Belçika’da Anadil Yasaklandı

Eğitim Güncel
Türkiye’de “Kürtçe eğitim” yapılması için bastıran Batı ülkelerinden Belçika, kendi ülkesinde; Türkçe de dahil, anadilde eğitim yapılmasını yasakladı.Son yıllarda atılan bütün adımla...
EMOJİLE

Türkiye’de “Kürtçe eğitim” yapılması için bastıran Batı ülkelerinden Belçika, kendi ülkesinde; Türkçe de dahil, anadilde eğitim yapılmasını yasakladı.Son yıllarda atılan bütün adımlara rağmen Türkiye’yi her fırsatta anadilde eğitim konusunda suçlayan Batılılar, kendi ülkelerinde ise anadile asla müsaade etmiyorlar.

Belçika sadece 6 okulda devam eden anadilde eğitimi yasakladı. Önümüzdeki dönemde okullarda anadilde eğitim olmayacak. Eğitim Bakanı Smet’e göre ise, çok dilli eğitim sisteminin öğrencilerin elde ettikleri okul sonuçları üzerindeki etkisi tam olarak bilinmiyor.

Son yıllarda atılan bütün adımlara rağmen Türkiye’yi her fırsatta anadilde eğitim konusunda suçlayan Batılılar kendi ülkelerinde ise anadile asla müsaade etmiyorlar. Yaklaşık otuz yıldır Brüksel’deki bazı Flaman okullarında verilen çok dilli eğitim sistemi önümüzdeki eğitim yılı sonu itibariyle sonlanacak. Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet’in aldığı yeni karara tepkiler gelmeye devam ediyor.

TÜRKÇE EĞİTİM DE VERİLMEYECEK

Brüksel’de altı okulda kısmen anadilde verilen eğitimler bu eğitim yılından sonra sonlandırılacak. Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet’ın aldığı ve tüm Flaman hükümeti tarafından desteklendiği belirtilen bu yöndeki karar başta Türkler olmak üzere göçmen toplumları şaşırttı.

Alınan kararla Brüksel’de İkisi Türkçe, ikisi İspanyolca ve ikisi İtalyanca anadillerinde ders veren 6 okulun eğitim sisteminin değiştirmesi gerekecek. Okullar hakkındaki son derece olumlu kanaat raporlarına rağmen alınan bu olumsuz karara sivil toplum örgütleri ve siyasilerden tepki geldi.

HANGİ GEREKÇE İLE BU KARAR ALINDI?

Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi (CD&V) milletvekili Veli Yüksel, alınan kararla ilgili Eğitim Bakanı Pascal Smet’e bir soru önergesi verdi. Veli Yüksel, aldığı kararla göçmen toplumu üzen Bakan Smet’e önceden verilen olumlu kanaat raporlarına rağmen hangi gerekçe ile böyle bir karar aldığını sordu.

Yüksel, Bakan Smet’e anadilde eğitimin önemini ortaya koyan Katolik Leuven Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmayı hatırlatarak kararın tekrar gözden geçirilmesini talep etti. Bakanın konuyu ilgili komisyonda görüşmeden alınan kararı kamuoyuyla paylaşmasını eleştiren Veli Yüksel, anadilde eğitimin sonlandırılması kararının Flaman bölgesinde başka projelere etkisinin olup olmayacağını da sordu.

BAKAN: “ANADİLİN OLUMLU ETKİSİNİ TAM OLARAK BİLMİYORUZ”

Bakan Smet’e göre çok dilli eğitim sisteminin öğrencilerin elde ettikleri okul sonuçları üzerindeki etkisi tam bilinmiyor. Elde edilen olumlu sonuçların belki de başka faktörlerle bağlantılı olabileceği iddia ediliyor. Bu yüzden de her yıl ayrılan 400 bin Euro’luk bütçeye kısıtlama getirilecek.

Smet şu anda eğitim alanında yeni bir dil yönetmeliği üzerine çalışıyor. Bakanlık bu çerçevede de çok dilli eğitim sisteminde elde edilen bilgi ve uzmanlıklardan da faydalanılacağını kaydetti. 

Brüksel’de altı okulda kısmen anadilde verilen eğitimler bu eğitim yılından sonra sonlandırılacak. Flaman Eğitim Bakanı Pascal Smet’ın aldığı ve tüm Flaman hükümeti tarafından desteklendiği belirtilen bu yöndeki karar başta Türkler olmak üzere göçmen toplumları şaşırttı.

Flaman Hıristiyan Demokrat Partisi (CD&V) milletvekili Veli Yüksel alınan kararla ilgili Eğitim Bakanı Pascal Smet’e bir soru önergesi verdi. Yüksel, olumlu kanaat raporlarına rağmen hangi gerekçe ile böyle bir karar alındığını sordu

Yeni Akit.com.tr