Cumhuriyet devrimi kanunlarının başında gelen Tevhid-i Tedrisat Kanunu, dershanelerin kapatılmasının da kılıfı oldu. Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na göre, Türkiye sınırları içindeki tüm eğitim kurumlarının Milli Eğitim Bakanlığı’na (Meb) bağlı olarak faaliyet göstermesi gerekiyor. Meb’in üzerinde çalıştığı tasarıya göre, dershaneler, Meb kapsamı dışına çıkarılacak. Böylece, dershaneler Tevhid-i Tedrisat Kanunu’na aykırı hale gelecek ve ticari işletme olarak faaliyetlerini sürdüremeyecek.
İKİ AŞAMALI PLAN HAZIRLANDI
Taraf’ın haberine göre; dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmada “devrim kanunu” krizi çıktı. Meb bürokratlarının dershanelerin kapatılmasına yönelik çalışmasına göre, dershaneleri kapatmak için iki aşamalı düzenleme öngörülüyor. İlk aşamada, Özel Öğretim Kurumları Kanunu’nda yer alan dershaneler fıkrası metinden çıkarılarak, dershanelerin hukuki altyapısı tamamen ortadan kaldırılacak. Aynı düzenlemede, dershaneler Meb çatısı altından çıkarılacak ve ticari birer işletme olarak kabul edilecek.
KAPATILMA SÖZDE KALACAK
Bu düzenleme ile dershaneler sözde kapatılmamış olacak. Yani isteyen dershane, özel okula dönüşebilecek, isteyen de ticari bir işletme olarak başka bir isimle faaliyetlerini sürdürecek. Ancak bu kapsamda eğitim veren yani ticari işletme gibi eğitim veren dershaneler, Meb çatısı altında olmayacak.
DEVRİM KANUNU DEVREYE GİRECEK
Bu aşamada devreye 1924 yılında yürürlüğe giren ve Türkiye’de yıllardır tartışma konusu olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu girecek. Kanunun 1. maddesi, “Türkiye dahilindeki bütün müessesatı ilmiye ve tedrisiye maarif vekaletine merbuttur” hükmünden oluşuyor. Yani, Türkiye sınırları içindeki tüm eğitim kurumları Meb çatısı altında faaliyet göstermek zorunda. Aksi takdirde, Meb’e bağlı olarak çalışmayan tüm eğitim kurumlarının kapatılması gerekiyor.
TAMAMEN SİLİNECEK
Planın ikinci aşamasında ise, devrim kanununun ilk maddesi uygulamaya konulacak. Ticari işletme olarak faaliyet gösteren eğitim kurumları, Tevhid-i Tedrisat Kanunu gerekçe gösterilerek, birer birer kapatılacak. Dershane dışında bir isimle faaliyet gösteren, eğitim kurumları bu kez devrim kanununa takılmış olacak ve kapısına da kilit vurulacak.
TEKKELERİN ÖNÜ AÇILIR MI ENDİŞESİ YAŞANIYOR
Dershanelerin kapatılmasının önüne geçmek için devrim kanunu olan Tevhid-i Tedrisat Kanunu’nda değişiklik yapılması gerekiyor. Anayasa ile birlikte bu kanunda da bir değişiklik yapılması halinde, tarikatların ve azınlıkların okullarının da önü açılacak. Ankara’da bu yönde “gizli bir gündem” maddesi olup olmadığı tartışma konusu oldu. Ancak, bürokratların bu yönde bir çalışmalarının olmadığı öğrenildi. Türkiye’deki tarikatlar, cemaatler, azınlıklar, vakıflar ve derneklere ait medrese, okul, tekke, külliye, yetimhane, sıbyan mektebi gibi bütün eğitim kurumları Tek Parti döneminde Tevhidi Tedrisat Kanunu’nun 1. maddesine dayanılarak kapatılmıştı. Dolayısıyla devrim kanununda yapılacak bir düzenleme, kapatılan okul, tekke ve külliyelere de yeşil ışık yakacak. Ancak bakanlık bürokratlarının düzenlemenin tekke ve külliyelerin önünü açması nedeniyle endişeli oldukları öğrenildi.