Yaklaşık bin yabancı uyruklu öğrenci Atatürk Üniversitesi’ne müracaatta bulundu.
Geçen yıl yaklaşık 500 kişinin başvurduğu üniversiteyi bu yıl 880 öğrenci tercih etti. Fakat tercihler sonucu Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK)’nun belirlediği kontenjanlar doğrultusunda 204 öğrenci Atatürk Üniversiteli oldu. Üniversiteye yerleşen öğrencilerin büyük bir bölümünü Azerbaycanlılar oluşturdu.
Konuyla ilgili bilgi veren AÜ Öğrenci İşleri Daire Başkanı Hamit Hatunoğlu, bir ülkeden bir fakülteyi tercih edebileceklerin kontenjan sayısının belli olduğunu, bundan dolayı öğrenci yerleştirme sayısının az olduğunu belirterek, "YÖK’ün belirlediği yabancı uyruklu öğrenci kontenjanı fakülteye alınacak öğrencilerin yüzde 20’si kadardır. Bu da şu anlama geliyor. Bir fakülteye alınacak öğrenci sayısı 10 ise yabancı uyruklu 2 öğrenciyi fakülteye yerleştirebiliyorsunuz." dedi.
Başvurularda önemli ölçüde artış olduğunu vurgulayan Hatunoğlu, Rektör Koçak’ın yaptığı ziyaretlerin bunda ciddi etkisi olduğunu savundu.
Azerbaycanlı bir bayanın oğlunun kaydını yaptırmak için geldiğini dile getiren Hatunoğlu, "Zöhre Valiyeva isimli bir bayan üniversitemize çocuğunun kaydını yaptırmak için geldi. Heyecanlı bir şekilde Azerbaycan’da rektörle görüştüğünü ve rektörün kendisini üniversiteye davet ettiğini belirtti." diye konuştu.
Hatunoğlu‘nun verdiği bilgiye göre, üniversiteye en çok yerleşenler 42 öğrenci ile Azerbaycanlılar. Azerbaycan’ı 35 öğrenci ile Türkmenistan takip ederken, İran’dan 25, Almanya’dan 20, Suriye ve Gürcistan’dan 13, Kazakistan’dan 7, Bulgaristan’dan 5, Ürdün, Rusya, Pakistan, Özbekistan, Irak’tan 4’er, Afganistan, Nijerya, Filistin, Moğolistan’dan 3’er, Hollanda’dan 2, Arnavutluk, Fas, Şili, Fransa, Tacikistan ve Ukrayna’dan ise birer öğrenci Atatürk Üniversitesi’nde okumaya hak kazandı.
En çok tercih edilen bölümler ise 48’er öğrencinin yerleşmesi ile Edebiyat ve Eğitim fakülteleri olurken, 17 Fen, 15 Ziraat, 13 mühendislik, 12 İktisadi ve İdari Bilimler, 10 hemşirelik tercihinde bulunuldu.
Tıp, İletişim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Eczacılık, Coğrafya, Sosyoloji, Tarih, Biyoloji gibi fakülteler de yabancı uyruklu öğrenciler tarafından tercih edilen bölümler arasında yer aldı.