Lise son sınıf öğrencileri, yoğun ders çalışma temposuna girdiler bile. Bu yoğun çalışma temposu ile baş edebilmek ve başarılı olabilmek için üç temel noktaya dikkatlerini yoğunlaştırmak zorundalar.
Öğrenciler; öncelikle kendileri ve çevreleriyle barışık olmak zorundalar. İlişki yönetiminde başarılı olan bir öğrenci, öğretmenlerinden en verimli biçimde istifade eder. Arkadaşlarıyla birlikte bu hazırlık sürecinde hareket kabiliyetini geliştirmiş olur. Aile ilişkileri ve bu ilişkilerin yönetiminde başarılı olan, sağlıklı iletişim ortamı sağlayan öğrenciler; ilişki yönetiminde üçlü sistemi kurgulamış olacaktır. Kendisi ile barışık, öğretmen ve arkadaşları ile barışık, aile bireyleri ile barışık bir öğrencinin, yaşamını ve zamanını verimli bir hale dönüştürmesi mümkündür.
Konuya öncelikle ilişki yönetiminden başlamış olmamdaki en önemli sebep; bireylerin iletişimlerini sağlıklı bir zemine oturtmaları halinde pergelin bir ayağını sağlam bir noktaya sabitlemiş olacaklardır. Öğretmenleri, arkadaşları ve ailesiyle çatışma içerisinde olan bir öğrencinin, dinç bir zihinle ders çalışması ya da herhangi bir şeye odaklanabilmesi sanırım hayalden öteye gitmeyecek bir düşünce olur. İlişki yönetimini sistematize eden bir öğrencinin; ikinci olarak zaman yönetimi planlaması yapması gerekmektedir. Öğrenciler arasında buna "Ders çalışma programı" denmektedir. Birçok öğrenci, gerek rehber öğretmenlerinden gerekse danışmanlardan kendileri için ders çalışma programı hazırlamalarını ister. Şunu belirtmekte fayda görüyorum: Bir başkası için -kendi öğrencisi de olsa- çatı olarak bir ders programı hazırlamasını doğru bulmuyorum. Öğrenci, ders çalışma programı hazırlamadan önce hayatını planlamalıdır. Hayatında planlama olmayan birinin ders programı hazırlaması mümkün olsa da o programı hayata geçirmesi çok mümkün değildir.
Ders programı yapmak kolaydır; ancak ders programına uymak zordur. Yapılan ders çalışma programının uygulanması; öğretmenin, arkadaşların ve aile bireylerinin ortak hareket etmesine bağlıdır. Düzenli ders çalışma alışkanlığı olan öğrenciler incelendiğinde görülecektir ki bu öğrencilerin, arkadaş çevresi ve ailesinde yaşadıkları ilişkiler de düzenlidir.
Ders çalışma konusunda planı olan öğrenciler, üçüncü olarak elindeki kaynakları iyi bir şekilde değerlendirmelidir. Mevcut kaynaklarını da bir plan dahilinde sıraya koyarak – rehber öğretmelerinin de yönlendirmesi ile- mutlaka, düzenli olarak bitirilmelidir. Zamanında bitirilmeyen kaynaklar kaynak olmaktan çıkıp yük olurlar. Öğrencilerin ellerindeki kaynakları iyi yönetmeleri demek, bilginin birikimli bir biçimde ilerlemesi denemektir. Bu da öğrencilerin daha başarılı olmalarını sağlar. Konu şu şekilde özetlenebilir: Sağlıklı bir ilişki yönetimi, iyi bir zaman yönetimi ve kaynakları zamanında bitirme öğrencilerin başarılı bir çalışma ve sınav süreci geçirmesini, istedikleri puanı alıp istedikleri bölüme yerleşmelerini sağlayacaktır.
Eğitimci Sosyolog, Fatih Üniversitesi Rehberlik Uzmanı (Zaman)