Nimet Çubukçu, ‘Neden’ programında zamanla dershanelerin ortadan kalkacağını belirtti. Gerçekten böyle mi ve sorunun çözümü ne? Taraflar NTV’ye konuştu.
Çubukçu da sistemi tartışmaya açtı ve şöyle dedi:
"Üniversite sınavında sorulan sorular benim dönemimde müfredattan yani okulda öğrendiğimiz derslerden geliyordu. Fakat sınav sistemi, klasik anlamda ‘yazılı’ iken, üniversite sınavında test tekniği geçerliydi. Dolayısıyla bu tekniği kavrama, çoktan seçmeli pratik sorular çözme, zamanla yarışma gibi yeteneklerimizi geliştirmek için dershanelere gidiyorduk. Bu da çok az bir zamanımızı alıyordu. Bugünkü gençler gibi, sosyal hayatı tamemen alt üst eden bir şey değildi bu.
Daha sonraki dönemde bu makas tamamen okulların aleyhine açıldı. Okullarda öğretilen hiçbir şey sınavda sorulmaz hale geldi ve dershaneler olmazsa olmazlar arasına girdi.
Artık lise müfredatında olan konular sınavda çıkıyor. Zaman içerisinde görülecektir ki, çocuklar artık dershanelere ihtiyaç duymayacaklar. Ben kendi çocuğumdan örnek verirsem; o da çok ihtiyaç duymadı. Bu değişiklikler bugünden yarına algılanmayacak. Ama gelecekte bu olacak ve buna yönelik bir model geliştirilecek diye düşünüyorum."
Dershaneler ne diyor?
Bakan’ın bu sözleri ‘dershaneler gerçekten kapanabilir mi?’ sorusuna akıllara getirdi.
Dershanelere, seviye belirleme sınavları ve öğrenci seçme sınavı için 1 milyon 200 bine yakın öğrenci devam ediyor. Yaklaşık 50 bin öğretmen ile 20 bin personel de buradan geçimini sağlıyor. Her yıl dershane sektöründe 1,5 milyar dolar para dönüyor.