Ders Kitaplarında Komşu Açılımı

Eğitim Güncel
"Eğitim’de uluslararası işbirlikleri, farklılıkları koruyarak birlikte yaşama kültürü, eğitimde yeni dönem" gibi konuların masaya yatırıldığı konferanstan çıkacak sonuçların ülke bakan...
EMOJİLE

"Eğitim’de uluslararası işbirlikleri, farklılıkları koruyarak birlikte yaşama kültürü, eğitimde yeni dönem" gibi konuların masaya yatırıldığı konferanstan çıkacak sonuçların ülke bakanlıklarına, UNESCO ve Birleşmiş Milletler’e (BM) gönderilmesine karar verildi. 25 Avrupa ve Asya ülkesinden gelen eğitim müdürlerinin katıldığı konferansta, eğitimde hoşgörü ve diyalogun önemi tartışıldı. Konferansta konuşan İstanbul İl Milli Eğitim Müdürü Muammer Yıldız, küresel dünyada hoşgörü ve diyalog olmadan yaşamanın zorluğuna dikkat çekti. Birlikte yaşama sanatının diyalog ve hoşgörü ile sağlanabileceğini ifade eden Yıldız, Bakanlık olarak komşu ülkelerle diyalog ve hoşgörü adına çeşitli çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

TEK TARAFLI GİRİŞİM

Toplantıya konuşmacı olarak katılan Milli Eğitim Bakanlığı Dış İlişkiler Genel Müdürü Prof. Dr. İbrahim Özdemir, aldıkları bir kararla tüm ders kitaplarından kin ve nefret ifade eden sözcüklerin çıkarıldığını belirterek, "Komşularımızın hepsine okullarımızda okutulan ders kitaplarını gönderdik. Bu kitaplarda kendilerini rencide eden, düşmanlık ifade eden unsurları belirlemelerini istedik. Kitapların yazımı sırasında ‘kahpe Bizans’, ‘Türk tohumu’, ‘denize döktük’, ‘kalleş Yunan’, ‘Moskof’ ve ‘hain Araplar’ gibi deyim ve yanlış anlatımları kitaplardan çıkardık. Bu girişimimiz tek taraflı bir girişim. Şimdi onlardan gelecek teklifleri bekliyoruz. Ama biz daha barışçıl, daha insancıl ve demokratik bir dünya istiyoruz. Komşularımız da bu girişimimiz sonucunda bizim düşündüğümüzü düşünecekler" dedi.