Devlet Liselerine Vitamin Ücretsiz

Eğitim Güncel
Milli Eğitim BakanıNimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın katıldığı imza töreniyle Türk Telekom, interaktif eğitim yazılımı Vitamin’in lise versiyonu, daha fazla öğrenci ve ö...
EMOJİLE

Milli Eğitim BakanıNimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın katıldığı imza töreniyle Türk Telekom, interaktif eğitim yazılımı Vitamin’in lise versiyonu, daha fazla öğrenci ve öğretmene ulaşmasını sağlamak amacıyla ücretsiz olarak devlet liselerinin kullanımına açtı.

Eğitimde Dönüşüm 2010 Milli Eğitim Bakanlığı ve Ulaştırma Bakanlığı İşbirliği Toplantısı, Antalya‘nin Serik İlçesi’ne bağlı turizm beldesi Belek‘te bulunan Rixos Premium Otel’de başladı. Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu ve Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım‘ın katıldığı toplantıda imzalanan protokol ile Türk Telekom‘in online eğitim destek yazılımı Vitamin’in lise versiyonu, devlet liselerinde ücretsiz olarak kullanıma sunuldu.

HERŞEY EĞİTİMLE BAŞLAR

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, protokol imzalarının öncesinde gerçekleştirdiği konuşmasında, “Herşey eğitimle başlıyor. Yol yaparsınız, bina yaparsınız ama bir ömrü var. Taşa toprağa yaptığınız yatırımlar bir süre sonra önemini kaybediyor. İnsana yaptığınız yatırım ilelebet kalıyor” ifadelerine yer verdi. Bakan Yıldırım, 2005 yılından itibaren telekomünikasyon sektöründe başlayan serbestleşme ve dönüşüm süreciyle devletin bu sektörden çekilmesinin fiilen başladığının altını çizerek, amaçlarının iletişimin coğrafi olarak Türkiye’nin her tarafına aynı standartlarda götürülmesi olduğunu kaydetti.

GENÇLER BÜYÜKLERİ EĞİTİYOR

Bu amaca yönelik olarak Türk Telekom‘un da ana görevinin dışında Türk milli eğitimine sayısı 60’a yaklaşan okul yapımının yanısıra tüm okullarda ücretsiz geniş bant internet erişimi sağlanması gibi katkılar verdiğini belirten Bakan Yıldırım, şöyle konuştu:

Bilgi temelli topluma gidişte bizim en büyük kaynağımız gençler. Gençlerimizin bilgiyle donatılması, bilgisayar okur yazarlığımızın yaygınlaştırılması bakımından 550, 600 milyon TL yatırım yaptık. Helali hoş olsun. Çok daha fazlasını yapacağız, yapmaya da hazırız. Buraya yaptığımız yatırımın, başka alanlara yaptığımız yatırımlardan ülkemize dönüşü daha çok olacaktır. Bugün alfabe okur yazarlığında önemli bir noktaya geldik. Ama biz cahilliğin belini kırdık, okur yazar olduk derken önümüze başka bir hedef çıktı o da bilgisayar okur yazarlığı. Bugün bilgisayar okur yazarlığı gelişmenin en önemli göstergelerinden biri haline geldi. Büyüklerin küçüklere öğrettiği alfabe okur yazarlığında durum tersine döndü ve gençlerimiz büyükleri eğitir hale geldi.”

BİLGİ SİLAHTIR

Bilgi toplumunun, bilginin üretilmesi ve kullanılması ve bilgiye sahip olunması anlamlarına geldiğine dikkat çeken Yıldırım, “Bilgi silahtır. Bilgiye sahipseniz güçlüsünüz. Eğer bilgi yoksa geri kalmış, kalkınmada gerekli gelişmeyi sağlamamış, yarış dışında ülke olmaya mahkumsunuz. Onun için bilgiye yatırım yapıyoruz. Türkiye 2023’te bilgi temelli toplumda 70 milyon vatandaşının bilgisayar okur yazarı haline gelmesi hedefini ortaya koydu. 2023’te geniş bant internet erişiminin evlerde 100 megabit kapasitesinde ulaştırılması hedeflendi” diye konuştu.

