söylentiler çok yaygındır. Bir başka eleştiri ise piyasanın ihtiyaçlarından uzak eğitim verildiği yönündedir. Doğrusu hem eğitimlerin teorik olduğu konusu, hem de piyasa ihtiyaçlarından uzak olduğu konusundaki genel kanaatin aslında çok yanlış olmadığını da düşünüyoruz. Bu açıdan bakıldığında eğitimlerin piyasa ihtiyaçlarına uygun olarak belirlenebilmesi ve sadece teorik değil, aynı zamanda pratik eğitimlere de ağırlık verilmesi konusunda ortak bir çabamız ve kararımız oldu.
Hem teknik liselerde hem meslek yüksek okullarında hem de fakültelerde, bu eleştirileri giderebilecek türden çabalara ağırlık vereceğiz. Bunu yapabilmek için de Çalışma Bakanlığı bünyesindeki Mesleki Yeterlilik Kurumunun tanımlamaya başladığı meslek standartlarını bir referans noktası olarak almayı düşünüyoruz. Geçtiğimiz haftadan itibaren Mesleki Yeterlilik Kurumu, meslek standartlarını belirlemeye başladı. Bundan sonra eğitim kurumlarımızın, meslek odalarının gerçekleştirdiği eğitim programları olsun, referans olarak meslek standartları alınacak.

Ülkemizdeki işsizliğin gerçekte bir mesleksizlik sorunu ile çok irtibatlı olduğunu düşünüyoruz. Hakikaten ülkemizde işsizlik sorunundan çok bir mesleksizlik sorunu bulunuyor. Aslında ‘ne iş olsa yaparım’ demek daha ziyade ‘benim bir mesleğim yok’ anlamı taşıyor. Öyle ise insanlarımıza meslek kazandırmak için çok daha fazla çaba sarf etme konusunda hemfikiriz."

STRATEJİ HAZIRLANACAK

Bakan Dinçer, bu koordinasyon çalışmalarını daha da geliştirerek, dolaylı aktörleri de bu çabalara dahil ederek çalışmaları devam ettirmeyi planladıklarını vurguladı.
Öncelikli olarak ülkedeki mesleki eğitimin geliştirilmesi ve kurumlararası iş birliğinin sağlanması konusunda bir strateji hazırlayacaklarını bildiren Dinçer, bununla ilgili bir alt komite oluşturulduğunu kaydetti. Dinçer, bu çalışmalarda her bir kurumun, kendi yapacağı eylem ve faaliyetlerle ilgili senkronizasyonu sağlayacak perspektifle meseleye bakılacağına işaret ederek, "Bu açıdan bakıldığından bugünden sonra ülkemizdeki mesleki eğitimle ilgili farklı bir yaklaşım tarzını sunacağımızı size bildirmek istiyorum" dedi.

Bakan Dinçer, basın mensuplarının soruları üzerine, mesleki eğitimde, piyasanın da ihtiyaçları doğrultusunda belirlenecek meslek standartlarının, eğitim programlarının referans noktası olacağını söyledi. Dinçer, "Her kurum şu ana kadar mesleki eğitimle ilgili kendi amaçlarını gerçekleştirmek üzere eylem planı yapıyordu. Bugün verdiğimiz kararsa her kurumun kendi eylem planını bir bütünlük içerisinde ve senkronize olarak yürütmeye çalışması ve ortak bir amaç etrafından bütünleştirilmesi oldu" diye konuştu.

Bakanlık olarak özellikle son 5-6 aylık süre içerisinde bütün illerde yaklaşık 275 bin işletmeye başvurarak, "hangi mesleki alanlarda ihtiyaç duyduklarına" ilişkin çalışmalar yürüttükleri bilgisini veren Dinçer, ellerinde hangi illerde, hangi mesleklere ihtiyaç duyulduğu, bu mesleklerde ne tür bir eğitimle etkin hale gelinebileceğine ilişkin bir haritaya bulunduğunu kaydetti. Dinçer, bu bilgileri paylaşarak daha etkin bir mesleki eğitimi birlikte hayata geçireceklerini vurguladı.

Dinçer, organize sanayi bölgelerine gidildiğinde, "eleman aranıyor" ilanları görmenin mümkün olduğuna işaret ederek, ciddi anlamda ara elaman ve belli bir işi iyi yapan uzman eksikliği bulunduğunu söyledi. Bakan Dinçer, çabalarının bu ihtiyaçlara cevap verme doğrultusunda olacağını belirtti.

HEDEF MESLEK LİSELERİNİN ORANINI YÜZDE 65’E ÇIKARMAK

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, bir gazetecinin "meslek liselerini teşvik edecek bir çalışmanız olacak mı?" sorusu üzerine, meslek liselerinin diğer liselere göre daha yüksek orana sahip olmasının istihdam politikaları konusundaki önemine değindi. Tüm dünyada bu oranın yüzde 70 meslek lisesi, yüzde 30 düz lise şeklinde gerçekleştiğine, Türkiye’de ise tam tersi bir durum bulunduğuna işaret eden Çubukçu, düz liselerin oranının yüzde 70’e yakın olduğunu belirtti.

Mesleki eğitimin amacının toplumun ihtiyacı doğrultusunda ve istihdam politikalarına uygun ara eleman yetiştirmek olduğunu kaydeden Çubukçu, bakanlık olarak meslek liselerinin oranını yüzde 65’e çıkarmayı hedeflediklerini söyledi. Bakan Çubukçu, son yıllarda mesleki eğitime teşvik etmek amacıyla izlenen politikalarla bu oranın yüzde 40’lara ulaştığını anlattı.

Şimdiye kadar mesleki eğitimin teşviki için kullanılan tek argümanın sınavsız geçiş hakkı olduğunu ifade eden Çubukçu, "Bunun dışında öğrencinin herhangi bir şekilde yüksek öğrenim görme isteği olması durumunda uygulanan katsayı sorunu nedeniyle gidemiyordu. Bu da öğrencinin meslek eğitimini tercih etmemesinde en önemli ve en olumsuz etkendi" diye konuştu.
Bu sorunun giderilmesi sonucu daha çok öğrencinin meslek lisesini tercih edeceğini dile getiren Çubukçu, ihtiyaç doğrultusunda kontenjan arttırımına gideceklerini ve yeni liseler açabileceklerini kaydetti. Bakan Çubukçu, "Mevcut durumun mesleki eğitimi teşvik edeceğine ve önünü açacağına inanıyorum"
dedi.

DAHA AKTİF ROL OYNAYACAKLAR

Sanayi ve Ticaret Bakanı Nihat Ergün de sanayicilerle hizmet sektöründeki kişilerin de konunun tarafı olduğunu belirterek, sanayi kuruluşları, organize sanayi bölgeleri, sanayi ve ticaret odalarının, mesleki eğitimin yapılmasında ve eğitim sisteminin yönetiminde daha aktif rol alabilecekleri bir mekanizma üzerinde çalışacaklarını bildirdi.
Oluşturulacak Koordinasyon Kurulunda bu kesimden temsilcilerin de yer alacağını dile getiren Ergün, "Hedefimiz, mesleki eğitimin yapılmasından yönetilmesine varana kadar, işin tarafı olan aktörlerin, işin bizzat içinde olabilecekleri mekanizmaları kurmak olacaktır" şeklinde konuştu.