DGS Sonuçları Yolda!

Eğitim Güncel
Sınavın üzerinden yaklaşık 1 ay süre geçmesine rağmen halen 2010 DGS sonuçları açıklanmadı. ÖSYM‘nin 2010 DGS sonuçlarını halen açıklamaması 2010 DGS sonuçlarını bekleyen binlerce aday tarafında...
EMOJİLE

Sınavın üzerinden yaklaşık 1 ay süre geçmesine rağmen halen 2010 DGS sonuçları açıklanmadı. ÖSYM‘nin 2010 DGS sonuçlarını halen açıklamaması 2010 DGS sonuçlarını bekleyen binlerce aday tarafından değişik şekilde yorumlanmaya başlandı.

DGS sonuçları bu hafta mı açıklanacak? Önlisans mezunlarının tahsillerini 4 yıllık lisansa çıkarmak için girdikleri DGS (Dikey Geçiş Sınavı’nın) sonuçlarının bu hafta içerisinde açıklanması bekleniyor. ÖSYM’nin DGS sonuçlarını halen açıklamaması adaylar tarafından “Acaba LYS tercih formlarındaki gibi bir yanlışlık mı yapıldı mı?” şeklinde yorumlanmaya başladı. Sonuçların açıklanması ile ilgili her hangi bir açıklama yapmayan ÖSYM KPSS sonuçlarını da henüz açıklamadı. Lisans Yerleştirme Sınavı kılavuzunda hata yapan ve bu hatanın ardından açıklama yaparak kadrosuzluktan yakınan ÖSYM Başkanı Ünal Yarımağan DGS (Dikey Geçiş Sınavı) ile ilgili açıklama yapmaktan kaçınıyor.

DGS İLE İLGİLİ BİLİNMEYENLER

DGS (Dikey Geçiş Sınavı), önlisans diploması veren 2 yıllık meslek yüksekokulu mezunları, belirli şartları yerine getirdikleri takdirde, mezunu oldukları üniversitenin veya diğer üniversitelerin, alanlarıyla ilgili 4 yıllık programlarına ÖSYM’ce yapılan "Dikey Geçiş Sınavı"nı (DGS) kazanmak koşuluyla geçiş yapabilir ve tahsillerini 4 yıllığa tamamlayabilirler.

Dikey Geçiş Sınavı‘nda sayısal ve sözel bölümden oluşan bir yetenek testi uygulanmaktadır. Sınav süresi 3 saat’dir. (180 dakika).ÖSS’nin aksine bir mantık ve yetenek ölçme sınavı olan DGS bu yönüyle ALES ile benzerdir.

Bütün üniversitelerin yüzde 10 kontenjan açması zorunlu olmasına rağmen DGS de kontenjanlar son derece azdır.(her bölüm için 5 ile 10 kişi)DGS de tercihler sınava girmeden önce yapılırdı 2009 ilkbaharında çıkan yasayla sınavdan sonra yapılma kararı alındı. DGS de en fazla 8 tercih yapabilirken bu rakam 18 e çıkarıldı ancak tercihler artırılırken kontejyanlar da düştü.

Tahsillerini 4 yıla tamamlamak için lisans öğrenimine başlama hakkını elde eden öğrencilere üniversiteleri tarafından Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı(İNTİBAK) uygulanır. Bu programda öğrenciye birinci ve ikinci sınıflardan eksik olduğu alanlarda ders sorumluluğu yüklenir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı süresince öğrenci, ilgili üniversitenin öğretim ve sınav yönetmeliğine tabi olur. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programının süresi iki yarı yıldır. Ancak öğrencilerin okudukları derslerin özellikleri, yıllık ders programları, öğretim elemanları ve hazırlık programındaki durumları dikkate alınarak Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı’nın süresi istisnai olarak bir yarıyıl daha uzatılabilir. Lisans Öğrenimine Hazırlık Programını başarı ile tamamlayan veya en fazla 2 başarısız dersi olan öğrenciler üniversitelerin üçüncü sınıfına kayıtları yaptırabilir, Lisans Öğrenimine Hazırlık Programı uygulanan açıköğretim lisans programlarında başarısız olanların üniversite ile ilişiği kesilmez. Ancak açıköğretimin intibak programında okuyanların askerliği ertelenmez.

Ön lisans mezunu olanlar DGS ye girmeden Açık öğretim in lisans bölümlerine sınavsız olarak doğrudan veya intibak programıyla kayıt yaptırabilirler.

DGS ile ilgili bazı önemli bilgiler;

• DGS de kontenjanlar çok azdır. (Her bölüm için 05-10 kişi arası)
• DGS de ek yerleştirme 2009 sınavı itibariyle vardır.
• 2009 yılından itibaren DGS de tercihler sınavdan sonra yapılır.
• 2009 yılından itibaren DGS de en fazla 18 tercih yapılır.
• 80 sözel 80 matematik sorusu sorulmaktadır.Her iki bölüm içinde 10’ar tane mantık sorusu bulunmaktadır.