Mersin Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (MERUZEM) Müdürü Prof. Dr. Caner Özdemir yaptığı açıklamada, MEÜ Mersin Meslek Yüksekokulu bünyesinde 2002 yılından bu yana uzaktan eğitim yöntemiyle önlisans eğitimi verildiğini hatırlattı.
Bu yıldan itibaren bu sisteme ”Eczane Hizmetleri” programının da eklendiğini belirten Özdemir, ”program sayesinde AB’ye uyum çerçevesine uygun hizmeti verebilecek bilgi ve beceriye sahip ara elemanlar yetişecek” dedi.
Böylelikle çalışanların yanı sıra ilaç sektöründe yer almak isteyenlerin bilimsel ortamda eğitilerek, gerekli bilgi ve donanıma sahip, mesleki beceri kazanmış ve diplomalı birer sağlık çalışanı haline geleceğini vurgulayan Özdemir, aynı bölümün Anadolu Üniversitesinde de açıldığını söyledi.
Türkiye’de yaklaşık 24 bin eczane, 90 bin eczacı kalfası niteliğinde çalışan eleman bulunduğuna dikkati çeken Özdemir, ”bunların büyük çoğunluğu ilkokul, ortaokul ya da lise mezunu. Herhangi bir eğitim almadan alaylı bir şekilde yetişerek çalışıyorlar. Bu insanlar kendi mesleklerinin de tescil edilmesini istiyorlar. Vereceğimiz eğitimle ‘alaylı’ olarak tabir edilen çalışanlar diploma sahibi olabilecek” diye konuştu.
Programla aynı zamanda gençlere eğitim ve iş olanağı yaratılacağını vurgulayan Özdemir, şöyle konuştu:
”Bu eğitimi başarıyla tamamlayanların, bilimsel yetişmiş eleman olmanın yanında eczane ve ilaç sektöründe sunulan hizmet kalitesinin yükseltilmesine ve ilacın üretiminden, doğru ve akılcı kullanımına kadar geçen sürede yardımcı eleman olarak büyük katkı sağlayacaklarına inanıyorum. Böylelikle ilaç sektörünün tüm aşamalarında yoğun ihtiyaç duyulan bilgi ve beceri düzeyi yüksek, eğitimli yardımcı eleman sıkıntısı da giderilecek.”
MEÜ’deki Uzaktan Eğitim Programına ÖSS‘de sayısal puan türünde en az 145 puan alan adayların başvurabileceğine işaret eden Özdemir, ”program 2 yıl olup toplam 4 yarı yıldan oluşuyor” diye konuştu.
Özdemir, programa bu yıl 250 öğrenci alınacağını duyurdu.
KALFALARI ECZACI ODALARI EĞİTİYORDU
Mersin Eczacı Odası Başkanı Hüseyin Şimşek de, eczanelerde çalışan personelin daha iyi eğitim alarak daha iyi sağlık hizmeti sunabilmeleri için yoğun çaba sarf ettiklerini söyledi.
Bu doğrultuda Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve Türk Eczacılar Birliği arasında imzalanan protokolle ülke genelinde yaklaşık 2 yıldır teknisyen eğitimi verildiğini belirten Şimşek, ”Kentimizde yaklaşık bin civarında eczacı kalfasına bu eğitimi verdik” dedi.
Türkiye’de 40-50 bin civarında teknisyene ihtiyaç olduğunu, bunun da 30 binine gerekli eğitimin verildiğini ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
”Böylelikle kalan 20 bin civarındaki açığa da üniversiteler sahip çıkmış oldu. Biz de başta Mersin Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesinde açılan önlisans programlarının mezun vereceği süreye kadar çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Eczacı kalfaları aldıkları akademik eğitimle daha kaliteli sağlık hizmeti sunacak.”