Diyarbakır’da Öğretmen Açığı Var!

Eğitim Güncel
Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, kentte 3 bin öğretmen ve 3 bin 500 derslik açığı bulunduğunu belirterek, normal eğitime geçebilmek ve eğitimin fiziki anlamda sorunlarını giderebilmek için ...
EMOJİLE

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, kentte 3 bin öğretmen ve 3 bin 500 derslik açığı bulunduğunu belirterek, normal eğitime geçebilmek ve eğitimin fiziki anlamda sorunlarını giderebilmek için yoğun çaba harcadıklarını söyledi.

Diyarbakır Milli Eğitim Müdürü Zülfi Toman, 407 bin öğrenci, 14 binden fazla öğretmen ve 17 bin idari personelle eğitim ve öğretimin devamını sağladıklarını belirterek, ”Diyarbakır’da 3 bin öğretmen ve 3 bin 500 derslik açığı var” dedi.

Kentte yaygın eğitim kurumlarına devam eden 70 bin kişiden yaklaşık 15 bininin 1. ve 2. kademe okuma yazma kurslarına katıldığını, yaygın ve örgün eğitime devam edenlerin sayısının Diyarbakır‘ın nüfusunun üçte birine denk geldiğini kaydeden Toman, öğretmen ve derslik açığına bakıldığında kentin Türkiye’deki birçok kente göre dezavantajlı olduğuna dikkati çekti.

Normal eğitime geçebilmek ve eğitimin fiziki anlamda sorunlarını giderebilmek için yoğun çaba harcadıklarını ifade eden Toman, şöyle konuştu:

”Bu açığı kapatmak için Diyarbakır gibi iller her yıl bakanlığın pozitif ayrımcılığına tabi tutuluyor. Fakat özellikle güneydoğuda öğretmen tayini ve öğretmen sirkülasyonu gibi sebepler öğretmen açığını artırıyor. Diyarbakır, öğretmen sirkülasyonunu en fazla yaşayan illerden biri. İlköğretimde öğretmen başına düşen öğrenci sayısı ortalama 39, ortaöğretimde ise 37’dir. Bu oran birçok kente göre yüksek. Birçok kentte bu sayı 19 ile 21 arasındadır. Bu sorunu öğretmen dağılımının iyi yapılması, norm kadro sisteminin oturmasıyla çözmeye çalışıyoruz. Böylece öğrencilerin derslerinin boş geçmesinin de önüne geçmiş oluyoruz. Bakanlığın bu konuda önerdiği uygulamalardan en önemlisi öğrencilerin derslerinin boş geçmemesi için üniversitelerin ilgili branşlarından mezun olmuş ücretli öğretmen görevlendirilmesi. Biz de öğretmen açığını bu şekilde kapatmaya çalışarak öğrencilerimizi mağdur etmiyoruz. Bu derslik açığı Avrupa standartlarına göre sınıf mevcutlarını 25 olarak düşündüğümüzde ve normal eğitim olarak planladığımızda ortaya çıkan sonuç.”

 

HEDEFİMİZ NORMAL EĞİTİME GEÇMEK

 

Toman, Diyarbakır’daki okulların önemli bir kısmında ikili eğitim yapıldığını hatırlatarak, sağlıklı ve kaliteli bir eğitim ortamı olan normal eğitime geçilebilmesinin Milli Eğitim Bakanlığı’nın hedefleri arasında yer aldığını söyledi.

Diyarbakır’da hızlı bir okullaşma süreci yaşandığını belirten Toman, geçmiş yıllarda yürütülen çalışmalar neticesinde kentte 4 bin 700 derslik yapıldığını, bu yıl da yeni dersliklerin yapımına başlanacağını bildirdi.

Milli Eğitim Müdürü Toman, şöyle devam etti:

”TOKİ’nin bakanlığımızla yaptığı anlaşma çerçevesinde kent merkezinde 24 ve 36’şar derslikli toplam 5 okul yapılması için ihale sürecine geçilecek. Bakanlığımızın programında 16 derslikli bir ilköğretim okulu ile 8 derslikli bir taşıma merkezinin yapımı yer alıyor. Bunun yanı sıra GAP Eylem Planı kapsamında il merkezinde 24’er derslikli 2 lise binası programa alınmış durumda. Bu okulların önümüzdeki süreçte ihalesi yapılacak. GAP Eylem Planı ve Milli Eğitim Bakanlığı kaynaklarıyla yapımına başlanacak yaklaşık 210 dersliğin 2010-2011 eğitim-öğretim döneminde hizmete açılmasını planlıyoruz.”

Amaçlarının açılacak dersliklerle sıkıntılı olan bölgelerdeki sınıf mevcutlarını aşağı çekmek olduğunu belirten Toman, göç veren bölgelerdeki okullarda öğrenci sayısının da düştüğünü, bazı okulları bu nedenle kapatmak durumunda kaldıklarını söyledi.

Göç alan yerleşim yerlerinde de artan nüfus yoğunluğuna bağlı olarak derslik açığı meydana geldiğini kaydeden Toman, milli eğitim müdürlüğü olarak, artan nüfusun eğitim ihtiyacına yönelik eğitim kurumları inşa etmenin zorunluluk olduğunu belirtti.

 

6 BİN 300 ÇOCUK OKULA KAZANDIRILDI

 

Toman, 2008-2009 eğitim-öğretim döneminde model olacak bir uygulama ve 2.5 ay süren yoğun çaba sonucu 6-14 yaş okullaşmamış 14 bin çocuktan 6 bin 300’ünü okula kazandırdıklarını söyledi.

Bu yıl da hedeflerinin 5 bin çocuğu okula kazandırmak olduğunu belirten Toman, şunları kaydetti:

”Okullaşmamış çocuk sayısı azaldıkça çocukların okullaştırılması için yaşanan güçlük de artıyor. Bakanlığımızın geçen yıl uygulamaya aldığı Yetiştirici Sınıf Öğretim Programı (YESÖP) ile akranları ile okula başlamamış çocuklara hızlandırılmış eğitim verilerek akranları ile aynı sınıfa devam etmesini sağlıyoruz. Hiç okullaşmamış ve ilköğretimin birinci sınıfına kazandırılması gereken çocuklar var. Bazı çocukların nüfus işlemleriyle ilgili sorunları oluyor. Bazı çocukların da engelli olmasından dolayı okullaşmamış olduğunu görüyoruz. Bu engelli çocuklar yerinde tespit edilerek rehabilitasyon merkezlerine veya özel eğitim kurumlarına yönlendiriliyor. Okullaşmada sağladığımız başarıyla Türkiye ortalamasının yarım puan üzerinde yer alıyoruz.”