Diyanet’in yaz Kur’an kursları bugün başladı

Eğitim Güncel
Okullar tatile girdi, 3 ay gibi uzun bir tatil çocukları bekliyor. Öğrenciler, 180 iş günü ve yaklaşık 8 ay süren eğitim-öğretim yılının yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak.  Peki çoc...
EMOJİLE

Okullar tatile girdi, 3 ay gibi uzun bir tatil çocukları bekliyor. Öğrenciler, 180 iş günü ve yaklaşık 8 ay süren eğitim-öğretim yılının yorgunluğunu, 3 ay sürecek yaz tatilinde atacak.  Peki çocuğunuzun yaz tatilini sürekli bilgisayar başında oturarak veya top peşinde koşarak değerlendirmesini ister misiniz? Çocuklarınızın hem eğlenmesini hem de dini bilgiler öğrenmesi istemez misiniz? O halde  Diyanet İşleri Başkanlığı’nın düzenlediği Yaz Kur’an kurslarını kaçırmayın… Yaz Kur’an kursları kayıtları 17 Haziran’da başlamıştı, dersler ise bugün başladı. Kurslara yaş sınır olmaksızın bütün çocuklar katılabilir. Kur’an kurslarına çocuğunuzu kayıt etmek için müftülüklere veya camilere başvurmanız yeterli.

Türkiye çapında verilecek olan Yaz Kur’an Kursu  eğitimlerini İstanbul Müftü Yardımcısı Mehmet Yaman ile konuştuk…

24 HAZİRAN’DA YAZ KURSLARI BAŞLIYOR

Yaz kursları ne zaman başlıyor? Ve yaz kursları hakkında bize bilgi verir misiniz?

Yaz Kur’an kurslarımız nasip olursa inşallah 24 Haziran itibariyle başlayacak ve 3 dönem halinde devam edecek. Okulların kapanmasıyla birlikte başlayacak olan kurslarımızda asgari dini bilgiyi, gelecek nesillerin büyükleri olmuş olan öğrencilerimize ve çocuklarımıza vereceğimizi düşünüyorum. Kurslarımız 24 Haziran tarihinde saat 14:30’da canlı yayın yoluyla Ankara merkezli uzaktan eğitim programı ile başlayacak. Türkiye genelinde kadın ve erkek olmak üzere bütün Kur’an kursu öğreticilerimiz, imamlarımız, müezzinlerimiz, müftülerimiz, fahri ve vekil öğreticilerimizin hepsi uzaktan eğitim yoluyla bu programa katılacaklar. Ayrıca 24 Haziran’da İstanbul’un 39 ilçesinde velilerimizin de katıldığı şenlik havasında bir açılış yapılacak. Öğleden sonra da Diyanet İşleri Başkanlığımızın uzaktan eğitim programı devreye girecek.

YAZ KURSLARI İÇİN YAŞ SINIRI YOK

Yaz kurslarına başvuru şartları nelerdir? Özellikle kursa gitmek isteyen çocuklar hangi yaş aralığında olmalı?

Bu yıl yaz kurslarımızla ilgili alt yaş sınırı kaldırıldığı için yaz kurslarımıza okul çağına gelmemiş çocuklarımız da gelebilecekler. Bunun için de güvenlik tedbirlerimizi aldık. Geçtiğimiz yıllar 5. sınıfı bitirme gibi birtakım şartlarımız vardı. Fakat çocuklarımız abileriyle, ablarıyla yine de camilerimize geliyorlardı, bir köşede bahçede ya da cami içerisinde oynuyorlardı. Bu sene inşallah onlara da bir program uygulayacağız.

17 HAZİRAN’DA MÜRACAATLAR BAŞLIYOR

Yaz kurslarına başvuru tarihi ne zaman başlıyor? Başvuru için son gün ne zaman ve nerelerden başvuru yapılabilir?