Vitamin Lise interaktif eğitim yazılımının devlet liselerine hibe edilmesini bu hedef içinde küçük ama anlamlı bir adım olarak değerlendiren Yıldırım, “Yolları yaparsınız, eğer trafiğiniz yoksa maksat hasıl olmaz. İletişimin trafiği içeriktir. Okullara internet sağlamamız yetmiyor, içeriği de sağlamamız lazım. Yazılımların sağlanması lazım” dedi.

EĞİTİMDE KALİTE

Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, eğitim alanında bilişim yatırımlarının son 7 yılda hızla arttığına dikkat çektiği konuşmasında, “Bugünün ve geleceğin ihtiyaçları doğrultusunda yeniden şekillen müfredatı bilişim teknolojileriyle şekillendirilmek için bilişim teknolojisi sınıfları kuruldu. Bu çalışmaların devamı olarak Türk Telekom grup şirketi Sebit’le başlatılan son derece önemli bu işbirliği eğitim kalitesine katkılar sağlayacak” dedi.

Bakan Nimet Çubukçu, 81 ilin milli eğitim müdürlerinin de katıldığı protokol imza töreninde eğitimde nicelik sorununun önemli bir sorun olmaktan çıktığını belirtti. Fakat kaliteyi artırmak için daha hızlı adımlar atılması gerektiğine kaydeden Çubukçu, “Sizlerden özellikle yatırım programlarını inceleyerek gerçekten ihtiyaçlar doğrultusunda yatırım programlarının belirlenmesi noktasında özen göstermenizi rica ediyorum” diye konuştu.

LABORATUVARLARI AÇIN

Milli Eğitim Bakanı Çubukçu, il müdürlerinden okullardaki bilgisayar laboratuvarlarının öğrencilere ve velilere açık tutulmasını istedi. Bilgisayar teknolojisinin çok hızla geliştiğine dikkat çeken Çubukçu, “Okullardaki bilgisayar laboratuvarları öğrencilere ve ders saatleri dışında velilere ve vatandaşlara açık tutulmalıdır. Bilgisayar teknolojisinin gelişmeler karşısında hazla eskidiği göz önüne alındığında bu laboratuvarların sürekli kullanıma açık tutulmasının önemi daha iyi anlaşılacaktır. Aksi halde kullanılmadan atılan bir yığın ortaya çıkabilir” diye konuştu. Bilgisayarların sınıflarda kullanılması için yeni modüller üretilmesi gerektiğini de ifade eden Bakan Çubukçu, sanal sınıflar, eğitim yazılımları ve diğer öğrenme araçlarının altyapı çalışmalarına ağırlık verilmesini istedi.

DOANY’DEN ‘SELAMÜNALEYKÜM’
Protokol imza tören konuşmalarında Eğitim Teknolojileri Genel Müdürü Nizami Aktürk, 2003 yılında ilköğretim ve ortaöğretimde 150 öğrenciye bir bilgisayar düşerken yaptıkları çalışmalar sonucunda bugün ilköğretimde 15, ortaöğretimde ise 10 öğrenciye bir bilgisayar düştüğünü söyledi. 2003 yılında yöneticilerin kısıtlı sayıda olan internet bağlantısını öğrencilere kullandırmadığına dikkat çeken Genel Müdür Aktürk, çalışmalar sonucunda ilköğretim öğrencilerinin yüzde 94’ünün ortaöğretim öğrencilerinin yüzde 100’ünün genişbant internet erişimine ulaşabildiğini söyledi.

Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany ise şirketlerinin “Eğitim olmadan gelecek olmaz. İnternet olmadan eğitim olmaz” anlayışıyla çalıştıklarını söyledi. Grup şirketi Sebit tarafından geliştirilen ‘Vitamin’ yazılımının Türkçe, İngilizce, Arapça ve İspanyolca dillerine çevrildiğini belirten Doany’ın konuşmasını ‘Selamünaleyküm’ diyerek tamamlaması ise dikkat çekti.
Konuşmaların ardından Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, Türk Telekom Genel Müdürü Dr. Paul Doany ve Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Muammer Yaşar Özgül protokolü karşılıklı imzaladı.