Şike, doping, dünya kupaları, turnuvalar derken Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, sanki sadece “spor bakanı” gibi göründü kamuoyunda. Aslında aynı zamanda gençliğin bakanı Kılıç. Bu nedenle kendisine son dönemde Türkiye’de yaşanan olaylarda öne çıkan gençlerle ilgili Akşam gazetesinin sorularını yanıtladı.
– Üniversitelilerin mali problemleri ve barınma gibi sıkıntılarını gidermek için neler yapıyorsunuz?
1 milyon 300 bin öğrenciye doğrudan ulaşan Gençlik ve Spor Bakanlığı, bu öğrencilerden 309 binini Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleştiriyor. Üstelik 1961’den bu yana Yurt-Kur Genel müdürlerine tanınan yüzde 5’lik kontenjan ayrıcalığı da tarafımdan kaldırıldı. Yani herkes 10 maddeden oluşan kriterlere uygun yurtlara yerleştiriliyor. Yurtlara yerleştirilen öğrencileri burs ve krediye ilaveten 204 TL yemek katkısı yardımı da yapılıyor. Ayrıca yeni eğitim döneminde 309 bin gence ücretsiz internet hizmeti verilecek. Ağustos 2013 itibariyle 301 bin 175 öğrenci bakanlıktan, 433 öğrenci diğer kurumlardan geri ödemesiz burs alıyor.
– Yurtdışında okuyan Türk öğrencilere de burs imkânı sağlıyor musunuz?
Yurtiçindeki bu öğrencilere ilaveten kurumun KKTC’de iki yurdu, dünyanın 26 farklı ülkesinde ise eğitim desteği sağladığı öğrencileri var. Kredi ve Yurtlar Kurumu’nun karşılıksız bursla yurtdışında okuttuğu öğrenci sayısı 714 kişiye çıkmış durumda. Bu öğrenciler arasında özürlü öğrenciler önemli bir yer tutuyor. Bakanlık yurtdışında okuyan 6 bin 712 öğrenciye de burs miktarı kadar kredi desteği veriyor. Kredilerin geri ödemesine ise öğrencileri mezun olup yeni bir işe girmedikçe başlanmıyor.
– Türkiye’de şu an kaç öğrenci yurdu var?
Türkiye genelinde 81 il 142 ilçede 360 yurdumuz var. Buna ilaveten KKTC’de de iki yeni yurt açtık. Böylece sayı 362’ye çıktı. Yurtlarımızda 309 bin lisans, yüksek lisan ve doktora öğrencisi kalıyor. 184 yeni yurt projemiz var. 184 yurdun bitmesi ve kiralamalarla beraber hedefimiz Türkiye’deki yatak kapasitesini 500 bine rakamına yaklaştırmak. Şu an daha ziyade devam eden büyük komplekslerimiz, kampuslarımız var. Mersin’de 3 bin 500 kişilik yurt hizmete açtık. İstanbul Zeytinburnu’nda yılsonunda 3 bin 500 kişilik yurt hizmete açacağız. İzmir’de 4 bin, Ankara’da 10 bin kişilik yurt projelerimiz var.
BURSLARIN KESİLMESİ MÜMKÜN DEĞİL
– Gezi olaylarında tutuklanan öğrenciler hakkında bir girişiminiz olacak mı?
Eylemlere katılan öğrencilerin burslarının kesileceğine dair bir yaygara var. Böyle bir şey mümkün değil. Kaldı ki eylemlere katılan öğrencileri tespit etmemiz de mümkün değil. Üniversitelerden, YÖK’ten herhangi bir işlem bilgisi gelmesi halinde öğrenci eğer suça karışmışsa hakkında işlem yapabiliyoruz. Kurum olarak kim eylemlere katıldı kim katılmadı diye bir tespitte bulunmamız söz konusu da mümkün de değil. Ama kredi yurtlarında bu konuda yönetmelik belli. Bu yönetmeliği biz hazırlamadık. 1997’dan bu yana yürürlükte. Eylemlere karışan öğrencilerle ilgili bizim bir tespitimiz yok. Olmaz.
KARALAMAYA YÖNELİK HABERLER
– Eylemci öğrencilerle ilgili işlem yapacak mısınız?
Gezi Parkı olaylarına katılan ve tutuklanan öğrencilerin listesi diye bir liste yok. Öyle bir çalışma yapıldığı da yok. Bu yöndeki haber ve yorumlar karalamaya yönelik. Birilerinin aklından geçenleri bize yamamaya çalışıyorlar. Aklımızın ucundan bile geçmiyor böyle şeyler. Böyle bir gündemimiz yok. Gençlerle aynı kümede kaynaşmayı, bir arada olmayı, birlikte aktiviteler yapmayı, projeler geliştirmeyi, ülkemizle alakalı adımları birlikte atmayı kurguluyoruz ve buna yönelik çok kurumsal çalışmalarımız var.
HEDEF 1 MİLYON ÖĞRENCİ
– Yeni öğretim yılında öğrencilere ne kadar burs vermeyi planlıyorsunuz?
400 bin burs vermeyi planlıyoruz. Ayrıca isteyen her öğrenciye 280 TL kredi veriyoruz. Bu rakam şu anda 900 bine yakın. 1 milyonu da bulsa, isteyen her öğrenciye kredi vereceğiz. Burs ve kredi oranları aynı. Yılbaşından sonra enflasyonun biraz üstünde artış sağlayacağız.