Bayrampaşa’da bilim sokaklara taştı

Eğitim Güncel
Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi’nin TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı “Bilim Sokağı 2013” projesinin açılış töreni yapıldı. “Deneyler Sokakta Yapılıyor Bayrampaşa Bilimle Buluşuyor!”  sloganıyla...
EMOJİLE

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi’nin TÜBİTAK desteğiyle hazırladığı “Bilim Sokağı 2013” projesinin açılış töreni yapıldı. “Deneyler Sokakta Yapılıyor Bayrampaşa Bilimle Buluşuyor!”  sloganıyla hazırlanan Bilim Sokağı projesi yediden yetmişe tüm Bayrampaşalıları bilimsel ve canlı deneyler ile buluşturacak. 

BAYRAMPAŞA’DA BİLİM SOKAKLARA TAŞTI HABERİNİN GALERİSİ İÇİN TIKLAYINIZ!

Bayrampaşa Atatürk Parkı’nda gerçekleştirilen açılış programına Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, Ak Parti İstanbul Milletvekilleri Hüseyin Bürge ve Şirin Ünal, Bayrampaşa Kaymakamı Hasan Gözen, Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz katıldı. 

Bayrampaşa Belediyesi Bilim Merkezi öğrencilerinden oluşan Genç Mucitler deneylerini canlı olarak gerçekleştirdiler. 

Bilim Sokağı projesi ile ilgili konuşan Bayrampaşa Belediye Başkanı Atila Aydıner, 2013-2014 eğitim-öğretim sezonuyla birlikte Bilim Sokağı’nın açılmasından büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.  Bayrampaşa Belediyesi olarak bilime, eğitime önem verdiklerinin altını çizen Aydıner, Bayrampaşa’dan Einstein’ların, bilim adamlarının yetişeceğini vurguladı. Aydıner, “Bayrampaşa Belediyesi olarak 2023 hedeflerimizi ortaya koyduk ve bu 10 yıllık süre içerisinde çok önemli icatlarımızı bu bilim adamlarımız ile yapacağız. TÜBİTAK’tan teşvik ödüllerini almaya devam edeceğiz inşallah ve çocuklarımızın üretmiş olduğu el emeği göz nuru projelerinin patenlerinin alınmasını sağlayacağız. Bayrampaşa Belediyesi olarak bu konunun takipçisi olacağız. Biz bu çocuklarımızı birer mucit olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu. 

İstanbul Milletvekili Hüseyin Bürge ise hem Bilim Sokağı Projesi hem de Bilim Merkezi ilgili şunları söyledi: “Bilim Merkezi projesinin bir belediyeciliğin bir kaldırım taşından daha fazla çocuklarına kıymet verdiğinin bir örneğidir. Başbakanımızın da nesillerle ilgili yaptığı çalışmalar uygun bir hareket olduğunu düşünüyorum. Elinde molotof kokteyli olan mı, yoksa buradaki çocuklarımızın yaptığı gibi deneyler yapan, elinde bilgisayar olan gençlik mi? Bilim Sokağı projesiyle sokaklarda bilimin konuşulması çok sevindirici. Gazi Mustafa Kemal, “Beni anlamak demek 10 Kasımlarda ağlamak demek değildir. Laboratuvarlarda sabahlıyorsanız beni anlıyorsunuz” demiştir. Hem Atatürk’ün tarif ettiği gençlik hem Necip Fazıl Kısakürek’in dindar boyut içerisinde uyanık bir gençliğe uygun hareket etmek çok mutluluk veren bir şey.” 

Bilim Sokağı projesini ilk olarak 2010 yılında yaptıklarını söyleyen Bilim Merkezi Genel Koordinatörü Hasip Gönülkırmaz, bu proje ile amaçlarının çocuklara ve Bayrampaşa halkına bilimi sevdirmek olduğunu ifade etti. Gönülkırmaz, “Bilim Sokağı projesinde bilimi tüm halka sevdirecek etkinlikler tasarladık. Daha ilk gün olmasına rağmen gördüğümüz ilgiden bunu başardık gibi görünüyor. Umut ediyorum bu yönlendirmeler ile Bayrampaşa’dan birçok bilimadamı çıkacaktır. Bütün derdimiz bu.” diye konuştu.

Bilim Sokağı’nda nasıl deneyler var?

Oğuzhan Ortaokulu 8. sınıf öğrencisi Şevval Özen Varol, ‘renk tayfı’ deneyi ile renklerin nasıl oluştuğunu gösteriyor. 

Tuna Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Dilan Tunalı, Wimhurts makinesi deneyi ile metal çubukların çevrilmesi sonucunda oluşan sürtünme ile elektrik oluşumunu anlatıyor.

Tuna Lisesi 11. Sınıf öğrencisi Emine Pekcan, deneyiyle insan vücudu enerjisini ölçüyor. Çeşitli iletken maddelerden oluşan plakalara ellerinizi koyduğunuz zaman, bu plakalara bağlı olan ampermetrede vücudunuzun enerjisini ölçebiliyorsunuz. 

Şair Baki Ortaokulu 8. Sınıf öğrencisi Faruk Gülmez, köprünün ortasına bastığımızda köprünün yıkılmadığını ancak ucuna bastığımız zaman neden yıkıldığını yaptığı deneyle şöyle anlatıyor. “Köprünün ortasına bastığımızda köprünün yıkılmıyor. Bunun nedeni köprünün ortasında bulunan ve adına mihenk taşı dediğimiz taşının, köprünün ağırlığını diğer taşlara da eşit olarak dağıtmasından kaynaklanıyor. Köprünün ortasına değil de ucuna basarsak köprü yıkılır.  Çünkü ağırlık eşit olarak dağıtılmamıştır.”

Bilim Sokağı 6 Ekim’e kadar birer gün arayla 6 farklı parkta 10.00-17.00 saatleri arasında ziyaretçilerini ağırlayacak.

Sırasıyla Atatürk, Sabri Akpınar, Şehit Naci Çakır, Ahmet Sarıoğlu, Fatih Parkı ve Forum İstanbul Etkinlik Alanı’nda kurulacak bilim statlarında; bilim atölyesi yer alacak, bilimsel içerikli film ve belgesel gösterimi yapılacak. 

 “Bilim Sokağı 2013” projesi etkinlik takvimi şöyle:

25.09.2013  Atatürk Parkı / Belediye Önü

27.09.2013 Sabri Akpınar Parkı

30.09.2013 Şehit Naci Çakır Parkı

02.10.2013 Ahmet Sarıoğlu Parkı

04.10.2013 Fatih Parkı

06.10.2013 Forum İstanbul Etkinlik Alanı

On5yirmi5