Prof. Dr. Özcan, Yüzüncü Yıl Üniversitesi’nde (YYÜ) düzenlenen senato toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, YYÜ’nün önem verdikleri üniversitelerden biri olduğunu, buradaki her türlü çalışmanın çevre üniversiteler için ayrı önemi bulunduğunu söyledi.
Erzurum ve Van’daki üniversitelerin, YÖK nezdinde büyük değeri olduğunu ifade eden Özcan, YYÜ’nün, aynı dönemde kurulan üniversitelerle karşılaştırıldığında biraz daha geride kaldığının fark edildiğini belirtti.
Özcan, geçmişi irdelemenin faydası olmadığını, geleceğe bakılması gerektiğini vurgulayarak, ”Kaybettiğimiz yılları yakalamak için geçmişteki hataları bir daha yapmayarak yolumuza devam etmeliyiz. Bugünkü toplantımızın da amacı budur. Ortak bir akıl çerçevesinde görüşlerimizi paylaşıp, bir sonuca ulaşmayı ümit ediyorum” diye konuştu.
YGS TERCİH MERKEZLERİ
Bir gazetecinin ”Van’daki çok sayıda öğrencinin YGS’ye tercihleri dışındaki merkezlerde girdiğini” hatırlatarak, ”bununla ilgili yeni düzenleme yapılıp yapılamayacağını” sorması üzerine Prof. Dr. Özcan, şunları kaydetti:
”Bu yıl adres problemiyle karşılaşan öğrenci sayısı 25 bin civarında. Üniversite sınavında her öğrencinin 2 adres vermesi rica ediliyor ve öğrenciler sınava girmek istedikleri 2 yerin adresini veriyor. Bu yıl yaklaşık 25 bin öğrenci, birinci adresinde sınava giremedi. Bunlardan 7 bini, ikinci adresinde sınava girdi. Ancak 17 bini ise ikinci adres olarak belirttiği yerlerde kapasite olmadığı için çevredeki en yakın yerlere dağıtıldı. Ama hiçbir zaman Mardin’den Kıbrıs’a, Edirne‘ye hiç kimse gitmedi. En fazla gidilen yer Malatya, Kayseri‘dir.”
Yusuf Ziya Özcan, şikayetler üzerine yaptığı incelemelerde, ”Mardin’den Edirne’ye giden bir öğrencinin, ikinci adres olarak Edirne’yi verdiği için orada sınava girdiğini belirlediklerini” kaydederek, sözlerine şöyle devam etti:
”Siz ‘Edirne’de imtihana gireceğim’ diyorsanız, eğer birinci adreste yer yoksa bizim yapacağımız bir şey yok. Bu sadece devleti suçlama amaçlıdır. Bu nasıl devlet ki, Mardin’de oturan, orada sınava girmesi gereken öğrenciyi Edirne’ye yolluyor. Bu kapasite meselesidir. Gelecek yıl buralarda sınava girme kapasitesi artırılacak ve hiçbir öğrenci, başka yerde sınava girmeyecek. Hiç kimse de bunu istemez. Zaten imtihan heyecanıyla başka bir psikolojiye bürünmüş öğrencinin, bulunduğu ilden başka illerde sınava girmesi hoş değil. Bir daha ki yıl bu sene 25 bin olan adres problemini daha da azaltacağız. Okullarımız kapasite yaratırlarsa bir sorun olmayacaktır.”
YÖK Denetleme Kurulu Başkanı Mustafa Solak‘ın da katıldığı senato toplantısı, Prof. Dr. Özcan’ın açıklamasının ardından basına kapalı yapıldı.