Yaz kurslarımız için müracaat 17 Haziran’da başlayacak. Kurslar dönemler halinde devam edecek ve 3 dönem sürecek. Her dönem 3 hafta sürecek. 24 Haziran itibariyle 3 haftalık ilk dönemimiz başlayacak, 12 Temmuz’da bitecek. İkinci dönem; 15 Temmuz’da başlayacak, 2 Ağustos tarihinde bitecek. 3. dönem ise; 3 Ağustos’ta başlayıp 23 Ağustos’ta bitecek. Müracaat eden öğrencilerimizin yaş gruplarına, bilgi seviyelerine göre kur sistemi uygulayacağız. Kur’an-ı Kerim’i hiç bilmeyenler  1. kurdan, az bilenler 2. kurdan, daha iyi bilenler 3. Kurdan başlayacaklar.

Yaz kursları nerelerde verilecek?

Yaz kurslarımızı bütün camilerimizde, bütün Kur’an kurslarımızda ve ilçe müftülüklerimizin uygun gördüğü bize müracaat eden sitelerde, ilköğretim okullarında her yerde inşallah yapacağız.

YAZ KUR’AN KURSLARI İÇİN MÜFTÜLÜKLERE VEYA CAMİİLERE BAŞVURABİLİRSİNİZ

Yaz kursuna gitmek isteyen öğrenciler nereye müracaat etmeliler?

Yaz Kur’an kurslarına müracaat etmek isteyen öğrencilerimiz için bir form geliştirdik. O formu müracaat ettikleri cami görevlimiz veya müftülüklerimiz dolduracaklar. Yaz Kur’an kurslarına gitmek isteyen öğrencilerimizin camilerimize veya müftülüklerimize müracaat etmeleri yeterli olacak.

KUR’AN KURSU SAATLERİNİ VELİLERİN İSTEKLERİNE GÖRE DÜZENLEYECEĞİZ

Yaz kursları hangi günler ve hangi saatler arasında yapılacak?

Yaz Kur’an Kursu saatlerimizde esnekliğimiz mevcut. Velilerimizin isteklerine ve mahalli şartlara göre zamanda istedikleri planlamayı yapacağız. Her ilçe müftülüğümüz bu planlamayı gerçekleştirecek.

Yaz kurslarında verilecek dersler neler? Çocuklar daha çok hangi konularda eğitim verilecek?

Yaz kurslarımızda Kur’an-ı Kerim dersi baş dersimiz olacak. Bunun yanında dini bilgiler diyebileceğimiz İslam itikadına, ibadetlere, Peygamberimizin hayatına ilişkin bilgiler ve ahlak bilgisi dersleri vereceğiz.

YAZ KURSLARI TATİL HAVASINDA GEÇECEK

Yaz tatiline gidecekler için kursa bir dönem gelme, bir dönem devam etmeme gibi bir durum söz konusu mu?

Örgün eğitim sona eriyor, herkes için bir tatil beklentisi var. Bu tatil beklentisi içerisinde tatil döneminde çocuklarımıza ihtiyaç duydukları dini bilgileri öğretmeye çalışacağız. Onun için de tedbirlerimizi şu şekilde aldık: Camilerimizde, kurslarımızda ya da diğer yerlerde açtığımız yaz Kur’an kurslarımızda dersler bir tatil havasında geçecek, öğretimler oyunla, eğlenceyle olacak. Tabi ki İstanbul’u düşünürsek, İstanbul yaz tatilinde göç veren bir şehrimiz, herkes memleketine ya da tatilini geçireceği bölgelere gitmektedir. Belki bir hafta, belki bir dönem çocuklarımız İstanbul’da bizimle beraber olacak. Daha sonra şehir değiştirdiklerinde, gittikleri yerlerde kurslarına kaldıkları yerlerden devam edecekler. Gittikleri yerlerde de sistem aynı olduğu için orada da devam edebilme şansları olacak. Burada hangi kurdan başladıysalar, gittikleri yerde de kaldıkları kurlardan devam edecekler. Dolayısıyla bizim yaz Kur’an kurslarını 3’er haftalık süreler halinde 3 dönem yapmamız ve kur sistemini uygulamamızın altında yatan neden bu. Tatil dönemindeyiz, çocukların tatil beklentisi var. Çocuklar kurslarımıza ister İstanbul Müftülüğümüzün ilçeleriyle açtığı yerlerde devam etsinler, isterlerse gittikleri yerde devam etsinler diye böyle bir düzenleme yaptık.

