Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Selahattin Turan, SBS, YGS gibi sınavlara giren öğrencilerin çoğunun sınav kaygısı yaşadığını belirterek, sınava girecek öğrencinin ameliyata girecek hastadan daha kaygılı olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Turan, hangi ekonomik statüde olursa olsun bütün ailelerin eğitime çok önem verdiğini belirterek, Türkiye’de başarının sınavlarda alınan sonuçlara göre değerlendirildiğini kaydetti.
Türkiye’de sınavların sayısının her geçen yıl arttığını ifade eden Prof. Dr. Turan, şöyle konuştu:
"Sınavların çocuklara, ailelere ve topluma maliyeti tartışılmıyor. Türkiye’de sınavlar ciddi bir sorun. Geçen yıl yaklaşık 1 milyon 500 kişi sınava başvurdu. Bunların yarısından fazlası sınavı kazanamadı. Geçen yıl 30 bin öğrenci sıfır almış. Öğrencilerin performansına bakıldığında sınav sistemini sorgulamamızı gerekiyor. Eğitime ciddi miktarda para harcanıyor. SBS ve YGS gibi sınavlar çocukları sıralayan, yaftalayan, hizaya sokan sınavlara dönüşmüştür ve çok tehlikelidir. Bugün ülkedeki dershane sayısı lise sayısını geçti. İki süreç aynı anda işlemez; ya okulları ya dershaneleri kaldırmalıyız. Öğrenciyi bu eziyetten kurtarmalıyız. Bu durum sınav endeksli yapının ortaya çıkardığı çelişkili bir durumdur."
AŞIRI BASKI VAR
Prof. Dr. Turan, şöyle konuştu:
"Öğrenciler, ‘Ailemin emeklerini boşa çıkaracağım, bu sene de kazanamazsam herkese rezil olacağım’ gibi nedenlerle kaygı yaşıyor. Sınava girecek öğrenci ameliyata girecek hastadan daha kaygılı. Kız öğrenciler erkeklere oranla daha kaygılı. Çocuğun yaşadığı sınav kaygısını gidermek için stres grup terapileri yapılıyor. Bu sistem insani olmaktan çıkıyor. Çocuklara aşırı baskı var. Sınavlarda başarılı olma kaygısı çocuğu insanlıktan çıkarıyor. Kimin kazandığı önemli değil, sınavlarda çocuklarımızı ve geleceğimizi kaybediyoruz."