Önder Öndeş’in Hürriyet gazetesindeki haberi…
POZİTİF BİR TAVIR TAKININ
Beklediğinizden daha düşük notlar aldıysanız, bu doğal olarak bir hayal kırıklığı yaratır. Sınavlarda umduğunuzdan daha kötü bir sonuç elde ediyorsanız bu, zamanla sizi rahatsız eder ve vazgeçmeye sürükleyebilir. Performansınızı geliştirme yolundaki ilk adım, her şeyden önce kafanızdaki olumsuzluğu bir kenara bırakmak olmalı. Notlar hedeflediğiniz gibi gelmediyse bunu kabullenin fakat bir şeyler yapabileceğinize de inanın. Durumu zihinsel olarak kontrol altına almayı deneyin. Ama “Ben başarısızım” diye düşünmeyin. “Bundan daha iyisini yapacağım” diyerek vazgeçmeyin. Olumsuz düşünceleri bir kenara bırakarak amaçlarınıza doğru adımlar atın.
BAŞARISIZ OLDUĞUNUZ ALANLARI BELİRLEYİN
Hangi alanlarda başarısız olduğunuzu belirleyin ve bunun için bir hareket planı oluşturun. Başarısızlığınızın nedenlerini anlamaya çalışın. Hangi ders veya konuda istediğiniz performansı yakalayamıyorsunuz? Geçmiş sınav notlarınıza bir göz atın. Bunları bir grafiğe yansıtırsanız, durumunuzu daha net görebilirsiniz. Gelecek adım, başarısızlığın dış nedenlerini iyi anlamak. Aile ya da okulda bir problem mi yaşıyorsunuz? Not tutma gibi akademik becerileriniz yetersiz mi? Bu sorulara vereceğiniz cevaplara göre performansınızı engelleyen sizden ve dışarıdan kaynaklı problemleri ortaya çıkartabilirsiniz. Ardından sıra bunların üzerine korkmadan gitmeye geliyor. Sizi değerlendiren kişi öğretmeniniz ve eksik yanlarınızı da en iyi o bilebilir. Öğretmeninizle yapacağınız bir konuşma, ondan alacağınız tavsiyeler çok kıymetli. Bazen sizin göremediğiniz ancak onun işaret edeceği noktalar olabilir.
DERSE DAHA ÇOK KATILIN VE SORU SORUN
Eğer derste gündüz rüyası görüyorsanız, artık uyanma zamanı. Öğretmeninizi dinlemeyi ve söylediklerine odaklanmayı deneyin. Çevrenizde dikkatinizi dağıtan arkadaşlarınız varsa, onları uyarın. Derste soru sormaktan çekinmeyin. Bir noktayı anlamadığınızda biraz daha açıklama isteyin.
HAYATINIZI ORGANİZE EDİN
Düşük notlarınızın ve performansınızın nedeni, organize olamamaktan kaynaklanabilir. Sınıfa eksik kitap veya kalemle gitmek, notları bir türlü bulamamak ve verilen önemli ödevleri ıskalamak gibi. Organize olmak, performansın gelişmesini sağlayabilir. Ayrıca kendinize özgü bir çalışma programı da yapabilirsiniz. Dersten önce ya da sonra eksik olan konular veya önemli çalışmalar için zaman ayırın ve bunları düzenli bir program haline getirin. Zamanı organize ederseniz, hem kendinize daha çok vakit ayırma fırsatı bulursunuz, hem de derslere.
NOT ALMA YETENEĞİNİZİ GÜÇLENDİRİN
Düşük performansınızın bir nedeni de yeterince iyi not alamamanız olabilir. Düzgün tutulmayan notlarınıza yeniden dönüp baktığınızda içinden çıkması imkânsız yazı yığınları görüyorsanız, bu işi ciddiye almalısınız. Bunun için onları günlük olarak düzenleyin. O gün derste aldığınız taze notları vakit kaybetmeden bir düzene sokar, ders ve konu bilgilerini eklerseniz, sınav döneminde elinizde gerçekten işe yarayan yararlı bir kaynak oluşur.
YAZMA BECERİLERİNİZİ GÖZDEN GEÇİRİN
İyi bir metin yazabilmek ister anadilinizde ister yabancı dilde olsun yüksek bir performans için çok önemli. Bir an önce akademik metin yazma becerilerinizi geliştirmek için kolları sıvayın. Araştırma safhasından yazım-imlâ kontrolüne kadar akademik metin yazmanın süreçlerini gözden geçirin. Yazdıklarınıza aldığınız eleştirileri kişisel olarak algılamayın. Bu yorumları bir rehber olarak görüp kendinizi geliştirmek için kullanın.
DOĞRU ÖĞRENME TARZINIZI BULUN
Hepimiz farklıyız ve en iyi sonuçları almak için kendi çalışma yöntemimize sahibiz. Muhtemelen sizin için en doğru olan çalışma yöntemini henüz bulamadınız. Arkadaşınızla mı yoksa yalnız mı çalışınca daha fazla verim alıyorsunuz? Hangi ortamlarda çalışmak sizin için daha keyifli? Dinleyerek, dokunarak yoksa görerek öğrendikleriniz mi kalıcı? Bunu henüz tam olarak belirleyemediyseniz, bir kez daha tüm yöntemleri deneyin ve sizin için en doğru tarzı vakit kaybetmeden tespit edin.
HAFIZANIZI GELİŞTİRİN
Birçok öğrenci sınav esnasında ihtiyaç duyduğu bilgiyi hatırlayamıyor. Güçlü bir hafıza iyi bir performans için tek şart olmasa da, en önemlilerinden biri olduğu kesin. Sınav esnasında uygulayabileceğiniz birçok dikkat çekici yöntem var. Kafiyeleme, hikâyeleştirme gibi özel teknikleri deneyin. Ayrıca iyi beslenme ve gece uykusunu da asla ıskalamayın.
ERTELEME ALIŞKANLIĞINI BİR KENARA BIRAKIN
Birçok başarısızlığın ardında bir yerlerde mutlaka ‘erteleme’ vardır. Bu alışkanlığın hayatınızı ve performansınızı ele geçirmesine asla izin vermeyin. Erteleme durumu genellikle yoğun iş yükü altında ortaya çıkar. Yapılacak o kadar çok şey vardır ki, nasıl ve nereden başlayacağınızı bilemezseniz. Bu durumda düşük performans korkusuyla birlikte ‘erteleme’ en doğru çözüm gibi görünür. Fakat bu, zamanla üreticiliğin önünde çok büyük bir engel halini alır. Çalışılacak bir konu ya da projeyi sürekli erteliyorsanız, düşük performans gösterme riskiniz artıyor demektir. Bundan bir an önce kurtulun.
ÖĞRENMEYİ EĞLENCELİ HALE GETİRİN
Araştırmalar eğlenirken öğrenilenlerin daha kalıcı olduğunu gösteriyor. Öğrenme keyifsiz ve angarya haline geldiyse renk katmaya çalışın. Öğreneceğiniz konuları keyif aldığınız yöntemlerle birleştirin. Oyunlaştırma doğru bir tercih olabilir. Bunun için kendinize özgü yöntemler geliştirebilir veya çeşitli mobil uygulamaları da deneyebilirsiniz.