Son olarak kursa gitmek isteyen çocuklara ve ailelerine neler söylemek istersiniz?

Ciğerparelerimiz, gözümüzün nuru evlatlarımız hayata hazırlanıyorlar. Bu yavrularımız okullarını bitirdikten sonra birtakım özel ya da resmi görevlere gelecekler. Belki sizler de farkındasınızdır, herkes bu hayat kargaşası içerisinde istikbal kaygısı içinde donanımlı yetişme çabalarıyla ilgili uğraş veriyor. Bu uğraş içerisinde ömür hızla geçiyor, bir anda insanlar 20’li, 30’lu, 50’li yaşlara geliyorlar. Asıl dünya ve ahiret mutluluğunu elde edebilecekleri imkan dediğimiz inançlarına ilişkin dini bilgileri bu yaşlarda edinemiyorlar. Ayrıca inancı kuvvetli insanların birtakım ruhi problemleri kolay aştığını da biliyoruz. Psikolojik bunalımlara düşmediğini, intihar gibi olaylara tevessül etmediğini ve daha pozitif insanlar olduklarını biliyoruz. Dini bilgiler ile donanımlı olan insanların hayata bakış tarzı bu. Başka insanlar da böyle olabilir ama din bunu büyük ölçüde destekliyor, farklılaştırıyor, çıtasını yükseltiyor. Dolayısıyla yaz kurslarımızda alınan bu bilgilerle öğrencilerimiz nasıl ibadet edebileceklerini öğrenecekler. Örneğin bir kişi Cuma namazı ya da vakit namazı kılacak, fakat kılmayı bilmiyor. İbadet etmeyi arzu ediyor fakat işlerinin yoğunluğundan bunları öğrenmek zor geliyor. Bizim camilerimizde 70 yaşına kadar hem hanımefendilerden hem beylerden öğrencilerimiz var. Onlar, “Keşke bunları küçükken öğrenseydik.” diyorlar.  İşte yaz kurslarımız böyle bir şeyi onlara sağlıyor. Özetle şöyle diyebiliriz bir Müslümana asgari dini bilgiyi, eskiler buna ‘zarurat-ı diniyye’ derlerdi. Bu asgari bilgiyi çocuklarımıza verme çabamız var. Öyle ise velilere şunu dememiz lazım;

ÇOCUKLARIN EĞİTİMLERİNDE TAKİPÇİ OLUN

“Anneler, babalar, veliler; çocukların kursa devamı konusunda kursun cazip gelmesi için çaba gösteriyoruz. Lütfen kendileri de takip etsinler. Eğitim öğretimde 3’lü sac ayağı vardır, eğitim verenler, eğitimi alanlar ve veliler. Okul, çevre, çocuk; bu üçü koordineli gitmek zorunda. Veliler ilgisiz kalırlarsa başarıda azalma olur. El birliği ile yapacağımız hizmette bizimle beraber olsunlar, takipçi olsunlar. Yarın 30’lu, 40’lı yaşlarına gelmiş çocuğunun “Ah annem, babam keşke bana bunu öğretseydi de öğrenmeme vesile olsaydı” diye ah vah etmemesi için takipçisi olsunlar. Biz onlara bu hizmeti sunalım. Küçük yaşlarda öğrenilen bu bilgilerle bir ömür insanlar devam etmek durumunda kalıyorlar. Bu yüzden çocukların bu zamanları iyi bir şekilde değerlendirmeleri için takipçi olsunlar.”

On5yirmi5