“Bu bölümü seçenler işsiz kalmaz”

Eğitim Güncel
Tuba Olğaç’ın haberi… Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün moda tasarımı ve tekstil bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü bitirenler ne iş...
EMOJİLE

Tuba Olğaç’ın haberi…

Gençlere mesleki tercihlerinde yardımcı olabilmek için hazırladığımız dosya kapsamında bugün moda tasarımı ve tekstil bölümünü tanıtacağız. Bu bölümü bitirenler ne iş yaparlar, kimler bu mesleği tercih etmeli? Tüm merak edilenleri Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, Tekstil ve Moda Tasarımı Bölüm Başkanı Profesör Kemal Can ile konuştuk… Can, “biz tasarımcı yetiştiriyoruz, bu bölümü seçenler işsiz kalmaz” diyor…

Moda tasarımı deyince insanların aklına sezona uygun giysiler tasarlayıp defileler düzenlemek geliyor.  Moda tasarımcıları ne gibi işler yaparlar? Nedir moda tasarımı?

Bu bölümün adı sadece moda tasarımı değil, tekstil ve moda tasarımı bölümü. Yani işin içerisinde tekstil de var moda tasarımı da var.  Üniversitenin bünyesinde güzel sanatlar fakültesinin altında bir bölümüz biz. Verdiğimiz eğitimde üniversite düzeyinde bir eğitim ve temel olarak en üstte tasarım var.

Verdiğimiz eğitimle yalnızca giysi tasarlamayı öğretmiyoruz, böyle sınırlanması mümkün değil zaten. Pratik anlamda tekstil ve moda ile ilgili her türlü probleme çözüm getirmek amacıyla öğrenci yetiştiriyoruz. Bu anlamda eğitim veriyoruz. Buraya gelen öğrenciler elbise dikip mezun olmuyorlar. Tekstil ile ilgili yani iplikten dokumasına, dokumasından baskısına, baskısından giysisine ve onları destekleyen teknik ve teorik dersler veriyoruz. Sanat ve tasarım dersleri veriyoruz.

Öğrencilerimiz tasarımcı olarak yetişirler, yani sadece teknik bilgi ile donatılmazlar. Aksi halde tekniker ya da terzi olurlar. Terzi ve tekniker olmak kötü değil elbette ama bizim alanımız da değil. Burada konfeksiyoncu ya da ara eleman da yetiştirmiyoruz. Biz tasarımcı yetiştiriyoruz.

Bu mesleği seçmek isteyen gençlerin üniversiteye başlamadan önce ya da üniversite sırasında ne gibi eğitimler almaları gerekir?

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi bünyesi altında bulunan bir bölümüz, eski akademi geleneğinden geliyoruz. Gençlerin bu bölüme genel yetenek, çizim sınavından geçerek gelmeleri gerekiyor.

Gençlerin bu bölüme girebilmeleri için en az 2 aşamalı baraj sınavından geçmeleri gerekiyor. 2000 kişi arasından 20 kişi alıyoruz biz. İlk aşaması tüm üniversitelerin güzel sanatlar bölümüne öğrenci almak için açtığı sınav. Barajı geçtikten sonra bu kez bölüm sınavları başlıyor. Yani tekstil, seramik, grafik ve resim bölümlerinden birine girebiliyorlar bu sınavla. Biz de ilk yirmiye giren kişileri alıyoruz.  Bu nedenle gençlerin donanımlı olmaları, iyi çizim yapmaları gerekiyor.

En önemlisiyse istek, bu iş bir hobi değil, sıradan bir merak değil. Burada ciddi bir eğitim veriliyor. Bu bölümü seçecek çocukların çiziminin iyi olması gerekiyor. Bol bol nesne çizmeleri gerekiyor. Kimisi kursa gidiyor ama ben pek öğütlemem kurslara gitmeyi. Kimisi de kendini geliştirerek, dersler alarak çizimini güçlendiriyor. Bu zorla olacak bir iş değil. İstek ve motivasyon çok önemli.

Kursları pek önermediğinizi söylediniz. Bunun sebebi nedir?

