Türkiye’de üniversite okuyan 42 farklı ülkeden öğrenciler, Taksim Metro Sergi Salonu’nda buluştu. İki gün sürecek olan etkinlikte farklı ülkelerin yerel motiflerinden oluşan ürünler sergileniyor. Oldukça renkli geçen sergiyi gezen vatandaşlar öğrencilerle ve yerel kıyafetlerle bol bol hatıra fotoğrafı çektirdiler. Ayrıca mango ve kerkede gibi yerel Afrika içeceklerinden de tattılar.
Bab-ı Alem Derneği tarafından “hepimiz bir milletiz” sloganıyla düzenlenen Uluslararası Öğrenci Buluşması 2 Nisan Cumartesi Taksim Metro Sergi Salonu’nda başladı. İki gün sürecek olan etkinlikte farklı ülkelerin yerel motiflerinden oluşan ürünler sergileniyor. Tanzanya’dan Pakistan’a, Filistin’den Makedonya’ya, Azerbaycan’dan Lübnan’a, Suriye’den Ahıska’ya, Türkmenistan’dan Kenya’ya, Moğolistan’dan Senegal’e 42 ülkeden sergiye katılan öğrenciler, ziyaretçilere akıcı Türkçeleri ile ülkelerini anlatıyorlar.
Serginin açılışını eski milletvekili Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş yaptı. Kafkas öğrenciler yerel danslarıyla ziyaretçilere keyifli bir gösteri sundu.
On5yirmi5 ekibi olarak sergiyi sizler için gezdik ve organizasyon sorumlularından Bab-ı Alem Tanıtım Sorumlusu Salih Gültekin ile Bab-ı Alem ve Uluslar arası Öğrenci Buluşması üzerine mini bir sohbet gerçekleştirdik:
Salih Bey, bize biraz Bab-ı Alem’den bahseder misiniz?
Bab-ı Alem 2004 yılında başta SADER adıyla kuruldu. 2008’e gelindiğinde ismini BAB-I ALEM (Alemin Kapısı) olarak değiştirdi. Ve faaliyetlerini yeni bir binada daha da büyütme şansı buldu. Genel merkezimiz Fatih’te. 6 katlı bir binamız var, bir konferans salonumuz, 4 dersliğimiz var. Bu dersliklerde YÖS (Yabancı öğrencilerin girdiği üniversite sınavı) sınavı seminerleri düzenleniyor. Ayrıca Türkçe seminerlerimiz var. Türkçeyi dışarıya para vermeden Bab-ı alem kursları sayesinde ücretsiz öğrenebiliyorlar. Zaten bizdeki bütün etkinlikler ücretsiz. Profesyonel bir kadroyla gönüllülük esasına göre çalışıyoruz.
Neler yapıyorsunuz?
Bab-ı Alem bir Uluslararası Öğrenci Derneği. Türkiye’de okuyan yabancı uyruklu öğrencilerin buluştuğu, onları korumak, desteklemek, teşvik etmek, yaşadıkları sıkıntılara çözüm bulmak için kurulmuş bir dernek. Zaten kurumumuzun kemik yapısını da öğrenci birimi oluşturuyor. Öğrenci birimi başkanımız ve onun altında gönüllü olarak çalışan 5 bölge başkanımız var. Asya, Afrika, Ortadoğu, Balkanlar ve Kafkasya bölgelerinin birer danışmanı var. Danışmanlar o bölgelere mensup öğrencileri yönlendirmekle sorumlular. Onların ikamet sorunlarında ev yurt ihtiyaçlarında ve buradaki hayatlarında karşılarına çıkabilecek bütün ihtiyaçlarda onlara yardımcı olmaya çalışıyorlar.
Peki, bu organizasyonun, “Uluslar arası Öğrenci Buluşması”nın amacı nedir?
Amacımız özetle misafir öğrencilerin ve dolayısıyla dünyanın Türkiye’yle buluşmasını sağlamak. Çünkü Türkiye’de dünyanın pek çok noktasından Asya’dan, Afrika’dan, Ortadoğu’dan, Balkanlar’dan ve Kafkasya’dan öğrenciler var. Bu öğrenciler burada kendi memleketlerinin yerel ürünlerini sergileme fırsatı buluyorlar. Satış söz konusu değil sadece kültürel bir etkinlik. Ve daha da önemlisi fuarı gezen ziyaretçiler merak atikleri ülke hakkında birebir o ülkenin vatandaşından Türkçe olarak bilgi alabiliyorlar.
Öğrenciler kendilerine ayrılan stantlarda ülkelerini temsil ediyorlar.
Evet. Buradaki arkadaşların hepsi Türkiye’de üniversite okuyorlar. Birçoğu tıp, uluslar arası ilişkiler, bilgisayar mühendisliği gibi önemli bölümlerde okuyorlar ve büyük bir çoğunluğu okullarını bitirdikten sonra ülkelerine dönüyorlar. Çok iyi bir eğitim aldıkları için hem ülkelerinin elitleri olarak dönmüş oluyorlar hem de oralarda birer gönüllü Türkiye elçisi gibi çalışıyorlar.
BAB-I ALEM ULUSLARARASI ÖĞRENCİ BULUŞMASI FOTO GALERİSİ