Çetinsaya:”Hedefimiz uluslararasılaşma”

Eğitim Güncel
Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. Yılı vesilesiyle Polonya’nın başkenti Varşova’da devam eden yüksek öğretim etkinlikleri kapsamında bu kentte bulunan Çetinsaya, AA muhabirine yaptığı...
EMOJİLE

Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. Yılı vesilesiyle Polonya’nın başkenti Varşova’da devam eden yüksek öğretim etkinlikleri kapsamında bu kentte bulunan Çetinsaya, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye’de yüksek öğretim sisteminin uluslararasılaşmasına çok önem verdiklerini, bunun 21. yüzyılın gerçeği olarak algıladıklarını ve buna yönelik çeşitli politikalar geliştirmeye çalıştıklarını belirtti.

‘’Yüksek öğretim alanında hem değişim öğrencisi sayılarına hem diğer göstergelere baktığımızda Polonya  ile ilişiklerimiz de gerçekten kıvanç verici. İki ülke arasında yoğun bir ilişki var. Biz de bu ilişkiyi daha ileriye götürmek için zaten başka mekanizmalar da geliştiriyoruz’’ diyen Çetinsaya, burada tanıtımını yaptıkları ‘’Study in Turkey’’ markalaşma çalışmasının böyle bir faaliyet olduğunu, bu çalışmanın meyvelerini verdiğini kaydetti.

Türkiye ile Polonya arasındaki 600 yıllık diplomatik ilişkileri bağlamında yapılan törenlerinin kendileri için bir vesile olduğunu ifade eden Çetinsaya, hem uluslararasılaşma politikasının bir gereği, hem 600. yıl törenlerinin bir aşaması olarak Polonya’da bazı faaliyetlerde bulunduklarına dikkatı çekti. Bu kapsamında ‘’Türkiye-Poloya Üniversiteleri Buluşması’’ etkinliğini gerçekleştirdiklerine işaret eden Çetinsaya, bunun üniversitelerin birbirlerini tanışmasını sağlayan bir platform olduğunu belirtti.

Prof. Dr. Çetinsaya, Türkiye ile Polonya üniversitelerinin temsilcilerinin birbirleriyle fikir alışverişinde bulunduklarını, birbirlerini tanıdıklarını ve anlaşmalar imzalayacak aşamalara geldiklerini ifade ederek, bu alanda önemli merhale katedildiğini ve herkesin elde ettiği sonuçlardan dolayı çok mutlu olduğunu kaydetti.

Gökhan Çetinsaya, YÖK heyetinin, Milli Eğitim Bakanlığı’nda Bakan Yardımcısı ve bürokratlarla gerçekleştirilen toplantıda bundan sonraki süreçte Türkiye ile Polonya arasında yüksek öğretim alanındaki faaliyetleri artırma ve ortak konularda istişare yapma kararı aldıklarını ifade etti.

21. yüzyılda üniversite sistemlerini bekleyen meseleler konusunda Türkiye ve Polonyalı uzmanlarla ortak bir beyin fırtınası yapacaklarını vurgulayan Çetinsaya, ‘’Hep birlikte sorunlarımıza çözümler arayacağız. Birbirimizin yaptığı iyi uygulama örneklerini paylaşacağız. Birbirilerimizle karşılıklı olarak deneyimlerimizi paylaşacağız’’ dedi.

Bu alanda yarın  Türkiye’den 20 rektörün, Polonyalı rektörlerin, Varşova Büyükelçisi Yusuf Ziya Özcan ve kendisinin de katılacağı Rektörler Buluşması’nı gerçekleştirileceğini belirten Çetinsaya, Varşova’da çok verimli süreç geçirdiklerini kaydetti.

-“Türkiye, önde gelen ülke olmalı”

Çetinsaya, zaten iki ülkenin bugünkü istatistiklere bakıldığında yüksek öğretimde Türkiye ve Polonya’nın yoğun bir ilişki içerisinde olduğunu belirterek, ‘’Bizim amacımız bunu daha da ileriye götürmek. Daha farklı kulvarlarda da ileriye götürmek’’ ifadesini kullandı.

Erasmus istatistiklerini örnek gösteren Çetinsaya, bu istatistiklerde  Polonya açısından Türkiye, Türkiye açısından da Polonya birinci sırada geldiğine işaret etti. ‘’Uluslararasılaşma siyasetimizi Türkiye’nin Yüksek öğretim sistemi için temel bir hedef olarak görüyoruz’’ diyen  Çetinsaya gelecek yıllarda uygulanması gereken hedefin bunun olduğunu kaydetti.

Burada sadece Avrupa’yı değil, dünyayı hedeflediklerini vurgulayan Çetinsaya, ‘’Bunun, Türkiye’nin şu anda dünyada ulaştığı seviye itibarıyla iktisadi, siyasi, sosyal seviye itibarıyla hak ettiği bir şey olduğunu düşünüyoruz. Genel bir eğilim var dünyada bu yönde. Türkiye de bu alanda önde gelen bir ülke olmalı’’ dedi.

Bunun için marka çalışması yaptıklarını belirten Çetinsaya, ”Study in Turkey” markasını oluşturduklarını, buna uygun bir web sitesi geliştirdiklerini, kamusal temsili artırdıklarını, insanların Türkiye’deki bütün üniversitelere, bütün yüksek öğretim sistemine ulaşması için ortak bir platform geliştirdiklerini, kitaplar, broşürler ve yan markalar oluşturduklarını, Kamu spotları, reklam filmleri hazırladıklarını anlattı.

Fuarlarda tek bir marka altında faaliyet gösterecek mekanizma geliştirdiklerini ve gelecekte yapılacak fuarlarda da bunu sergileyeceklerini ifade eden Çetinsaya, özellikle Amerikada yapılacak olan ve bütün dünyadan üniversitelerin buluştuğu NAFSA Eğitim Fuarı’nda ilk örneklerini göstereceklerini kaydetti.

Butün bu çabalar sonucunda son 2 yılda uluslararası öğrencilerin Türkiye’de 30 binden 54 bine çıktığına dikkati çeken Çetinsaya, ‘’Bu da ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Umarım bu yeni çabalarla bu sayı daha da çok artacak, Türkiye’nin özlediği sayılara ulaşacaktır’’ şeklinde konuştu.

Türkiye-Polonya diplomatik ilişkilerinin 600. yılı kapsamında  Varşova’da yapılan ‘’Türkiye-Poloya Üniversiteleri Buluşması’’ etkinliğinde Türkiye’den 25 üniversite kendi faaliyetlerini tanıttı.

Etkinlik kapsamında yarın da ‘’Rektörler Buluşması’’ gerçekleştirilecek, burada Türkiye ve Polonya üniversitelerinin üst düzey yöneticileri eğitim alanında işbirliğine dönük görüşmeler yapacaklar.