‘Danıştay’a Danışmak İstemiyoruz!’

Eğitim Güncel
Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda katsayı sorununun asıl muhatabı ve sahiplerinin açıklamalarına yer verildi. “Şimdi Biz Konuşuyoruz” sloganıyla organize edilen ...
EMOJİLE

Eminönü Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşen toplantıda katsayı sorununun asıl muhatabı ve sahiplerinin açıklamalarına yer verildi. “Şimdi Biz Konuşuyoruz” sloganıyla organize edilen toplantıda meslek liseli öğrenciler sık sık “Danıştay’a danışmak istemiyoruz! , Meslek Lisesi Memleket Meselesi” şeklinde sloganlar atarak Danıştay ve İstanbul Barosu’na tepkilerini dile getirdiler.

Toplantı başında katsayı sorunu ile ilgili süreçte meslek liseliler dışında herkesin konuştuğuna dikkat çeken bir sinevizyon gösterisi sunuldu.

meslek lisesiAçıklama yapan öğrenciler arasında yer alan Esatpaşa Ticaret Meslek Lisesi öğrencisi Özge Erdoğan

 “Avrupa ülkelerinde meslek liselerine giden öğrenci ortalaması % 60–70 oranıdır ve meslek lisesi öğrencisi ülkesi için önem taşımaktadır. Yani meslek lisesi öğrencisi üniversiteye girmekte sorun yaşıyorsa, bu bir problemse o halde bu, sadece öğrencilerin değil ülkenin sorunudur. Bunları bir milyon meslek liseli adına söylüyorum” dedi. İstanbul Sanayi Odası Vakfı Endüstri Meslek Lisesi’nden Murat Bayram “teknik liseliler kendilerinin de burada olduğunu, katsayı sorununun kendi bölümlerinin de belini büktüğünü” vurguladı.

Kadıköy İHL öğrencisi Tuğba Tuncer ise “Hak verilmez alınır arkadaşlar. Biz hakkımız olanı alacağız ve katsayı kalkacak” şeklinde konuştu.

danıştay

İstanbul Okul Aile Birlikleri adına konuşan Eşref Ergün İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin kabul edilişinin 61.yıldönümü haftasında, bu beyannamenin altında imzası olan bir ülkenin kendi evlatları arasında ayrım yapması çok trajik olduğunu söyleyerek,” bugün ülkemizde on yılı aşkın süredir uygulanan üniversite giriş sınavındaki katsayı engeli milyonlarca evladımızı mağdur etmiştir. Biz velilerin yetkili ve etkili makamlardan beklediğimiz, gençlerin önüne okumaları için engel koymak değil, önlerine çıkan tüm engelleri ortadan kaldırmak olmalıydı. Ama bunu yapmadılar, çocuklarımızın haklarını gasp ettiler” dedi.

katsayıMeslek Liseliler Birliği adına söz alan Halil Yıldız sözlerinde “12 yıldır süren katsayı uygulaması Meslek Liselerindeki kaliteyi önemli ölçüde düşürdü. Yüksek puanlarla bu okullara gelen öğrenci profili yerini ilköğretimi zorlamayla bitiren öğrencilerin ve sadece çocuğunun elinde diploması olsun isteyen velilerin uğrak yeri oldu. Katsayı engeliyle beraber öğrencilerin Meslek Liselerine adapte olması zorlaştı, birçoğu isteksiz, bezgin ve umutsuz şekilde okula gelir gider oldu. Bu olumsuz ruh hali öğrencilerin bazılarında saldırganlığa dönüştü. Okul eşyalarına, arkadaşlarına ve öğretmenlerine zarar vermeye başladılar. "

katsayı

Katsayı Takip Platformu adına konuşan ÖNDER (İmam-Hatip Liseleri Mezunları ve Mensupları Derneği) Başkanı Hüseyin Korkut bu süreçte sadece İmam Hatipliler değil; Teknik Liseler, Endüstri Meslek Liseleri, Ticaret Liseleri, mezun olup üniversite hayali kuran evlatlarımız ve aileleri de mağdur edildiğini, düz liseler, Anadolu Liseleri ve Fen Liselerinde okuyan, farklı alanlara yönelmek isteyen gençlerin de bu işin mağduru olduğunu ifade ederek bütün toplumun bu meselenin muhatabı olduğunu belirtti. Korkut sözlerine “12 yıldır bireysel ya da lokal faaliyetlerle yürüttüğümüz mücadelenin geldiği bu son aşamada artık güçlerimizi ve enerjilerimizi birleştirdik. Sesimizin daha gür çıkacağına inandığımız için artık “Şimdi Biz Konuşuyoruz” diyoruz. Ortaöğretimde din eğitiminin nitelikli hale getirilmesi bir ihtiyaçtır. Bunu öteden beri yüksek sesle dillendirmekteyiz. Ancak meselenin A ve B formülüne indirgenmesi imam-hatip liselerinin lüzumsuz hale getirilmesinin zemin arayışları şeklinde sunulması bu okullarda yetişmiş ve yetişmekte olan her yaştan mezun ve mensubumuzu incitici olur, sonuçları açısından tatmin edici kaliteden uzak kalır. 8 yıllık kesintisiz eğitim için de benzer kalite kaygılarını dillendiregeldik ve maalesef zaman kaygılarımızı haklı çıkarmıştır” şeklinde devam etti.
Platform adına yapılan basın bildirisi öğrencilerin ve velilerin sahneye çıkması ile bir öğrenci velisi tarafından okundu ve açıklamanın ardından üzerinde “Baro” ve “Danıştay” yazılı balonlar katılımcılar tarafından patlatıldı.

TGTV, Ensar Vakfı, MTTB, Memur-Sen, Akder, Okul Aile Birliği Başkanları, Mezun Derneği başkanları, siyasi Parti İl Gençlik kolları başkanları da katılımcılar arasındaydı.