Araştırma görevlisi alımına Alan Sınavı

Eğitim Güncel
Bu sınav adayların ilgili bilim alanındaki yetkinlik, bilgi ve ifade gücünü ölçecek. Sınavlar, yazılı, sözlü veya ikisi birlikte yapılabilecek. Sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren iki yıl geçerli o...
EMOJİLE

Bu sınav adayların ilgili bilim alanındaki yetkinlik, bilgi ve ifade gücünü ölçecek. Sınavlar, yazılı, sözlü veya ikisi birlikte yapılabilecek. Sonuçlar açıklandığı tarihten itibaren iki yıl geçerli olacak. Alan Sınavı, üniversitelerin ilgili bilim alanında görev yapan öğretim üyeleri arasından, Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı tarafından belirlenen sınav komisyonu veya komisyonları tarafından düzenlenecek.

Yanlış beyana indirim

Hürriyet’in haberine göre alan Sınavı’na başvuran adaylar arasından, ÖYP puanı en yüksek olandan başlanarak ilan edilen kadro sayısının en az dört katı kadar aday çağrılacak. Alan Sınav puanı ile ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvuracaklar için üç sınav sonucuna bakılacak. Lisans not ortalamasının yüzde 20’si etkili olacak. Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitim Giriş Sınavı (ALES) puanının yüzde 25’i; Alan Sınavı puanının ise yüzde 40’ı alınacak. Varsa Yabancı Dil Sınavı puanının yüzde 15’i de göz önünde bulundurulacak. ÖYP kapsamında araştırma görevlisi kadrosuna atanmaya hak kazandığı halde göreve başlamayanlar, göreve başladıktan sonra istifa edenler ile kendilerine avantaj sağlamak amacıyla yanlış beyanda bulunduğu için ataması yapılmayanların yeniden ÖYP araştırma görevlisi kadrolarına başvurmaları halinde ÖYP puanları 2 yıl süreyle yüzde 20 oranında düşürülecek.

Eğitim-Sen dava açacak

Eğitim-Sen Genel Örgütlenme ve Yükseköğretim Sekreteri İsmail Sağdıç, YÖK’ün bu düzenlemesine dava açacaklarını belirterek şöyle dedi: “Bu düzenlemesiyle sahtekarlara ve kadrolaşmaya kapı açıyor. Dava açacağız. Getirilen Alan Sınavı uygulaması sorunlu. Sınavın ‘sözlü sınav’ biçiminde de yapılması, YÖK’ün belirleyeceği bir komisyon tarafından düzenlenmesi kadrolaşma faaliyetleri kapsamında görülmeli. Bu, üniversitelerin kurumsal özerkliğini ortadan kaldıran bir uygulama. Böylesi subjektif değerlendirmeye açık bir sınavın, ÖYP puanı hesaplanırken en fazla ağırlığa sahip olması da niyeti ortaya koyuyor. Daha önce sahtekarlık yaptığı tespit edilen birisi tekrar bu programa başvuru yapamazken, şimdi sahtekarlığı tespit edildikten bir yıl sonra ÖYP programına başvurabilecek. Üstelik sahtekarlığın cezası, ÖYP kadrosundan istifa eden ya da kadro kazandığı halde göreve başlamayanlara verilenle aynı. Bu durum ne hakkaniyete ne de hukuka uygun, kabul edilemez bir düzenleme.”

YÖK’ten ‘ÖYP’ açıklaması     

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) yaptığı bir açıklamayla, Öğretim Üyesi Yetiştirme Programı’na (ÖYP) alan sınavı eklenmesi kararının üniversitelerden gelen yoğun talep üzerine alındığını belirtti. Son dönemde artan üniversite sayısına paralel olarak öğretim elemanı ihtiyacının da fazlalaştığı hatırlatılan açıklamada, “Bugüne kadar alan sınavı yapılmaması nedeniyle, üniversiteler giderek YÖK’ten ÖYP araştırma görevlisi kadrosu talep etmekten kaçınmaya başlamışlardı. Bu da çok sayıda ÖYP araştırma görevlisi kadrosunun kullanılamamasına yol açmıştır” denildi. Açıklamada şöyle denildi:
 “Bu kadroların üniversiteler tarafından kullanılmak istenilmemesi yükseköğretimimiz için bir zafiyet oluşturuyor. Yeni düzenleme ile alan sınavının yazılı veya sözlü olması planlanıyor. Sözlü sınav, öğretim üyesi olduğunda başlıca görevlerinden birisi ders anlatmak ve bilimsel etkinliklerde konuşmak olan adayın ifade yeteneğini ölçmeye ve en uygun kişileri seçmeye yardımcı olacak. Alan sınavı YÖK tarafından değil, üniversitelerin ilgili bilim alanlarında görevli öğretim üyeleri tarafından nesnel ve objektif kriterler çerçevesinde yapılacak.”