Çocuklarda ‘Okul Reddi’

Eğitim Güncel
Uzmanlar, kendi başlarına yapabilecek becerileri gelişmeyen çocukların, okul döneminde panik yaşayabileceği için okula gitmeyi reddedebileceği uyarısında bulundu. Okul reddi halinde, ”Okula gide...
EMOJİLE

Uzmanlar, kendi başlarına yapabilecek becerileri gelişmeyen çocukların, okul döneminde panik yaşayabileceği için okula gitmeyi reddedebileceği uyarısında bulundu. Okul reddi halinde, ”Okula gider misin?” yerine sakin ama kararlı bir tutumla, ”Okula gitme zamanı geldi, ihtiyacın olduğunda ben de orada olacağım, alışacaksın” denilmeli. Okula gidilmediğinde ise ”Evde oyun oynaması, tv seyretmesine izin verilmemesi” gerektiğini belirten uzmanlar, okula gitmediğinde ise ”Okul formasının giydirilip evde oturtulması” önerisinde bulundu.

Çocuk İstismarını ve İhmalini Önleme Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Ankara Üniversitesi (AÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Psikiyatri Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Runa İdil Uslu, çocukların ilk kez okula başlama sürecinde ailelerin ve eğitmenlerin bilinçli olması gerektiğini söyledi.

Runa İdil Uslu, bazı çocukların ilkokula başlama yaşına gelmelerine karşın anne babadan ayrılma ve okul ortamında var olabilmeye ilişkin kaygı ve özgüven eksikliğinin sürebileceğine işaret etti.
Uslu, çocuğun kaygısının normal karşılanması, öfke ile karşılık verilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, ”Öğretmenle kurulacak iletişim sayesinde, çocuk annesinden ayrılmaya tahammül edebilir” dedi.

Ayrılma kaygısında bazen ”Okul reddi”nin gelişebildiğini de dile getiren Uslu, bazı anne babaların çocuğun yerine herşeyi yapma eğiliminde olduğunu bildirdi.

Uslu, bunun ebeveynlerce bazen zamansızlıktan, bazen titizlikten, bazen çocuğun kendi başına beceremeyeceği endişesiyle yapıldığını, ancak bu tutumun çocuğun okul öncesi dönemde kazanabileceği becerileri olumsuz etkilediğini söyledi.