Anasınıfında İlk Güne Dikkat!

Eğitim Güncel
Bahçeşehir Kolejleri Rehberlik Birimi, öğrencilerin ilk gün okul stresini rahat bir şekilde atlatması, gerilim yaşayan çocuklara yardımcı olması ve okula geçişi kolaylaştırmak için anne-babalar ve öğr...
EMOJİLE

Bahçeşehir Kolejleri Rehberlik Birimi, öğrencilerin ilk gün okul stresini rahat bir şekilde atlatması, gerilim yaşayan çocuklara yardımcı olması ve okula geçişi kolaylaştırmak için anne-babalar ve öğretmenler için önerilerde bulundular.

OKULUN İLK GÜNÜ

Okul sabahı birlikte, güzel bir kahvaltı yapın.

Çocuğunuza her şeyin yolunda gideceğini ifade edin.

Vedalaşmanızı kısa tutun ve okuldan ayrılın.

Okul çıkışı tam zamanında geleceğinizi söyleyin ve tam söz verdiğiniz saatte okulda olun.

Bu sıkıntılı durumun geçici olabileceği, kendisiyle aynı durumda olan başka çocukların olduğunu da çocuğunuza anlatabilirsiniz.

Eve geldiğinde, çocuğunuzun okulda yaşadıkları ile ilgili onunla konuşun. Eğer anlatmak istemiyorsa sabırlı olun.

Akşamları erken yatmasına özen gösterin.

Çocuğunuzun bu mutlu başlangıcını ilk gün akşamı minik bir parti ile de kutlayabilirsiniz

BUNLARI YAPMAYIN?

Çocuğunuzla, kaygısı sebebiyle suçlayıcı ya da alaycı konuşmayın.

Bu süreçte, uzun vedalaşmalardan ve aşırı duygusal tutumlardan uzak durun.

Çocuğun okulda kendini terkedilmiş hissetmesine yol açacak davranışlardan kaçının.

Çocuğu sınıf içi çalışmalara katılmaya zorlamayın. Okulun ilk günlerinde başarısız olacağı ya da zorlanacağı görevler vermeyin.

Okula gitmemesi konusunda tavizkâr bir tutum sergilemeyin. Okuldan uzak kalmasına izin vermeyin.

Anne-baba olarak çocuğunuza zaman tanıyın ve yüksek beklentiler içine girmekten kaçının.

Çocuğunuzun yanında bu süreçle ilgili kendi endişelerinizi dile getirmeyin.

ANAOKULUNUN ÖNEMİ

Çocukların okula kolayca adapte olabilmeleri ve okulu sevebilmeleri için, Bahçeşehir Koleji rehberlik uzmanları velileri bu konuda ne tip yöntemler izlemeleri konusunda şöyle uyardılar:

İlkokula başlamadan önce çocuğun ana sınıfına veya kreşe gitmiş olması, okula adaptasyon sürecini çok kolaylaştırır ve kısaltır. Çocuklar eğitim hayatına başlarken izlenebilecek en sağlıklı ve doğru yol, günün belli saatlerinden tüm güne, haftanın belirli günlerinden tüm haftaya doğru kademeli bir geçiştir. Örneğin çocuk anaokuluna ilk başladığında yarım gün devam etmesi, daha sonra tam gün eğitime geçilmesi, çocuğun okula daha kolay adapte olmasına yardımcı olur.

Aileler çocuğun okula gitmeyi bir zorunluluk gibi algılamasına neden olacak şekilde konuşmalar yapmamalıdır. Anne-babalar çocukları hiçbir zaman okula göndermekle tehdit etmemeli ve okula gitmeyi bir ceza olarak sunmamalıdırlar. "Okula başla da senden kurtulayım" ya da "Çok yaramazlık yapıyorsun, seneye seni okula vereyim de gör gününü" gibi cümleler çocuğun okula gönderilmeyi bir ceza olarak algılamasına sebep olur. Bunun dışında, ‘Seni öğretmenine şikâyet edeceğim’ gibi ifadeler de, çocuğun öğretmeni korkulacak, sürekli ceza verebilecek bir figür olarak algılamasına neden olabilir. Bu tarz sözler çocuğun öğretmenden soğumasına ve gereksiz yere ondan korkmasına neden olabilir. Bu nedenle çocuğa okul ve öğretmenle ilgili söylenebilecek sözlere, verilen mesajlara çok dikkat edilmesi gerekir.


Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-includes/functions.php on line 5464

Notice: ob_end_flush(): failed to send buffer of zlib output compression (0) in /home/on5y/public_html/wp-content/plugins/really-simple-ssl/class-mixed-content-fixer.php on line 107