Ders Kitaplarında Cinsiyetçilik

Eğitim Güncel
Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ders kitaplarında ve ders öğretim programlarında cinsiyet temelli ayrımcılıkla ilgili ifadelerin çıkarılması için çalışma başlattı. Milli...
EMOJİLE

Türkiye’nin ilk kadın Milli Eğitim Bakanı Nimet Çubukçu, ders kitaplarında ve ders öğretim programlarında cinsiyet temelli ayrımcılıkla ilgili ifadelerin çıkarılması için çalışma başlattı. Milliyet gazetesinin haberine göre, çalışma kapsamında “Anne ev işlerinin düzenli yürümesini sağlar” gibi ifadeler ilköğretim kitaplarından çıkarılacak.

Harekete geçti

Kadın ve Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı döneminde kadın-erkek eşitliğinin güçlendirilmesi ve kadınlara karşı ayrımcılık yapılmaması için çalışan Çubukçu, Milli Eğitim Bakanlığı’nda da (MEB) benzer bir uygulama için harekete geçti. Çubukçu, sorunları çözümü için eğitim sendikalarının temsilcileri ile de bir araya geldi.

Eğitim-Sen Genel Başkanı Zübeyde Kılıç, Çubukçu’nun görüşmede ders kitaplarında ve öğretim programlarında cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili ifadelerin çıkarılacağını açıkladığını söyledi.

Kılıç, “Kitapların içeriğinde kız ve erkek öğrencilerin o klasik kadın-erkek ayrımcılığına doğru yönlendiren ifadeler var. Bizim çok önemsediğimiz bir alan bu konu.

Sayın Bakan, kadın sorunları konusunda, cinsiyet ayrımcılığı noktasında bu tür konulara özellikle eğileceğini söyledi” dedi. Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı (TTKB) yetkilileri de cinsiyet ayrımcılığına karşı çalışmaların hızlanması için Çubukçu’nun talimat verdiğini söyledi.

Gözden geçirilecek

MEB yetkilileri, “İlköğretimdeki çocuklara temel bilgiler vermek daha önemli. İlköğretim ve ortaöğretim kitaplarının tümü gözden geçirilecek. Kitaplarda gözden kaçan noktalar dikkatlice incelenecek” dedi.

TTKB, sivil toplum kuruluşları (STK) ve eğitim sendikalarınca hazırlanan raporları da göz önünde bulunduracak. Kitaplarda annenin mutfakta, babanın salonda gazete okuyan resimlerinin yer almamasına özen gösterilecek.

‘Anne, babanın yardımcısıdır’

Tarih Vakfı tarafından yürütülen Ders Kitaplarında İnsan Hakları başlıklı çalışmada da kitaplardaki cinsiyet ayrımcılığıyla ilgili ifadelere yer verilmiş ve rapor, TTKB’ye gönderilmişti. Çalışmaya göre, kitaplardaki bazı ifadeler şöyle: İlköğretim sosyal bilgiler 6. sınıf ders kitabı: Annem kapımıza gelen bir firma yetkilisinden battaniye satın almıştı. Fakat babam akşam eve gelince battaniyenin bu ayki bütçemizi zorlayacağını, bu yüzden geri vermemiz gerektiğini belirtti. Lise sağlık bilgisi kitabı: Baba ailenin geçimini sağlayan kişidir. Anne, babanın yardımcısı olarak ailenin beslenmesi, çocukların bakımını, aile içinde sevgi ortamını sağlayan kişidir.

İlköğretim matematik 5. sınıf ders kitabı: Fatma yaptığı ayranı her bardağa 0,2 litre doldurarak misafirlerine ikram etti.