Bu Kolej Üste Para Veriyor

Eğitim Güncel
3 yıl sürecek eğitim boyunca öğrencisine sigorta yapıyor, aylık 220 lira maaş veriyor ve eğitim sonunda da hemen işe yerleştiriyor, desek bize inanır mısınız? Evet inanması güç! Ama gerçek. ‘Kol...
EMOJİLE

3 yıl sürecek eğitim boyunca öğrencisine sigorta yapıyor, aylık 220 lira maaş veriyor ve eğitim sonunda da hemen işe yerleştiriyor, desek bize inanır mısınız?

Evet inanması güç! Ama gerçek. ‘Kolej’ bölümü hariç.

Sözünü ettiğimiz yer Ankara Sanayi Odası bünyesinde oluşturulan Okul Sanayi Eğitim Programı, kısa adıyla OSEP. Milli Eğitim Bakanlığı ile yapılan bir protokol sonucu oluşturulan OSEP kapsamında öğrenciler belli aşamalardan geçerek seçiliyor. ASO Başkanı Nurettin Özdebir başta olmak üzere eğitime gönül veren patronların katkısıyla sürdürülen program, ilk mezunlarını bu yıl verdi. 2009 yılı içinse 300 yeni öğrenciyi bünyesine katacak.

Programın ünü başka illere kadar uzanmış. Bu yıl Kayserili bir aile, “Çocuğumu ASO’nun kolejine kaydettirmek istiyorum. Evi Sincan’dan mı tutayım Etimesgut’tan mı” dediği için; programın adına biz de kısaca ‘ASO Koleji’ diyoruz.

Kimler başvurabilir?

ASO Kolejine başvurabilmek için öğrencinin öncelikle ilköğretim kurumundan bu yıl 3 ve üzeri not ortalaması ile mezun olması gerekiyor. İkinci aşama açılacak branşlara uygun olarak yapılan ‘mesleki beceri’ testlerinden oluşuyor. Üçüncü aşamada çocuk, mülakata alınıyor. Psikolojisi, iletişimi, ifade yeteneği gibi pek çok açıdan değerlendiriliyor. Son olaraksa aile ile görüşülüyor. Mesleki eğitim zorlu ve pahalı bir eğitim olduğu için aile desteğinin şart olduğu belirtilirken, ailenin 3 yıl boyunca çocuğunun arkasında durup durmayacağı anlamaya çalışılıyor.

Maaş hemen başlıyor!

Hangi eğitim programının açılacağı Ankara Organize Sanayi Bölgesi’ndeki firmaların eleman ihtiyaçları doğrultusunda belirleniyor. Örneğin Hidromek, “Benim şu kadar makineci, şu kadar kaynakçı ihtiyacım var” talebini iletiyor. Başvuranlar, bu talep doğrultusunda testten geçiriliyor. Başarılı olanlar ile Hidromek arasında hemen bir protokol imzalanıyor.

Böylece Hidromek, çocuğun eğitime başladığı gün itibariyle asgari ücretin üçte biri olarak belirlenen maaşını ödemekle yükümlü oluyor. Öğrencinin sigorta primini Milli Eğitim Bakanlığı üstleniyor.

İlk yıl öğrenciye haftada iki gün teorik eğitim veriliyor. 3 gün ise mesleğin işlem basamakları ve kişisel gelişim dersleri veriliyor. Hayat bilgisi, İngilizce, kitap okuma, okuduğunu anlatma, kürsüde konuşma gibi dersler yer alıyor. Böylece çocuğa özgüven aşılanarak, okuduğunu anlama ve anlatma, toplum karşısında konuşabilme gibi meziyetler kazandırılmaya çalışılıyor. Ara tatil ve yaz tatilinde ise işletme eğitimi yapılıyor. İkinci sınıfta teorik eğitim ve kişisel gelişim dersleri 2’şer gün yapılırken; haftada bir gün de firma eğitimi veriliyor. 3. sınıfta teori eğitimi 2 gün olarak sürerken; fabrikada bulunma süresi 2 güne çıkıyor ve 1 gün de mesleğin işlem basamakları ve kişisel gelişim dersleri veriliyor. Hafta sonları ise çeşitli mesleki gelişim kursları düzenleniyor. Bu arada çocuklar sinema, tiyatro, kültürel faaliyetlerle sosyalleştirilirken; aileleri de kaynaştırıcı programlar hazırlanıyor.