Bazı kursların tek hedefi sınavlara bir an önce öğrenci yetiştirmek… Bu nedenle bazı konuları hap gibi veriyorlar. Yanlış yönlendirmeler olabiliyor teorik bazda. Gençleri tek bakış açısıyla tek kanaldan yetiştirmeye çalışıyorlar. Perspektifleri biraz dar oluyor. Bunu zaman içinde kırmamız zor oluyor. Bu işin olumsuz tarafı. Olumlu tarafıysa gençler belli bir rutin içerisinde, zaman ayırarak, gruplar içinde çalışarak deneyim kazanıyorlar. Kursların hem artı hem eksi tarafları var. Bizim hiçbir temasımız olmaz kurslarla. Mümkün olduğunca uzak dururuz.

Moda tasarımı veya tekstil alanında çalışmak isteyen öğrencilerin çizim yeteneğinin olması yeterli midir?

Hayıt, her iyi çizen “iyidir” denemez. Bunu hedefleyerek öğrenci yetiştiriyoruz. Gençlerin kendilerini geliştirip, beslemeleri gerekiyor diğer kanallardan. Sanattan, tasarımdan, sanatın diğer dallarından beslenmesi gerekiyor. Resim, heykel, endüstri tasarımı ile ilgilenebilirler. Antenlerinin açık olması lazım. Çizim gereklidir ama tek başına yeterli değildir. Biz onlardaki yaratıcılığı geliştiririz. Ama ondan sonrası kişinin kendisine kalır.

Peki, bu bölümün ne gibi zorlukları vardır?

Bu eğitim çok ciddi bir disiplin gerektiriyor. Burada ders dışında zaman harcayarak, motive olarak çalışması gerekiyor kişinin. Disiplin derken, yanlış anlaşılmasın askeri, monoton disiplinden söz etmiyorum. İstekten, motivasyondan, kişinin kendini geliştirme becerisi ve azminden bahsediyorum.

Türkiye’de bu alanda açık var mı?  Mesleğe ilgi ve talep nasıl?

Gençlerimiz mezun olduktan sonra eğer “istemezlerse” işsiz kalırlar. Genellikle üçüncü yıldan sonra meslek ile ilgili çalışmalara başlarlar. Tekstil sektörü ne kadar kriz içerisinde olursa olsun işsizlik problemi yaşamazlar, en büyük krizlerde bile iş imkânı bulurlar. Zaten tekstil çökerse Türkiye çöker. Neolitik dönemden beri bu topraklarda tekstil var. Bu sektör çok önemli.

Gençlerin bu mesleğe ilgisi büyük. Siz nasıl değerlendiriyorsunuz bu durumu?

Bu çok normal, bu topraklarda yüzyıllar boyunca tekstil ile uğraşılmış. Tabi bir de popüler yönü var tekstilin. Bu bizim çok önemsemediğimiz tarafıdır. Tasarımın görsel yani, magazin boyutu önemli değil. Alttaki o temel önemli…

Bu mesleği seçenler işsiz kalmazlar dediniz. Peki bu bölümü bitiren gençler nerelerde çalışıyorlar?

Tekstil sektörünün her alanında çalışıyorlar. Desende, baskıda, dokumada, firmalarda ya da ajanslarda çalışabiliyorlar. İstemezlerse kendileri serbest tasarımcı olarak da çalışabilirler.

Radyo Sinema ve Televizyon bölümü için tıklayın…

Özel dedektiflik için tıklayın…

Aile ve Evlilik terapistliği için tıklayın…

Bilişim hukuku uzmanlığı için tıklayın…

Adli Tıp Uzmanlığı için tıklayın…

İş güvenliği uzmanlığı için tıklayın…

Finans Analistliği için tıklayın…

Ortodonti uzmanlığı için tıklayın…

Mekatronik Mühendisliği için tıklayın…

Şehir ve Bölge Planlama için tıklayın…

Fizik tedavi ve Rehabilistasyon uzmanlığı için tıklayın…

Enerji uzmanlığı için tıklayın...

on5yirmi5.com