Dershane konusu ‘oldu bitti’ye getirilmemeli

Eğitim Güncel
Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) İkinci Başkanı İbrahim Taşel,  çok yoğun olarak tartışılan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili konuştu. Dershanelerin bir ihtiyaçtan doğduğunu belirten ...
EMOJİLE

Tüm Özel Öğretim Kurumları Derneği (TÖDER) İkinci Başkanı İbrahim Taşel,  çok yoğun olarak tartışılan dershanelerin kapatılmasıyla ilgili konuştu. Dershanelerin bir ihtiyaçtan doğduğunu belirten Taşel, dershaneleri kapatmak ya da dönüşüme zorlamanın demokratik bir tutum olmadığını söyledi. 

Taşel, “Bakanlık, dershanelerin kuruluş, yönetim ve denetlenmesi ile ilgili kanunu tabi ki değiştirip bu kurumları kendi kontrolü dışına çıkarabilir. Ancak velilerin takviye ders alma isteğini ya da özel öğretim alma hakkını engelleyemez. Zaten böyle bir adım atılacağına da ihtimal vermiyorum. Hür teşebbüse ve özelleşmeye önem veren bir hükümet politikası var. Böyle bir karar genel politik tutumla çelişir. Özal’ın, Menderes’in açtığı yolda ilerlediğini sıklıkla ifade eden bir yönetime böyle bir tutumu yakıştıramayız.” şeklinde konuştu. 

Dershanelere olan ihtiyaç azalmadan atılacak her adımın bu sektörü kayıt dışına iteceğine dikkat çeken İbrahim Taşel, “Dershaneler eğitimde fırsat eşitliği sağlayan ve özel öğretimi ucuzlatan kurumlardır. Dershaneler Anadolu’da 100 lira, büyük kentlerde de 250 lira taksitle öğrenci okutmaktadır. Bu rakam bir saatlik özel ders parasıdır. Zaten şu anda çok yüksek gelirli aileler çocuklarını dershaneye yollamıyor. Küçük grup dersi ya da bireysel ders aldırıyor. Dershanelerde yapılacak bir gelir düzeyi anketi bunu açıklıkla ortaya koyar.” dedi. 

 “Dershaneleri kapatma yönünde atılacak her adıma karşı biz de hukuki yollardan hakkımızı ararız” şeklinde konuşan Taşel, “Bu tür kararlar asla oldu bittiye getirilmemelidir. Bakanlığımız özel eğitim sektörünün her birimiyle ve bunlardan hizmet alan ailelerle bir konsensüs sağlayarak adım atmalıdır.” dedi. 

Ayrıca İbrahim Taşel, şunları da sözlerine ekledi: 

“Dershanelerden okula dönüşmek isteyen elbette dönüşebilir. Buna bir engel yok zaten. Standartlar yönergesi yumuşatılarak bu oran artırılabilir. Ancak bu çalışma hiçbir zaman dershaneye olan ihtiyacı gidermez. Dershaneler sadece okul öğrencilerine değil mezunlara da hizmet vermektedir. Bir kapatma uygulaması mezun olup sınava girmeyi yeniden deneyecek öğrencilere yapılacak en büyük haksızlık olur.”

On5yirmi5