Anneler klübünde annelere becerilerine göre biçki, dikiş, nakış, ev ekonomisi, ev idaresi gibi kurslar  veriliyor. Böylece anne çocuğu sayesinde becerisini artırırken; sosyal çevresini geliştirme fırsatı buluyor. Kendini özel hissediyor…

Diploma fırsatı!

Söz konusu program, Milli Eğitim Bakanlığı izniyle yapıldığı için çocuklara açık liseye kaydolarak fark derslerini vermeleri şartıyla lise diploması alma fırsatı da sunuluyor. Ancak bunu istemeyenler, 3 yıllık eğitimin sonunda ‘kalfalık’ belgesi alma hakkını kazanıyor.

Tüm bunları bize Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir ile eğitime gönül vermiş sanayiciler anlatıyor. Özdebir’in başkanlığındaki ASO Eğitim Kurulunda Hasan Bozkurt, Ali Fuat Erdoğan, Ercan Ata, Şemsettin Özdemir yer alıyor. Eğitimden söz ederken çocuklar gibi heyecanlanan bu kadar patronu bir arada görmek bizi şaşırtıyor. İlkbaharda özel işleri için değil; İngiltere ve Almanya’da mesleki eğitim modelini incelemek için seyahate çıkan bu insanlar; yeni bir eğitim merkezi için hazırlıklarını bitirmek üzereler.

Başkan Özdebir, OSEP programının Dünya Bankası uzmanlarınca detaylı şekilde incelenerek bir rapor hazırlandığını söyleyerek, “Banka uzmanları bize açık açık okullarınızda verilen gerçek anlamda mesleki eğitim değil, dediler. Ve bizim OSEP’i Milli Eğitim Bakanlığı’na tavsiye edeceklerini belirttiler” dedi.

Kriz işsizlerine fırsat

Ankara Sanayi Odası’nın mesleki eğitim konusundaki çalışmaları OSEP ile sınırlı değil.

Oda bünyesinde, kriz işsizlerinin iş bulmaları kolaylaştırmak için de bir dizi kurs düzenleniyor. Türkiye İş Kurumu ile yapılan protokol sonucu düzenlenen bu kurslara katılanlara, günlük 15 lira harçlık veriliyor. Yemek, giysi masrafları ise Ankara Sanayi Odası tarafından karşılanıyor. Son derece modern derslik ve atölyelerde, teknolojideki son gelişmeler ışığında verilen kurslar, kendini geliştirmek isteyen işsizlere büyük fırsat sunuyor.

ASO Başkanı Nurettin Özdebir, insanların işsizlik dönemlerinde evde oturup karamsarlığa kapılmak yerine bu tür kurslara katılarak kendilerini geliştirmelerinin önemine dikkat çekiyor. Kursa katılan bir işsizin, “Her gün kahveye gidiyor ve kendimi işe yaramaz hissediyordum. Bu kursa katılarak, bu önlüğü giyerek yeniden çalışıyormuşum duygusuna kapıldım. Bana yeniden bu duyguyu yaşattığınız için teşekkür ederim” dediğini anlatıyor.

Özdebir, ayrıca ASO bünyesinde bir akademi kurduklarını belirterek, bunun mesleki eğitim alanında ilk akademi olduğuna dikkat çekiyor. Sadece meslek lisesi mezunlarının katılabildiği ASO akademide ise katılımcılara günlük 8 euro harçlık verildiğini belirterek, koşulları uyan herkesi kendini geliştirmek üzere bu kurslardan yararlanmaya davet ediyor.